Politiikka

Kansanedustaja iskee kylmän luvun tiskiin: Työtä vailla on 385 000 suomalaista

Kari Hulkko
Kari Hulkko
Kari Hulkko

Kansanedustaja Maria Tolppasen (sd.) mielestä hallituksen puoliväliriihi ei vastaa niitä tavoitteita, mitä hallitus itse on asettanut.

– On täysin selvää, että hallitus ei tule saavuttamaan asettamaansa 72 prosentin työllisyysastetta. Työttömyys on ja pysyy korkealla. Virallisia työttömiä on 260 000 ja virallisia piilotyöttömiä on 125 000. Eli työtä vailla on 385 000. Toimet heidän tilanteensa parantamiseksi ovat varsin pienet.

Heikennyksiä sen sijaan tulee, Tolppanen toteaa.

– Hallituksen tarkoitus oli pienentää asumisen kustannuksia, mutta päätös on asumistuen leikkaus. Nyt otetaan käyttöön neliövuokraleikkuri. Se säästää 30 miljoonaa, mutta jo nyt tiedetään, että uudistus lisää toimeentulotuen menoja 17 miljoonaa. Todellinen säästö on 13 miljoonaa ja mittava uudistus Kelalle.

Asumistukea saa myös moni työssäkäyvä. Heidän asumistukensa pienenee, jos neliövuokra on korkeampi kuin maksettava neliövuokrakatto.

Myös työttömyysturvaan tulee lisää keppiä. Jos työtön ei ole ollut kolmen kuukauden aikana työssä tai työvoimapoliittisissa toimenpiteissä, pienenee ansiosidonnainen työttömyysturva viisi prosenttia. Tämä kolmen kuukauden välein, Tolppanen toteaa.

Perheellisten opintotukeen tulee 10 miljoonaa euroa lisää. Tolppasen mukaan tämä on hyvä asia, mutta on kuitenkin syytä muistaa, että hallitus leikkasi aiemmin opintotukia 110 miljoonaa. 

Kansanedustaja Maria Tolppanen.

Myös työttömyysturvaan tulee lisää keppiä.

Perhevapaisiin hallitus ei koske. Puheista päätellen kokoomus ja keskusta olisivat Tolppasen mukaan olleet halukkaita parantamaan mallia, mutta perussuomalaiset estivät sen.

– Perhevapaauudistus olisi ollut aidosti rakenteellinen uudistus, jolla olisi ollut vaikutuksia työllisyyden parantamiseksi. Tämän myönsi myös ministeri Orpo eduskunnan torstaisella kyselytunnilta. Jos hallitus tekee tämän kaltaisia päätöksiä, jotka se tietää huonoiksi, ollaan varsin kummallisessa tilanteessa. Missä on hallituksen vastuu? hän kysyy.

Työllisyyttä olisi Tolppasen mielestä parantanut myös niin sanottu Rinteen malli, jossa henkilökohtaisia passiivitukia voitaisiin käyttää henkilön palkkatukena työttömän työllistämiseksi.

– Toki näin muhkeassa paketissa on hyvääkin. Päivähoitomaksun uudistus on hyvä ja SDP:n toiveiden suuntainen. Päivähoitomaksu poistuu 6 700 pienituloiselta. Rahat tähän saadaan korottamalla kiinteistöveroa. Uudistus ei kuitenkaan koske yhden lapsen yksinhuoltajaa. Heillä näyttäisi säilyvän entinen maksu, Tolppanen sanoo.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat