Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Kansanedustaja iskee pöytään nasevan kuitin Orpon puheista: ”Näyttää siltä, että kokoomukselle kelpaavat työllisyystoimiksi vain leikkaukset ja työntekijän asemaa heikentävät toimet”

SDP

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo esitteli tänään puolueensa puoluehallituksen kokouksessa medialle eduskunnan tietopalvelulta tilattua laskelmaa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Orpon mukaan Suomi tarvitsee peräti 120 000 uutta työllistä, jotta julkinen talous olisi vuonna 2023 tasapainossa hallituksen tavoitteen mukaisesti. Hallituksen tavoite on 60 000 uutta työpaikkaa.

– Tietopalvelun eli riippumattoman arvioinnin mukaan hallituksen tavoite 2023 tasapainoisesta julkisesta taloudesta vaatii 77 prosentin työllisyysasteen, Orpo totesi ja korosti, että laskelmissa on hyödynnetty valtiovarainministeriön uusinta tietoa.

Orpon mukaan tilanne on karu.

– Jos näitä uusia työpaikkoja ei saada syntymään, velkaantuminen ampaisee todella kiihtyvään nousuun, hän sanoi medialle.

SDP:n kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan jäsen Tarja Filatov kommentoi Orpon ja kokoomuksen puheita blogikirjoituksessa.

”Kokoomus julistaa, että tarvitaan 120 000 työpaikkaa, että talous on tasapainossa. Kyllä, työllisyyttä on ehdottomasti parannettava ensisijaisesti ihmisten hyvinvoinnin vuoksi. Talouden tasapaino on tässä vain väline. Talouden tasapainon ja työllisyyden välillä on selvä yhteys. Oleellista on työpaikkojen määrän ohella, tehdyt työtunnit, työn tuottavuus, palkkataso. Nyt työllisyys on lähinnä palvelualojen varassa. Kansainvälinen talous vaikuttaa vientiimme.”

Näillä laskennallisilla luvuilla kokoomus operoi taitavasti.

Filatovin mukaan on oikeastaan absurdia, että työn laadusta ei puhuta mitään.

”Jos yksi ihminen tekee useampaa työtä ja on silti riippuvainen toimeentulotuesta, työllisyys ei ole kovin palkitsevaa. Eikä lisää hyvinvointia. Ristiriitaista on se, että viime eduskuntakaudella työllisyys kyllä parani, mutta toimeentulotukiasiakkuus ei vähentynyt, vaan jopa kasvoi työllisyystoimien seurauksena.”

Filatov sanoo, että työllisyyden tehtävä on turvata hyvinvointimme. Jos työ saa ihmisen voimaan pahoin, tulos ei ole tavoittelemamme.

”Laskennallisesti työllisyys paranee, kun sosiaaliturvaa leikataan. Sama toisin päin, laskennallisesti työllisyys heikkenee, kun sosiaaliturvaa parannetaan. Näillä laskennallisilla luvuilla kokoomus operoi taitavasti. Mutta esimerkiksi budjetissa on useita toimia, jotka vaikuttavat työllisyysteen ja näitä toimia ei lasketa suuntaan eikä toiseen. Jos lopettaisimme koulutuksen työllisyydelle kävisi heikosti.”

Filatov huomauttaa, että talouteen vaikuttavat myös verotus ja monet muutkin seikat.

”Hallitus on jo päättänyt mm. eläkeputken ikärajan nostosta ja tällä on selkeä työllisyysvaikutus. Samoin kuntakokeilusta on varmasti hyötyä vaikeimman työttömyyden nujertamisessa. Myös lisäresurssit työvoimapalveluissa auttavat henkilökohtaisemman palvelun aikaansaamisessa. Koulutukseen on panostettu, tutkimukseen ja tuotekehitykseen suunnattu lisäresurssia, yrittäjyyttä tuetaan. Nämäkö eivät ole kokoomuksen mielestä työllisyyteen vaikuttavia toimia””

Filatov sanoo, että näyttää siltä, että kokoomukselle kelpaavat työllisyystoimiksi vain leikkaukset ja työntekijän asemaa heikentävät toimet.

”Toivottavasti olen väärässä.”

”Edellinen hallitus huiski ilmaan pakkolakeja, koeaikojen pidennyksiä, sairaspäivien heikennyksiä, lomien ja lomarahojen leikkauksia, sunnuntailisien poistoja yms. ja muita puolivillaisia ratkaisuja, joista seurasi vain sosiaalisen pääoman heikkeneminen.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Politiikka
1.4.2020
”Loimaan kassalta” hätähuuto – Nyt tulee suora vastaus: ”Saattaa olla, että tässä yhteydessä puhkeaa vähän suurempikin kupla”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE