ehdokasmainos

Kansanedustaja listasi metsähallituslain ongelmat – ”Ongelmia luonnon, saamelaisten oikeuksien ja demokratian kannalta”

Kuva: Nora Vilva

Eduskunnassa käsitellään tänään Metsähallituksen uudelleenorganisointia koskevaa lainsäädäntöä. Kansanedustaja, ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja Silvia Modig (vas.) pitää metsähallituslakia puutteellisena. Modigin mukaan laissa on ongelmia luonnon, saamelaisten oikeuksien ja demokratian kannalta.

Luonnon kannalta ongelmallisimpana Modig pitää kolmiosaista taloudenpidon rakennetta. Laajoja maa- ja vesialueita siirtyy taloudellisen voitontavoittelun piiriin, eikä tieto näiden maiden käytöstä olisi avoimesti kansalaisten ja eduskunnan käytettävissä.

–  Kyseessä on meille kaikille tärkeät ulkoilu- ja retkeilyalueet, ja niiden alistaminen taloudellisen voiton tavoittelulle on uhka luontoarvoille, sanoo Modig tiedotteessaan.

Lakiesityksestä puuttuvat niin sanotut saamelaiskulttuurin heikentämiskieltoa koskevat pykälät. Modig muistuttaa perustuslakivaliokunnan suositelleen niiden kirjaamista lakiin, ja joulukuussa Suomi sai moitteet YK:n ihmisoikeustoimistolta saamelaisten oikeuksien heikentämisestä.

– Jos haluamme edistyä yhteiskuntana, meidän on vahvistettava alkuperäiskansojen oikeuksia koskeva sopimus. Viisas eduskunta kirjaisi saamelaiskulttuurin heikentämiskieltoa koskevat pykälät nyt metsähallituslakiin, sillä heikentämiskielto ei heikentäisi alueen muiden asukkaiden asemaa esimerkiksi porotaloudessa. Näin saataisiin kotoinen lainsäädäntömme tältä osin kuntoon, Modig sanoo.

Koska EU:sta ei tule kiirettä metsähallituslain uusimiselle, täytyisi sen valmistelu aloittaa vielä kerran alusta.

Modigin mukaan lain uudistamisen lähtökohta on virheellinen. Hallitus perustelee metsätalouden yhtiöittämistä EU:n vaatimuksilla kilpailuneutraliteetista. Perustettavalle osakeyhtiölle myönnettäisiin käyttöoikeus valtion metsiin, minkä vuoksi laki pitäisi saada hyväksyttyä ennen kuin EU:n hankintadirektiivi astuu voimaan huhtikuun puolivälissä.

Modig kertoo vasemmistoliiton europarlamentaarikko Merja Kyllösen kysyneen EU:n kilpailuasioista vastaavalta komissaarilta Margrethe Vestagerilta yhtiöittämisen tarpeesta. Vestagerin mukaan EU ei vaadi Metsähallitukselta erityistä yhtiömuotoa tai organisaatiorakennetta

– Sekä vasemmistoliiton että kokoomuksen europarlamentaarikot sanovat, ettei yhtiöittämistä tarvita. Kantaa tukee myös EU:n kilpailuasioista vastaava komissaari. Eikö Suomen hallituksen kannattaisi kuunnella heitä? Koska EU:sta ei tule kiirettä metsähallituslain uusimiselle, täytyisi sen valmistelu aloittaa vielä kerran alusta. Metsähallituksen tehtävä on yhteisen luontomme vaaliminen, ja se on nyt unohtunut laista, Modig sanoo.

Käräjäoikeus tuomitsee Sipilän perhettä uhkailleen tänään

Kuva: Aleksi Vienonen

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antaa tänään tuomionsa pääministeri Juha Sipilän perheen uhkailua koskevassa jutussa.

Syyttäjän mukaan suomalaismies soitti helmikuun alussa Sipilän vaimolle ja uhkaili perhettä. Syyttäjän mukaan mies myös haukkui pääministerin maahanmuuttopolitiikkaa ja sanoi, että pääministeri pitäisi tappaa.

Samaa miestä syytetään myös vihreiden kansanedustajien Emma Karin ja Ozan Yanarin uhkailusta. Tuomio annetaan kahdelta iltapäivällä.

Keskustelua aiheesta

Edellisen virallisen valtiovierailun teki UKK vuonna 1971 – presidentti Niinistö Iraniin

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
LKS 20161025 Finnish president Sauli Niinistö during a joint press conference with his Estonian counterpart Kersti Kaljulaid (not in picture) at the Presidential residence Mäntyniemi in Helsinki, Finland, on October 20, 2016. This is the first overseas visit made by President Kaljulaid during her term in office and the first meeting between the presidents. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Presidentti Sauli Niinistö aloittaa tänään puolisonsa Jenni Haukion kanssa kaksipäiväisen virallisen vierailun Iraniin. Ensimmäisen vierailupäivän ohjelmassa on kahdenvälisiä kauppasuhteita käsittelevä seminaari Teheranissa.

Presidentin mukana matkustaa ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen (kok.) ja parinkymmenen hengen suomalainen liikemiesvaltuuskunta. Ulkomaiden kiinnostus Iranin markkinoita kohtaan on ollut suurta kansainvälisten pakotteiden purkauduttua osittain.

Niinistön vierailu Iraniin on historiallinen, sillä Suomesta ei ole tehty valtionpäämiestason vierailua Iraniin vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen. Presidentti Urho Kekkonen vieraili shaahin johtamassa Iranissa vuonna 1971.

Huomenna keskiviikkona Niinistö tapaa islamilaisen tasavallan poliittista johtoa, muun muassa presidentti Hassan Ruhanin. Keskustelujen asialistalla ovat kahdenvälisten asioiden lisäksi kansainväliset ja Lähi-idän alueen kysymykset, kuten Syyrian tilanne.

”Eri palveluiden pilkkominen kilpailluille markkinoille täysin väärä tapa parantaa sote-palveluiden yhteensovittamista”

Kuva: Jukka-Pekka Flander

– Hallitus on pelkistänyt sote-uudistuksen projektiksi, jossa pakkoyhtiöittäminen ja yksityisten markkinoiden kasvattaminen ovat keskiössä. Samalla asiakkaan tarpeet ja tavoite sujuvista palveluketjuista on unohdettu, toteaa kansanedustaja, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.).

Haatainen puhui asiasta maanantaina Joensuun Työväenyhdistyksen ja Savo-Karjalan SDP:n Inhimillinen SOTE -tilaisuudessa.

– Ihmiset haluavat sujuvia ja laadukkaita palveluita nopeasti. Sujuvuuden takaamisessa taas tärkeintä on eri toimijoiden ja tasojen välisten raja-aitojen poistaminen. Eri palveluiden pilkkominen kilpailluille markkinoille on täysin väärä tapa parantaa palveluiden yhteensovittamista ja integraatiota. Jos kilpailevia tuottajia ja tasoja syntyy tusinoittain, on kokonaisuuden hallinta vaikeaa ja vaikuttavuus kärsii, Haatainen sanoi.

Hänen mukaansa ongelmia seuraa myös hallituksen päätöksestä erottaa järjestäminen ja tuottaminen toisistaan.

– Asiantuntijat ovat arvioineet, että tämä saattaa johtaa siihen, ettei laki ­enää mahdollista Siun soten tai Eksoten kaltaisia integroituja järjestelmiä, Haatainen selventää.

– Pakkoyhtiöittäminen ja palveluiden pilkkominen yksityisille markkinoille on hallitukselta ennen kaikkea ideologinen päätös. Olisi paljon järkevämpää parantaa julkista palvelua ja käyttää yksityistä sekä kolmatta sektoria täydentävinä palveluina.

Helsingin kaupunginhallitus: Maakuntaratkaisu heikentää pääkaupunkiseudun kasvun edellytyksiä

Kuva: Getty Images
hesa
Helsingin kaupungintalo.
Helsingin kaupunginhallitus arvostelee monin osin hallituksen esityksiä maakunta- ja sote-uudistukseksi.
Kaupunginhallitus hyväksyi periaatepäätöksen lausunnoksi hallituksen maakunta- ja sote-lainsäädännöstä. Asia tulee kaupunginvaltuuston käsittelyyn 2. marraskuuta.

Kaupungin laajassa esityksessä käydään läpi hallituksen suunnitelmia maakunta- ja sote-ratkaisuksi ja niihin liittyviä lakiehdotuksia.

Lausunnossa todetaan, että ehdotettu alueellinen jako ei kaikilta osin perustu nykyisin toimiviin yhteistyöratkaisuihin ja että maakuntaratkaisu heikentää pääkaupunkiseudun kasvun edellytyksiä.

Lausunnossa arvostellaan esitystä myös kansanvaltaisuuden puutteesta.

Lausunnon yksityiskohdista käytiin yli 20 äänestystä.

Allekirjoitetaan EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimus torstaina? – ”Vielä on aikaa”

Kuva: Jari Soini
satamajarisoini14944

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja Kanadan pääministeri Justin Trudeau pitävät torstain huippukokousta edelleen mahdollisena. Tusk sanoo Twitterissä, että hän ja Trudeau kannustavat osapuolia löytämään ratkaisun.

– Vielä on aikaa, Tusk tviittaa.

Torstaiksi suunnitellussa huippukokouksessa olisi tarkoitus allekirjoittaa EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimus.

Sopimus on ajautunut kuitenkin umpikujaan, sillä Belgian ranskankielisen Vallonian alueparlamentti ei ole antanut sille tukeaan.

Aiemmin tänään Belgian pääministeri Charles Michel sanoi, että Vallonian vastustuksen vuoksi hän ei voi allekirjoittaa sopimusta.

Vapaakauppasopimus vaatii jokaisen EU-maan hyväksynnän.