Politiikka

Kansanedustaja listasi metsähallituslain ongelmat – ”Ongelmia luonnon, saamelaisten oikeuksien ja demokratian kannalta”

Nora Vilva
Nora Vilva
Nora Vilva

Eduskunnassa käsitellään tänään Metsähallituksen uudelleenorganisointia koskevaa lainsäädäntöä. Kansanedustaja, ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja Silvia Modig (vas.) pitää metsähallituslakia puutteellisena. Modigin mukaan laissa on ongelmia luonnon, saamelaisten oikeuksien ja demokratian kannalta.

Luonnon kannalta ongelmallisimpana Modig pitää kolmiosaista taloudenpidon rakennetta. Laajoja maa- ja vesialueita siirtyy taloudellisen voitontavoittelun piiriin, eikä tieto näiden maiden käytöstä olisi avoimesti kansalaisten ja eduskunnan käytettävissä.

–  Kyseessä on meille kaikille tärkeät ulkoilu- ja retkeilyalueet, ja niiden alistaminen taloudellisen voiton tavoittelulle on uhka luontoarvoille, sanoo Modig tiedotteessaan.

Lakiesityksestä puuttuvat niin sanotut saamelaiskulttuurin heikentämiskieltoa koskevat pykälät. Modig muistuttaa perustuslakivaliokunnan suositelleen niiden kirjaamista lakiin, ja joulukuussa Suomi sai moitteet YK:n ihmisoikeustoimistolta saamelaisten oikeuksien heikentämisestä.

– Jos haluamme edistyä yhteiskuntana, meidän on vahvistettava alkuperäiskansojen oikeuksia koskeva sopimus. Viisas eduskunta kirjaisi saamelaiskulttuurin heikentämiskieltoa koskevat pykälät nyt metsähallituslakiin, sillä heikentämiskielto ei heikentäisi alueen muiden asukkaiden asemaa esimerkiksi porotaloudessa. Näin saataisiin kotoinen lainsäädäntömme tältä osin kuntoon, Modig sanoo.

Koska EU:sta ei tule kiirettä metsähallituslain uusimiselle, täytyisi sen valmistelu aloittaa vielä kerran alusta.

Modigin mukaan lain uudistamisen lähtökohta on virheellinen. Hallitus perustelee metsätalouden yhtiöittämistä EU:n vaatimuksilla kilpailuneutraliteetista. Perustettavalle osakeyhtiölle myönnettäisiin käyttöoikeus valtion metsiin, minkä vuoksi laki pitäisi saada hyväksyttyä ennen kuin EU:n hankintadirektiivi astuu voimaan huhtikuun puolivälissä.

Modig kertoo vasemmistoliiton europarlamentaarikko Merja Kyllösen kysyneen EU:n kilpailuasioista vastaavalta komissaarilta Margrethe Vestagerilta yhtiöittämisen tarpeesta. Vestagerin mukaan EU ei vaadi Metsähallitukselta erityistä yhtiömuotoa tai organisaatiorakennetta

– Sekä vasemmistoliiton että kokoomuksen europarlamentaarikot sanovat, ettei yhtiöittämistä tarvita. Kantaa tukee myös EU:n kilpailuasioista vastaava komissaari. Eikö Suomen hallituksen kannattaisi kuunnella heitä? Koska EU:sta ei tule kiirettä metsähallituslain uusimiselle, täytyisi sen valmistelu aloittaa vielä kerran alusta. Metsähallituksen tehtävä on yhteisen luontomme vaaliminen, ja se on nyt unohtunut laista, Modig sanoo.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat