Politiikka

Kansanedustaja niittaa tylyt numerot pöytään: ”Nämä luvut eivät ole opposition panettelua”

Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander

SDP:n kansanedustaja Tarja Filatov haluaa, että kasvun käynnistyttyä vähennetään tasa-arvovajetta.

─ Lamalla on kolme aaltoa. Ensin sakkaa talous, sitten työllisyys ja kolmantena syntyy sosiaalinen lama. Kun nousu käynnistyy, ketju kulkee toisin päin. Sosiaalisen laman varjo jää pitkäksi, ellei eriarvoisuutta aktiivisesti ja tietoisesti ehkäistä.

Hänen mukaansa kasvu ja työllisyys ovat keskeisiä asioita hyvinvointivaltion turvaamisessa.

─ Tästä olen hallituksen kanssa täysin samaa mieltä. Mutta ne eivät yksin riitä. Kyse on siitä, miten hedelmät jaetaan. Suomen suurin haaste ei ole talous, vaan sosiaalisten repeämien ehkäisy.

Hallituksen budjettiesityksessä arvioidaan, että niiden kotitalouksien määrä, jotka saavat täydentävää toimeentulotukea kasvaa.

─ Siis toimeentulotuen tarve kasvaa, vaikka työllisyys on parantunut! Tämä on varsin poikkeuksellista, Filatov sanoo.

Esimerkiksi kelan toimeentulotukimenot kasvoivat elokuuhun terveydenhuoltomaksujen korotusten ja lääkekorvausleikkausten vuoksi 24 miljoonalla.

Pienistä ansiotuloista saatu hyöty leikkautuu kokonaan pois.

Parhaillaan eduskunnan käsittelyssä on ns. työttömyysturvan aktiivimalli, joka vaatii työtöntä löytämään työtä, jotta voisi saada täyden työttömyysturvan. Sen arvioidaan lisäävän asumistuki- ja toimeentulotukimenoja noin 14 miljoonaa, asumistuen leikkausten seurauksena toimeentulotukimenojen arvioidaan kasvavan 16 miljoonaa.

─ Nämä luvut eivät ole opposition panettelua, vaan arviot löytyvät hallituksen omista lakiesityksistä, Filatov muistuttaa.

─ Työllisyyden ja eriarvoisuuden näkökulmasta toimeentulotukiasiakkuuksien lisääminen on hulluinta mitä voi tehdä. Toimeentulotuki on etuuksista se, jonka varassa olevan on kaikkein vaikein ottaa vastaan keikkatöitä. Pienistä ansiotuloista saatu hyöty leikkautuu kokonaan pois. Köyhyysasiantuntijat kutsuvat toimeentulotukea työttömyysansaksi, koska se leikkaa toisin kuin työttömyysturva, satunnaiset työtulot lähes kokonaan pois.

Filatov vaatii, että hallituksen olisi pikaisesti arvioitava säästöjään työllisyyden näkökulmasta ja tehtävä kaikkensa, jotta toimeentulotuen varaan joutuvien kotitalouksien määrä vähenee. Viisainta olisi aloittaa perumalla työttömyysturvan aktiivimalli, hän linjaa.

─ Hallitus on ollut hyvin huolissaan työvoiman tarjonnasta. Jos halutaan purkaa sosiaaliturvan byrokratialoukkuja ja helpottaa keikkatöiden vastaanottamista, kannattaa aloittaa toimeentulotukiasiakkuuksien vähentämisellä.

Filatov puhui tänään lauantaina Hämeenlinnassa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat