Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Kansanedustaja puuskahtaa: ”Pikavippejä on mainostettu nuorille härskisti” – vaatii, että velkaantuneiden näkökulmaa on vahvistettava

Nora Vilva
Matias Mäkynen.

Velkaantumiseen liittyvät ongelmat on kasvaneet viime vuosina hälyttävästi. Myös maksuhäiriömerkintöjen määrä on kivunnut ennätyslukemiin: suomalaiset saivat vuonna 2019 lähes 1,9 miljoonaa uutta merkintää.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Eduskunta kävi keskiviikkona ajankohtaiskeskustelun ylivelkaantumisesta. Eduskunnan laki- ja talousvaliokunnissa ylivelkaantuneiden asemaa käsittelevä SDP:n kansanedustaja Matias Mäkynen sanoo, että tämä on ongelma, joka täytyy pysäyttää.

”Siksi hallitus on ottanut asialistalleen kuluttajien velkaongelmien ennaltaehkäisemisen ja vähentämisen. Myös kuluttaja- ja pikaluottoja koskevan hiljattain kiristyneen sääntelyn tehokkuutta seurataan ja tarvittaessa tehostetaan.”

Hallitusohjelmaan on linjattu lukuisia tilanteeseen puuttuvia kirjauksia. Keinoja ovat muun muassa positiivisen luottorekisterin käyttöönotto ja maksuhäiriömerkintöjen kestoajan lyhentäminen. Positiivisella luottorekisterillä tarkoitetaan järjestelmää, johon kirjataan muutakin kuin häiriömerkinnät. Maksukykyyn, luottojen hoitamisen ja luottoluokituksen kirjaaminen antaa nykyistä paremman kokonaiskuvan henkilön maksukyvystä.

”Pikavippejä on mainostettu viime vuosina esimerkiksi kohdennettuina mainoksina nuorille härskisti esimerkiksi sanoilla ”nauti kavereiden kanssa viikonlopusta, vaikka tilisi on tyhjä”. Tällaiset epäeettiset mainokset ovat todella haitallisia. Siksi hallitusohjelmaan on kirjattu, että aggressiivista markkinointia hillitään”, Mäkynen muistuttaa tiedotteessaan.

Edellä mainittujen toimien lisäksi hallitusohjelmasta löytyvät kirjaukset muun muassa sosiaalisen luototuksen käyttöönotosta koko maassa, ja perintäkulujen määrien rajoituksista myös muiden kuin yksityishenkilöiden kohdalla.

”Ylivelkaantumisen hoidossa on siirryttävä yhä voimakkaammin luotonantajista velkaantuneiden ihmisten näkökulmaan. Yllämainittujen hallitusohjelman keinojen lisäksi olisi aiheellista vahvistaa ihmisten mahdollisuuksia hallita omia velkojaan. Nykyteknologialla olisi mahdollista koota ihmisen kaikki velat yhteen näkymään, josta näkee lainojen kokonaisuuden, eräpäivät sekä voi pyytää eräpäivän siirtoa tai hakea velkajärjestelyä. Tämä toisi ihmisille enemmän valtaa omasta tilanteestaan ja mahdollistaisi myös paremmin yhteistyön viranomaisten kanssa”, Mäkynen sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
27.3.2020
Työntekijöille lomautukset, omistajille yli 3 miljoonan euron osingot – ”Vastuuton ja törkeä päätös”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE