Politiikka

Kansanedustaja siteeraa karthagolaista sotapäällikköä Hannibalia ja panisi metsurit pyytämään pienpetoja

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä ottaa blogissaan kantaa Metsähallituksen yt-tilanteeseen. Metsähallitus ilmoitti lokakuun lopussa aloittavansa metsureidensa kanssa yt-neuvottelut. Neuvottelujen kohteena ovat kaikki Metsähallituksen palveluksessa työskentelevät 357 metsuria, jotka suunnitellaan lomautettavaksi sydäntalven ajaksi, tammikuusta-maaliskuuhun.

— Metsähallitus on lomauttanut työntekijöitään aikaisemminkin, esimerkiksi 90-luvun laman aikana ja 2000-luvulla, eli nyt suunniteltujen lomautusten väittäminen uudesta laista johtuvaksi on virheellistä. Sen sijaan tiukasti tulkittuna voidaan todeta, että lomautukset eivät ole täysin lain hengen mukaisia. Yhtiön on kuitenkin päästävä tulostavoitteeseensa ja yhtiömuodosta keskustelemisen sijaan meidän tulisi keskustella Metsähallitukselle asetetun tulostavoitteen kestävyydestä. Pienempi tulostavoite antaisi yhtiölle enemmän pelivaraa.

Löydän tien tai teen sen.

Kärnän mukaan lomautukset voidaan kuitenkin välttää, mikäli siihen on todellinen tahtotila olemassa.

— Metsähallitus voisi tarjota metsureilleen töitä talvikaudella esimerkiksi riistan elinympäristön ennallistamishankkeissa, joita voidaan tuona aikana metsurityönä toteuttaa. Tarpeettomasti ojitettuja soita löytyy Suomesta valtavasti ja niiden ennallistaminen on valtioneuvoston vuoden 2012 periaatepäätöksen mukaista. Päätöksen mukaisesti heikentyneitä ekosysteemejä tulee ennallistaa kustannustehokkaita keinoilla. Mikä olisi tämän kustannustehokkaampaa tai yhteiskunnallisesti tärkeämpää kuin tämä? Tarvittavat määrärahat tulisi kaivaa joko Metsähallituksen luontopalveluilta tai suoraan ympäristöministeriöstä.

Kärnän mielestä metsurit voitaisiin myös laittaa talvikuukausiksi pyytämään pienpetoja.

— Petokannat ovat lisääntyneet huolestuttavasti. Kettuihin, supikoiriin ja minkkeihin on tämän vuoksi suunnattava lisää pyyntipainetta. Panostamalla pienpetopyyntiin tuettaisiin metsurien työpanoksella Metsähallituksen erätaloutta ja riistakantojen elinvoimaa, sekä lisättäisiin Metsähallituksen toiminnan ja lupamyynnin sosiaalista hyväksyttävyyttä.

Kärnä viittaa karthagolaiseen sotapäällikköön Hannibaliin, joka sanoi aikanaan Alppeja ylittäessään, että ”löydän tien tai teen sen”.

— Metsähallituksella on nyt nämä molemmat vaihtoehdot käytettävissään.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat