Politiikka

Kansanedustaja tiukkana Sipilän ja Ylen toiminnasta: Hallintoneuvosto kutsuttava koolle – ”Tätä ei voi lakaista maton alle”

Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander

SDP:n kansanedustaja Joona Räsänen katsoo, että Ylen hallintoneuvoston on paikallaan pitää ylimääräinen kokous.

Tänään Suomen Kuvalehti uutisoi, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) olisi vaientanut Ylen journalismia. Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen on kiistänyt väitteet. Kyse on Terrafame-uutisoinnista ja pääministerin jääviyskysymysten journalistisesta selvittelystä ja pohdinnasta.

– Tämä on sen verran ison mittaluokan kysymys, että tätä ei voi lakaista maton alle. Kyse on siitä, kenen puheita tässä uskoo. Jos tilanne on niin kuin Atte Jääskeläinen kirjoitti, siitäkin herää kysymyksiä. Onko näin että Yle on tietyllä tapaa hyllyttänyt ja jopa uhkaillut jutun tekijöitä? Joona Räsänen perustelee hallintoneuvoston koolle kutsumista.

– On poikkeuksellista, jos SK:n juttu pitää paikkansa, että Ylen toimittajilla olisi ollut journalistisia perusteita tehdä juttuja ja jostain syystä Ylen johto puuttuu asiaan. Se on tilanne, joka hallintoneuvoston on hyvä käydä läpi, vaikkei se journalistiseen linjaan puutukaan. Sananvapaus ja lehdistönvapaus ovat kuitenkin kulmakivi. Tätä ei voi olankohautuksella ohittaa.

Joona Räsänen hämmästelee myös pääministeri Juha Sipilän toimintaa.

– Olennaista on se, että maan pääministeri lähettää verorahoista riippuvaiselle Ylelle kymmenkunta aggressiivista viestiä selkeänä tarkoituksenaan vaikuttaa Ylen journalistiseen linjaan ja uutisointia koskeviin päätöksiin. Se on Ylen roolin huomioiden ongelma, Joona Räsänen sanoo.

Sipilän meilien sisällöstä, sävystä tai aggressiivisuudesta ei sinänsä ole tarkkaa tietoa, mutta Atte Jääskeläisen mukaan Sipilä olisi välittänyt tuohtuneena sähköpostitse saamaansa varsin vihamielistä kansalaispalautetta hänelle ja Ylessä Katera Steel -tapauksesta jutun kirjoittaneelle toimittajalle. Viesteissään Sipilä on esittänyt Jääskeläisen mukaan kritiikkiä muun muassa siitä, että Ylen juttu olisi antanut mielikuvan että joko Sipilä tai hänen sukulaisensa ovat toimineet vilpillisesti.

Joona Räsänen toteaa, ettei Sipilä ole ainut poliitikko, joka antaa toimittajille palautetta.

– En pidä sitä ihmeellisenä. Mutta eikö pääministeri ymmärrä, että mittaluokaltaan isossa kysymyksessä jääviyteen kohdistuu epäilyjä? Siinä ei ole mitään ihmeellistä, eikä pääministerin pitäisi alkaa kiukuttelemaan siitä syystä.

Joona Räsänen luopui hiljattain Ylen hallintoneuvoston paikasta. Hänen tilalleen tuli perussuomalaisista SDP:hen siirtynyt toimittajataustainen kansanedustaja Maria Tolppanen, joka on istunut hallintoneuvostossa aikaisemminkin.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat