Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Kansanedustaja tuomittiin rahankeräysrikoksesta – Brother Christmasille maksettavaksi reilu tonni päiväsakkoja

Lehtikuva / Jussi Nukari
Brother Christmas -hahmona tunnettu ja sittemmin perussuomalaisten kansanedustajaksi noussut Ari Koponen tuomittiin rahankeräysrikoksesta.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut kolme ihmistä rahankeräysrikoksista liittyen hyväntekeväisyysjärjestö Brother Christmasin toimintaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Käräjäoikeuden mukaan Brother Christmasille oli kerätty ilman rahankeräyslupaa 180 000 euroa.

Brother Christmas -hahmona tunnettu ja sittemmin perussuomalaisten kansanedustajaksi noussut Ari Koponen tuomittiin 15 päiväsakkoon, joista kertyy hänen tuloillaan maksettavaa 1 035 euroa.

Kaksi muuta yhdistyksen hallituksen jäsentä oikeus jätti rangaistukseen tuomitsematta. Heidän osuutensa yhdistyksen toiminnan järjestämisessä oli oikeuden mukaan ollut vähäinen.

Syytteissä oli kyse ajasta vuonna 2017, jolloin yhdistyksellä ei ollut rahankeräyslupaa, mutta se myi muun muassa rintanappeja ja rannekkeita.

Käräjäoikeuden mukaan kyse ei kuitenkaan ollut aidosta tuotemyynnistä muun muassa siksi, että samoja tuotteita myytiin vaihtelevalla 10–25 euron hinnalla. Enintään pyydetty 25 euron hinta ei myöskään vastannut tuotteiden markkinahintaa, vaan olivat rinnastettavissa rahankeräyslain tarkoittamaan keräystunnukseen, oikeus katsoi.

Koposta tai muita syytettyjä ei syytetty rahojen väärinkäytöstä.

Toinen syyte Koposta vastaan ehti vanheta

Koposta syytettiin myös rahankeräysrikoksesta toiminimeensä Ari Koponen Events liittyen. Syyttäjän mukaan Koponen keräsi loppuvuodesta 2016 omalla toiminimellään liki 24 000 euroa ilman rahankeräyslupaa.

Myös tässä, Mesenaatti-joukkorahoituspalvelun kautta tehdyssä kampanjassa Koponen esiintyi Brother Christmasin hahmossa. Brother Christmasista tuli rekisteröity yhdistys vasta kampanjan ollessa jo käynnissä.

Käräjäoikeus katsoi, että Koponen ei ollut tavoitellut tai saanut teollaan taloudellista hyötyä tai toiminut muutoin lainvastaisesti. Oikeus huomioi myös sen, että Mesenaatin ohjeet olivat voineet vaikuttaa Koposen kykyyn erottaa rahankeräys joukkorahoituksesta.

Muun muassa näistä syistä Koposen menettelyä oli oikeuden mukaan pidettävä vähäisenä, eli lievänä rahankeräysrikoksena. Siitä syyteoikeus oli jo ehtinyt vanhentua, joten oikeus hylkäsi syytteen.

STT–Maria Rosvall

Muokattu tiistaina 17.9. klo 13.16: Juttua täydennetty kauttaaltaan. 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE