Politiikka

Kansanedustaja varoittaa: Diabeetikkojen huono hoito tulee kalliiksi

Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander

Suomessa on tyypin 1 eli nuoruustyypin diabeetikoita arviolta 50 000. Potilaat ovat jatkuvan, elinikäisen insuliinihoidon varassa. Insuliini annostellaan pistoksina tai pumpulla ihon alle.

SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen esittää, että 1 tyypin diabeetikkojen hoitotarvikkeet rajataan kilpailutuksen ulkopuolelle.

– Ne ovat diabeteksen hoidossa välttämättömiä, hän korostaa.

Mäkisalo-Ropponen siirtäisi hoitotarvikkeiden jakelun apteekkeihin. Kulut hän laittaisi lääkkeiden tavoin Kelan budjetin alle, ja ne pitäisi korvata 100-prosenttisesti.

– Näin toteutuisi tyypin 1 diabeetikoiden yhdenvertainen kohtelu asuinpaikasta tai varallisuudesta.

Hän on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen.

”Hyvä hoito maksaa itsensä takaisin parempana elämänlaatuna.”

– Diabeteksen huono hoitotasapaino tulee kalliiksi, sillä se lisää riskiä vakaviin lisäsairauksiin. Riittävät ja hyvät hoitovälineet ovat kalliita, mutta ne parantavat hoitotasapainoa ja pienentävät kokonaiskustannuksia. Lisäksi hyvä hoito maksaa itsensä takaisin parempana elämänlaatuna ja toiminta- ja työkykynä, Mäkisalo-Ropponen painottaa.

Hyvän hoitotasapainon esteinä ovat tällä hetkellä muun muassa hoitovälineiden saatavuus, myöntökriteerit ja kilpailutus. Mäkisalo-Ropposen mukaan ykköstyypin diabeetikot eivät saa käyttöönsä uusia, entistä parempia hoitovälineitä niiden tullessa markkinoille.

– Kilpailutuksen myötä käyttöön on tullut huonolaatuisia hoitotarvikkeita kuten insuliinipumppuja, verensokerimittareita ja insuliinikynien neuloja. Jokaisella diabeetikolla pitää olla oikeus laadukkaisiin, yksilöllisesti sopiviin omahoitovälineisiin.

Mäkisalo-Ropponen korostaa, että hoitotarvikkeiden hankinnassa on otettava huomioon taloudellisten seikkojen rinnalla tarvikkeiden laatu.

– Hoitovälineiden jakelun siirtäminen apteekkeihin vähentäisi välinejakelussa esiintyviä ongelmia ja varmistaisi, että diabeetikko saa lääkärin hänelle määräämät hoitovälineet.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat