Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kansanedustaja: Venäläisomistuksessa olevan kiinteistön lunastaminen tehtävä mahdolliseksi

Jukka-Pekka Flander

SDP:n kansanedustaja Suna Kymäläinen vaatii hallitusta valmistelemaan lainsäädäntöä, joka mahdollistaa yleisen edun nimissä venäläisomistuksessa olevan kiinteistön lunastamisen tai omistusoikeuden siirron.

Demokraatti

Demokraatti

Kymäläinen on jättänyt asiasta eduskunnalle toimenpidealoitteen.

– Suomessa on huomattava määrä kiinteistöjä, jotka ovat venäläisomistuksessa. Erityisesti Venäjän hyökkäyksen jälkeen on yhä enemmän ilmennyt tilanteita, joissa kiinteistöjen omistajat eivät hoida omistajan velvoitteitaan ja esimerkiksi maksa kiinteistöihin liittyviä laskuja, koska rahaliikenne Venäjältä on pysähtynyt. Useimmiten viranomaisilla on ollut ongelmia omistajien tavoittamisessa, kun lainmukaiset velvoitteet ovat jääneet hoitamatta.

– Tämän seurauksena erityisesti Itä-Suomessa mutta myös muualla maassa kiinteistöt alkavat rapistua pystyyn ilman, että asialle voidaan tehdä oikein mitään, Kymäläinen sanoo tiedotteessa.

Hän mainitsee kuuluisana esimerkkinä Hartwall-areenan nimellä tunnetun Helsinki-hallin.

Lunastuslain mukaan pakkolunastus voidaan tehdä, jos yleinen tarve sitä vaatii. Lunastusta ei kuitenkaan saa panna toimeen, jos lunastuksen tarkoitus voidaan yhtä sopivasti saavuttaa jollain muulla tavalla taikka jos lunastuksesta yksityiselle edulle koituva haitta on suurempi kuin siitä yleiselle edulle saatava hyöty, Kymäläinen kertaa.

– Ei ole yleisen edun mukaista, mikäli muutenkin vaikeuksissa olevien kuntien elinvoiman annetaan heikentyä rapistuvien kiinteistöjen myötä. Pidän tärkeänä, että hallitus huolehtii, että myös Helsinki-hallia pienemmän mittakaavan tapauksissa mahdollistetaan se, että tarvittaessa kiinteistön voi lunastaa tai ottaa haltuun, kun yleinen etu sitä vaatii.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE