Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Kansanedustajan erottamista tai eroamista ei voi tehdä vihaisen yleisen mielipiteen vaatimuksesta

Kolumnit

Ulpu Iivari

Kirjoittaja on toimittaja ja entinen EU-parlamentaarikko

Ihmettelin uutena europarlamentin jäsenenä, kuinka vahvasti työtoverit puolustivat edustajan koskemattomuutta. Joskus se ilmeni jopa tuohtumuksena ylinopeussakoista. Sitten hoksasin, että monille mepeille vapaat vaalit ja niiden myötä saatu valtakirja olivat aika uusia asioita.

Ulpu Iivari

Kreikka, Espanja ja Portugali vapautuivat autoritaarisista hallinnoista vasta 1970-luvun loppupuolella. Saksat yhdistyivät 1990, mutta kantoivat mukanaan sekä natsismin että kommunismin taakkaa. Kokemukset historiasta – ajasta ennen oikeusvaltioita ja demokratiaa – pitivät huolta yllä.

Pahuudella on kyky arkipäiväistyä, eivätkä siihen syyllistyneet ole useinkaan kanssaihmisiään kummempia.

Kun Suomi liittyi 1995 Euroopan yhteisöihin, olimme vakaa demokratia. Hallitukset istuivat vaalikauden eikä presidentti voinut hajottaa halujensa mukaan eduskuntaa. Oli kuljettu pitkä matka siitä, kun Matti Paasivuori istui 1918 yksin istuntosalin vasemmalla laidalla tai kun entinen presidentti ja eduskunnan puhemies joutuivat 1930-luvulla Lapuan liikkeen väkivallan kohteiksi.

Kuunnellessani Ranskan presidentin Francois Mitterrandin jäähyväispuhetta Strasbourgissa tammikuussa 1995 vaikutuin monen muun lailla sen huipennuksesta. Siinä presidentti sanoi, että nationalismi merkitsee sotaa. Muistutus kumpusi Mitterrandin omasta kokemuksesta ja sen arvo oli siinä. Euroopan poliittisessa keväässä varoitus tuntui kuitenkin kaukaiselta ja teoreettiselta. Nyt tuo lause nousee mieleeni tavan takaa ja on realismia.

Historioitsija Timothy Snyder on filosofi Hannah Arendtin tavoin selvittänyt sitä järjetöntä pahuutta, joka riivasi Eurooppaa viime vuosisadalla. Pahuudella on kyky arkipäiväistyä, eivätkä siihen syyllistyneet ole useinkaan kanssaihmisiään kummempia. He ovat hyviä täyttämään käskyjä.

Snyder vertaa juutalaisten kohtaloa Virossa ja Saksassa toisen maailmansodan aikana. Virossa, jonka yhteiskunnan rakenteet olivat tuhoutuneet puna-armeijan ja saksalaisten miehityksissä, 99 prosenttia maan juutalaisista tapettiin. Saksan miehittämässä Tanskassa, jonka valtiolliset instituutiot pysyivät tanskalaisten käsissä, 99 prosenttia juutalaisista pelastui.

Vihapuheiden ja ääriliikkeiden paineissa on tärkeää pitää huolta oikeusvaltiosta. Siihen kuuluu myös kansanedustajan korkea koskemattomuus. Kansanedustajan erottamisesta ja eroamisesta on säädetty tarkasti. Sitä ei voi tehdä vihaisen yleisen mielipiteen eikä edes lehtien pääkirjoitusten vaatimuksesta. Ministerin asema on erilainen. Kun ministeri menettää eduskunnan tai oman puolueensa luottamuksen, hän palaa rivikansanedustajaksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE