Politiikka

Kansanedustajan kuppi nurin pahemman kerran: ”Joku raja tulisi olla verotuksessakin!”

Lehtikuva/Martti Kainulainen
Lehtikuva/Martti Kainulainen
Lehtikuva/Martti Kainulainen

Keskustan kansanedustaja Markku Rossi paheksuu valtiovarainministeriön linjaa virvoitusjuomaveron sisältymisestä mehutiivisteissä lisättävään hanaveteen. Hänen mukaansa pelkän valtiontaloudellisen näkökulman lisäksi verotuksessa tulisi huomioida myös ympäristöarvoja ja kohtuullisuutta.

– Vanhan tuomariohjeen mukaan ”mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei saata olla lakikaan”. On kohtuutonta, että hanavedestäkin maksetaan virvoitusjuomaveroa kun se sekoitetaan mehutiivisteeseen. Täytyy muistaa, että sekä mehutiiviste, että hanavesi sisältävät myös arvonlisäveron. Verojen osuus kuluttajahinnasta on lähes 50 % ja kaupan katteen kanssa verojen vaikutus tuotteen hintaa lisäävästi on jopa yli 60 %. Joku raja tulisi olla verotuksessakin, jyrähtää Rossi.

Rossi haluaisi Suomen hyödyntävän kansainvälisesti vertaillen poikkeuksellisen puhtaan, laadukkaan ja turvallisen hanaveden myös ekologisesta näkökulmasta.

– Meidän tulisi vähentää pakkausjätteitä ja suosia kestävää elämäntapaa. Verotuksella tulee myös ohjata ympäristöä säästävään kulutukseen. Olisi hyvin ekologista, että suosittaisiin tiivisteiden ja hanaveden käyttöä sen sijaan, että vettä kuljetetaan ympäri Suomea logistiikkakeskuksiin, kauppoihin ja koteihin ja samalla tuotetaan pakkausjätettä, Rossi sanoo.

Keskustan kansanedustajat Markku Rossi, Esko Kiviranta, Kauko Juhantalo ja Timo Kalli jättivät kirjallisen kysymyksen koskien virvoitusjuomaveroa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat