Politiikka

Kansanedustajan mitta täyttyi: ”Ihmisiä jopa lukitaan omaan kotiinsa”

Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari

SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen oli mukana Muistiliitto ry:n yhdistysjohdon päivillä viime viikonloppuna. Tapaamiseen kokoontui liiton alueyhdistysten puheenjohtajia ja toiminnanjohtajia.

”Eri puolilla Suomea toimivat muistiyhdistysten aktiivitoimijat kertoivat samankaltaisia viestejä; Kotihoidon tilanne on katastrofaalinen muistisairaiden näkökulmasta. Erityisesti yksinasuvat muistisairaat voivat olla lähes heitteillä kotihoidon asiakkaina.”

Demariedustajan mukaan yksin asuvalle muistisairaalle oma koti ei enää ole oikea asumispaikka siinä vaiheessa, kun muistisairas ei muista syödä tai juoda eikä hän osaa käyttää puhelinta tai turvaranneketta.

Tällaisia päätöksiä ei saisi eikä pitäisi joutua tekemään osana päivittäistä hoitoa.

”Valitettavasti näitä henkilöitä on kotihoidossa. Ääritapauksessa ihmisiä jopa lukitaan omaan kotiinsa. Muistisairaat voivat olla ryhmäkodeissa lukkojen takana keskenään useita tunteja tai jopa koko yön ilman, että yhtään ammattihenkilöä on paikalla.”

”Tämä on epäinhimillistä ja voi aiheuttaa jopa vakavia vaaratilanteita. Ihmisen liikkumisvapauden rajoittaminen on aina kova toimenpide, jonka pitäisi perustua suoraan lakiin ja josta pitää päättää virkavastuulla vankoin perustein. Tällaisia päätöksiä ei saisi eikä pitäisi joutua tekemään osana päivittäistä hoitoa.”

Mäkisalo-Ropposen mukaan eri puolilla Suomea on tällä hetkellä valtava pula ympärivuorokautista hoitoa tarjoavista yhteisökodeista, joissa kodinomaisissa olosuhteissa muistisairaalle voidaan järjestää inhimillistä ja oman näköistä elämää.

”Olen samaa mieltä monen vanhustyön asiantuntijan kanssa siitä, että muistisairaiden ympärivuorokautisen hoidon ja hoivan tarve on Suomessa arvioitu liian vähäiseksi. Nyt on kiire muuttaa suuntaa.”

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat