Politiikka

Kansanedustajat reagoivat eduskunnassa: Miksi junat eivät pysähdy, VR?

Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander

Vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen vaatii Hämeenlinnan ja Riihimäen tiheiden junayhteyksien Helsinkiin palauttamista. Hän on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen pääradan junaliikenteen toimivuudesta.

Pekosen kysymyksen ovat allekirjoittaneet myös kansanedustajat Päivi Räsänen (kd.), Tarja Filatov (sd.) ja Timo Heinonen (kok.).

Pekonen muistuttaa, että Helsingin, Hämeenlinnan ja Tampereen kautta kulkeva akseli on Suomen keskeisiä kasvukäytäviä, jota on kehitetty työssäkäyntialueena ja johon on satsattu. Liikenneyhteydet ovat keskeisiä yritysten ja asukkaiden sijoittumisessa ja liike-elämän toimintaedellytyksille.

VR:n keskittyminen nopeaan liikenteeseen on viime kesästä alkaen harventanut junien pysähtymisväliä Hämeenlinnassa ja Riihimäellä.

– Palvelutason heikentyminen sotii koko kasvukäytäväajatusta vastaan. Tuhansille Hämeenlinnan ja Riihimäen seudun ihmisille liikenneyhteydet ja erityisesti sujuva työmatkaliikenne pääkaupunkiseudun ja Tampereen suuntiin on ollut keskeinen syy asuinpaikan valintaan. Liikenneyhteyksien heikentyessä yhä useampi joutuu joko muuttamaan parempien yhteyksien varrelle tai vaihtamaan työpaikkaa.

– Tämä ei ole suotavaa kehitystä alueellisesti, ei ihmisten ja perheiden kannalta, eikä koko kansantalouden kannalta. VR:n tavoitteet ovat selvästi ristiriidassa yhteiskunnan laajemman edun kanssa.

Erityisesti Hämeenlinnan saavutettavuuden katsotaan olevan uhattuna. Hämeenlinna on ollut Helsingin ja Tampereen jälkeen vilkkain pääradan asemista.

– Vähintään tunnin välein molempiin suuntiin toimivien junavuorojen palauttamisen puolesta ovat vedonneet niin alueen asukkaat kuin liike-elämä.

– Tämä tarve ja huoli on otettava vakavasti. Kasvukäytäväajatusta tukee palveluiden jatkuvuus ja parantaminen, ei palveluiden heikentäminen. Onko hallitus hylännyt ajatuksen Helsingin-Hämeenlinnan-Tampereen kasvukäytävästä?

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat