Politiikka

Kansanedustajat vastasivat: Nämä suurhenkilöt ansaitsisivat enemmän arvostusta

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Liputus 100-vuotiaan Suomen kunniaksi alkoi Helsingissä itsenäisyyspäivän aattona.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Liputus 100-vuotiaan Suomen kunniaksi alkoi Helsingissä itsenäisyyspäivän aattona.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Liputus 100-vuotiaan Suomen kunniaksi alkoi Helsingissä itsenäisyyspäivän aattona.

Suomi juhlii 100-vuotista itsenäisyyttään. Demokraatti kysyi tiistaina, itsenäisyyspäivän aattona eduskunnassa muutamilta kansanedustajilta eri puolueista, kuka on itsenäisen Suomen aliarvostetuin suurhenkilö tai kenen suomalaisen he soisivat saavan enemmän arvostusta.

Valinta osoittautui vaikeaksi, moni ei osannut hetken harkittuaankaan päättää kantaansa. Vihreiden vastaus jäi lopulta odottamaan seuraavaa itsenäisyyspäivää.

Alla muiden 8 eduskuntapuolueen kansanedustajien pohdinnat:

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson

Kaarlo Juho Ståhlberg (Wikipedia-linkki) ansaitsee ehkä vielä enemmän tilaa kuin hän on saanut. Hän on ollut kirjoittamassa meidän ensimmäistä perustuslakiamme ja paljon on hänen käsialaansa vielä 100-vuotiaassa Suomessakin. Meidän on syytä muistaa häntä ja kiittää häntä siitä uraa uurtavasta työstä, jonka hän silloin teki.

Sinisten kansanedustaja Kimmo Kivelä

Veikko Vennamo. (Siirtoväen) asutustoiminta on 100-vuotisen itsenäisen Suomen suurimpia saavutuksia. Se ei olisi toteutunut ja mahdollistunut ilman määrätietoista ja vahvaa asutusasiain ylijohtajan Veikko Vennamon panosta.

SDP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Rinne

– Se on sitkeä ja ahkera perhe, isät ja äidit, jotka ovat heikoista taloudellisista ja sosiaalisista lähtökohdista kasvattaneet perheensä ja rakentaneet suomalaista hyvinvointivaltiota 1950-luvulta lähtien.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus

Arvo Ylppö. Jos ajattelemme, mitä hän teki äitiyshuollon ja lasten terveyden edistämisen eteen – lastennneuvolajärjestelmän ja kaiken, mitä siihen liittyy. Hän näki jo silloin aikanaan, kuinka tärkeätä on äitien, raskaana olevien äitien ja lasten hyvinvointi. Ajatellen tulevia aikuisia kansalaisia, tulevia työntekijöitä ja veronmaksajia, hän on vaikuttanut isosti kansakuntamme ja kansalaisten terveyteen ja hyvinvointiin.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen

– Yksi, joka tulee mieleen on Miina Sillanpää. Hän on mielestäni jäänyt hieman historian suurmiesten varjoon. Hän on erittäin merkittävä vaikuttaja niin täällä eduskunnassa kuin työväenliikkeessä. Käsitykseni mukaan erittäin viisas ihminen.

Keskustan kansanedustaja Aila Paloniemi

– Meidän historiassa ja historiankirjoituksessa on aika paljon unohdettu tavallinen suomalainen ihminen, joka on omalla työllään huolehtinut lapsistaan, kasvattanut heidät ja äärettömän pienillä tuloilla sinnitellyt. Arvostan kovasti, että he ovat kasvattaneet lapsensa ja saaneet heidät koulutuksen pariin.

– Erityisesti ajattelen, kun on ollut kovat ajat, sota-aika, joka ei ole kovin kaukana. Omat vanhempanikin ovat sota-ajan kokeneita. Kyllä minusta on arvostettavaa ja ihailtavaa, että siinäkin tilanteessa esimerkiksi kotirintamanaiset hoitivat aikamoisen taakan ja huolehtivat paitsi kotirintaman töistä myös töistä pelloilla ja tehtaissa. He hoitivat kaiken sen niin hyvin kuin pystyivät. Tietysti sitten lotat olivat esimerkiksi ilmavalvontatehtävissä.

– Moni heistä on yli 100-vuotias. Vaikka he ovat eläneet kovan ja tiukan elämän, ehkä toisaalta he ovat juuri siksi niin valoisia ja sitkeitä. Minun mielestäni heidän panostaan kannattaisi tämän aikamoisen itsekkyyden ja yltiöyksilöllisystymisen aikana nostaa esille.

Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen

– Muistan omaa lapsuutta, 1970-lukua, kun kaikki laulut, joita suomalaiset musiikintekijät ja laulajat esittivät, me lauloimme ne perässä ja ihailimme heitä. Nyt kun on seurannut monen tällaisen tosi suomalaisen ja Suomen kansallistuntoja paljon esittäneen ja kertoneen elämäntaivalta, miten unohdettuna sitten saattaa ihminen käydä vanhuutensa tai jopa kuolla ihan täysin unohdettuna ja köyhyyttä kokeneena. Yksi henkilö oli esimerkiksi Annikki Tähti.

– Oma Suomi-identiteetti on muodostunut hyvin pitkälle musiikin ja laulujen kautta. Se kertoo siitä, minkälainen tämä yhteiskunta on, eli ihminen on suosittu joskus ja tavallaan sitten kun ikääntyy, saattaa kääntyäkin toinen puoli kolikosta. Heitä on toki muitakin muusikkoja ja artisteja, joiden lauluja suomalaiset ovat rakastaneet.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen

Yrjö Sakari Yrjö-Koskinen. Hänen merkitys on ollut iso siinä, että meillä on noussut vahva kansallistunto. Siinä on toki ollut muitakin, mutta Yrjö-Koskinen oli keskeinen ja merkittävä henkilö, joka on jäänyt ehkä vähän pienelle ja muutamien muiden varjoon. Hän ansaitsee enemmän huomiota.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 43 Demokraatti
UUSI DEMOKRAATTI - Poliittinen aikakauslehti
SÄIDEN ARMOILLA - Politiikan tuulet nostavat SDP:tä
MACRON JUPITER - Ranskan Kennedy
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat