Politiikka

Kansanedustajien vapautuspyynnöt puhuttavat eduskunnassa – Häkkänen: ”Jokaisella on oikeus käytännössä siirtyä muihin tehtäviin”

Lehtikuva / Jussi Nukari
Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.).
Lehtikuva / Jussi Nukari
Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.).
Lehtikuva / Jussi Nukari
Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.).

SDP:n varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta totesi hiljattain Demokraatille pitävänsä kokoomuspoliitikkojen säännönmukaista siirtymistä yksityisen hoivabisnekseen erittäin ongelmallisena.

– On selvää, että korruptoitumisen kaava on olemassa. Tähän on pitkään kiinnitetty huomiota eri yhteyksissä. Viimeisen 3–4 vuoden aikana sote-valmistelussa keskeisesti mukana olevia kokoomuslaisia toimijoita on siirtynyt usealle merkittävälle paikalle yksityiseen terveysbisnekseen, Feldt- Ranta sanoi.

Tänään eduskunnassa käsitellään kokoomusedustajien Sanna Lauslahden ja Outi Mäkelän vapautuspyyntöä edustajantoimesta. Lauslahti on siirtymässä Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtajaksi. Lauslahti on puolustanut päätöstään Demokraatille.

Feldt-Rannan mukaan Sipilän hallituksen oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) olisi puututtava rehottavaan lobbariongelmaan.

– Nyt hänen pitää ottaa tämä lobbariongelma oikeusministeriön käsittelyyn ja tuoda mahdollisimman pian eduskuntaan asiasta selvitys. Asian vakavuutta ja kiireellisyyttä lisää parhaillaan käynnissä oleva sote-uudistus, jossa on kyseessä miljardiluokan taloudelliset intressit, Feldt-Ranta totesi Demokraatille 9.2.

”Kyllä se menee hankalaksi sen jälkeen, jos me rupeamme lailla rajaamaan oikeutta.”

Oikeusministeri Antti Häkkänen toteaa nyt Demokraatille, että eduskunnassa on käynnistynyt selvitys lobbarirekisterin saamisesta eduskuntaan.

– Kunhan minä saan selville, mitä eduskunnassa on käynnissä tämän suhteen, sen jälkeen voidaan tehdä tässä asiassa johtopäätöksiä, Häkkänen sanoo ja viittaa kysymykseen, milloin eduskunnasta voi siirtyä muualle töihin.

Mikään Häkkäsen puheissa ei kuitenkaan viittaa siihen, että hän olisi puuttumassa esimerkiksi kansanedustajien tai vaikkapa heidän avustajiensa siirtymiseen muualle.

Oikeusministeri Häkkänen siirtää puhetta pois kokoomuksen piiristä hoivabisnekseen siirtyneistä ja vetää esiin SDP:stä muualle töihin siirtyneitä palkkatietoineen.

Hän mainitsee myös Helsingin apulaispormestariksi tällä kaudella kansanedustajan paikalta siirtyneen Nasima Razmyarin (sd.).

– Jokaisella on oikeus käytännössä siirtyä muihin tehtäviin. Kyllä se menee hankalaksi sen jälkeen, jos me rupeamme lailla rajaamaan oikeutta, että ei saisi siirtyä esimerkiksi SAK:hon töihin tai Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi vaikkapa Nasima Razmyarin tapauksessa tai jotain muuta. Minun mielestäni Nasimallakin on ihan täysi oikeus siirtyä Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi. Se on hänen arvioitava myös omien äänestäjiensä suhteen, minkälaisen viestin se heille antaa.

Kokoomuksen edustaja Outi Mäkelä hakee vapautusta siirtyäkseen Nurmijärven kunnanjohtajaksi.

”Moraalinen rajoitus.”

Kun Häkkäseltä kysyy tarkennusta, eivätkö mitkään rajoitukset tule kyseeseen kansanedustajien siirtyessä kesken kauden eduskunnasta pois, hän toteaa, että ”moraalinen rajoitus totta kai”.

– Silloin jos ollaan vaaleissa ehdolla niin lähtökohta on se, että silloin toimitaan siinä (eduskunnassa), Häkkänen sanoo.

– Sekin voi johtaa hankalaan kehään, jos rupeamme lailla vaikka rajoittamaan sitä, että ei saa siirtyä toisenlaisiin tehtäviin.

– Kyllä tietysti toivoisin, että kansanedustajan työ ja eduskuntatyö nauttivat sen verran korkeata luottamusta, että siinä mielenkiinto säilyy korkealla tasolla, oikeusministeri päättää.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat