Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kansanedustajilla edessään päätös elämästä ja kuolemasta – Soininvaara: “On olemassa rajatapauksia, jotka tulevat olemaan vaikeita”

Kansalaisaloitteen tekijöiden edustajat Iiro Viinanen (vas.), Osmo Soininvaara ja Henrik Lax eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan järjestämässä julkisessa kuulemisessa Eutanasia-aloitteesta.

Lääkärin oikeusturva, oikeus arvokkaaseen kuolemaan sekä rajanveto sen suhteen, ketkä eutanasian piiriin voisivat kuulua. Muun muassa nämä teemat olivat esillä eduskunnassa, kun sosiaali- ja terveysministeriö piti aamupäivällä julkisen kuulemisen liittyen eutanasiaan.

Vaikka eutanasiaa käsittelevä kansalaisaloitteen päämääränä on saada eduskunta aloittamaan lainvalmistelutoimet eutanasialain säätämiseksi ja eutanasian laillistamiseksi, siirtyi julkisessa kuulemisessa keskustelu käsittelemään ennemminkin saattohoidon tilaa Suomessa.

Keskustelussa kuunneltavina olleet asiantuntijat totesivatkin, että puutteellinen saattohoito on saatava kuntoon koko maassa.

Rikosoikeuden professori emeritus Raimo Lahti totesi kuulemisen jälkeen Demokratille olevan hirveän tärkeää, että saattohoidon riittävyys nostetaan esiin ensin.

–  Oikeastaan edellytyksenä on, että eutanasia tulee kysymykseen vasta toissijaisena, Lahti jatkoi.

– Tulee miettiä hyvin tarkkaan, miten saattohoidon puolella voidaan parantaa tilannetta. Ehdotin kuulemisessa esimerkiksi, että hyvänhoidon tavoitteisiin lisätään erikseen palliatiivisen hoito.

Hän lisäsi vielä, että vaikkei eutanasiaa lopulta hyväksyttäisikään, aloite on hänen mukaansa tärkeä, sillä se nostaa esiin olennaisia epäkohtia muun muassa saattohoidosta.

Lisää aiheesta

Palliativiisen lääketieteen professori, Hyksin ylilääkäri Tiina Saarto puolestaan huomautti, että jos eutanasia laillistettaisiin nyt, tulisi se korvaamaan puutteellista saattohoitoa.

Palliatiivisellä hoidolla tarkoitetaan hoitoa, jossa parantumattomasti sairaiden oireita lievitetään.

Aloite luovutettiin viime helmikuussa ja se on kerännyt yli 60 000 nimeä.

Eutanasian laillistamiseen tähtäävän lakialoitteen taustalla on joukko entisiä kansanedustajia, joista paikalla kuultavina olivat Iiro ViinanenHenrik LaxOsmo Soininvaara ja Ilkka Taipale.

Aloite luovutettiin eduskunnalle viime helmikuussa ja se on kerännyt yli 60 000 nimeä. Eutanasian laillistamispyrkimysten lisäksi siinä ehdotetaan myös kriteerejä eutanasian sallimiselle. Aloitteen mukaan potilaan on esimerkiksi oltava oikeustoimikelpoinen ja parantumattomasti sairas.

– Kyseessä ei ole nuoruudessa tehtävä itsemurha vaan ennen kuolemaa tapahtuva viimeisten viikkojen tuskan lopettaminen, Soininvaara täsmensi Demokraatille.

Itsemurhan avustaminen on tällä hetkellä laillista Suomessa. Soininvaara kuitenkin korostaa, ettei kaikilla ole mahdollista toteuttaa itsemurhaa edes avustettuna.

– Itsemurhaan saa myös avustaa kaikki muut, paitsi terveydenhuollon henkilökunta.

Osaavan lääkärin ja terveyshenkilön rooli nimenomaisesti eutanasian suorittajana onkin Soininvaarasta yksi aloitteen tärkeimmistä uudistuksista. Lääkäreillä tulisi tietysti olla oikeus kieltäytyä suorittamasta eutanasiaa, mikäli he näin haluaisivat.

Vaikka esitys Raimo Lahden mukaan vaatii vielä paljon lisävalmistelua, on hänestä ihan perusteltua, että esitys etenisi.

– Minun lopputulemani oli se, ettei perus- tai ihmisoikeuksissa ole esteitä säätää tällaisesta aktiivisesta eutanasiasta. Kunhan säädös tehdään riittävän tarkkarajaisesti.

Hän kuitenkin korostaa, ettei esitys ole vielä valmis, vaan se vaatii vielä jatkovalmistelua ministeriössä.

– Asiantuntijana itse koen, että roolini on katsoa enemmän oikeudellisia reunaehtoja. Eli voidaanko tämän tyyppinen laki säätää. Mutta selvää on, että jokainen kansanedustaja joutuu viimekädessä näkemään asian moraalisyhteiskunnallisena arvokannanottona, hän huomauttaa.

Eutanasian hyväksymisellä tuntuu olevan sangen vankka kansalaisten tuki.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan on nyt määrä laatia aiheesta mietintö suureen saliin, jossa pohditaan, miten eduskunta suhtautuu eutanasian sallimiseen. Valiokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.) totesi, että mietinnön sisältö on vielä täysin auki ja aiheesta tullaan tekemään vielä useita kuulemisia. Haatainen ei pysty vielä lupaamaan, saadaanko mietintö ulos valiokunnasta ennen vuoden vaihdetta.

Kansanedustajilla on loppujen lopuksi kirjaimellisesti edessään kysymys elämästä ja kuolemasta. Miten määritetään ne vaadittavat selkeät ja tarkat rajat, joilla päätetään, ketkä eutanasiaan pystyisivät tulevaisuudessa halutessaan turvautumaan.

Moraalisista ongelmista, asiantuntijoiden kuulemisessa antamista varsin kriittisistä lausunnoista sekä lakiesityksen läpimenon epävarmuudesta huolimatta eutanasian hyväksymisellä tuntuu olevan sangen vankka kansalaisten tuki takanaan. Helsingin Sanomien keväällä tekemässä kyselyssä kolme neljäsosaa kansalaisista kannatti eutanasiaa.

Lakia puolustavat perustelevat argumenttinsa usein itsemääräämisoikeudella ja sen toteutumisella. Kuulemisessa paikalla olleet asiantuntijat kuitenkin huomauttivat, ettei itsemääräämisoikeus ei ole muut perusoikeudet syrjäyttävä oikeus.

– On olemassa rajatapauksia, jotka tulevat olemaan vaikeita, Soininvaarakin tunnustaa.

– Minusta asiassa ei kuitenkaan pidä minimoida päätöksentekijöiden, vaan potilaiden tuskaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE