Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Kansanterveysteko” – Vasemmistoliiton Sarkkinen esittää maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille

Yasmin e-pillereitä apteekissa.

Kansanedustaja, eduskunnan väestö- ja kehitysryhmän puheenjohtaja Hanna Sarkkinen (vas.) esittää kaikille alle 25-vuotiaille nuorille maksutonta ehkäisyä.

– Maksuton ehkäisy nuorille olisi kustannustehokas kansanterveysteko. Se vähentäisi ei-toivottuja raskauksia, abortteja, seksitauteja ja sosiaalisia ongelmia, Sarkkinen luettelee.

– Ehkäisypalvelujen tarjoamisen ohella nuoret saisivat ammattilaisilta oikeaa tietoa ja neuvontaa seksuaaliterveyskysymyksissä, Sarkkinen toteaa.

Sarkkinen on tehnyt asiasta myös vuonna 2016 lakialoitteen. Lakialoitteessa esitetään kaikille kunnille velvollisuutta järjestää alle 25-vuotiaille nuorille maksuttoman ehkäisypalvelut.

Asia koskee erityisesti tyttöjä.

Monet Suomen kunnat tarjoavat jo nyt maksutonta ehkäisyä nuorille. Sarkkinen korostaa kuntakokemusten olleen positiivisia.

– Esimerkiksi Raumalla, Tervolassa ja Vantaalla on ollut eriasteisia maksuttomia ehkäisypalveluja ja Helsingissäkin asiaa pohditaan. Kuntakokemusten valossa maksuton ehkäisy nuorille maksaa itsensä rahallisesti takaisin, kun nuoret ovat terveempiä ja kun tulee vähemmän ei-toivottuja raskauksia.

Lisää aiheesta

Sarkkisen mukaan olisi tärkeää, että maksuton ehkäisy saataisiin tasa-arvoisesti kaikille Suomen nuorille.

– Erityisesti asia koskettaa tyttöjä, joille ehkäisykustannukset usein kasaantuvat. Maksuton ehkäisy hyödyttäisi erityisesti vähävaraisten perheiden nuoria ja kaikissa hyväosaisissakaan perheissä nuoret eivät kehtaa pyytää vanhemmilta rahaa ehkäisyyn, Sarkkinen jatkaa.

Oikeus ehkäisyyn on ihmisoikeus.

Tänään keskiviikkona vietetään maailman ehkäisypäivää. Päivä on maailmanlaajuinen teemapäivä, jonka tarkoituksena on nostaa esille ehkäisy- ja perhesuunnittelupalveluiden saatavuuden tärkeyttä globaalisti. Sarkkinen huomauttaa, että maailmassa on edelleen noin 214 miljoonaa naista ja tyttöä, jotka eivät saa tarvitsemaansa ehkäisyä.

–Oikeus ehkäisyyn on ihmisoikeus, joka ei valitettavasti kaikkialla maailmassa toteudu. Vaikka meillä Suomessakin on petrattavaa, ovat asiat meillä monella tavalla kuitenkin hyvin.

– Erityisesti kehitysmaissa ehkäisyn saavuttamattomuus haittaa naisten ja tyttöjen koulunkäyntiä ja terveyttä ja on merkittävä este tasa-arvon toteutumiselle, kun naiset eivät saa päättää omasta kehostaan ja lapsiluvustaan. Onkin tärkeää, että ehkäisyn saatavuus ja seksuaali- ja lisääntymisterveys ovat myös Suomen kehityspolitiikan keskiössä, Sarkkinen sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE