Nyheter

Karita Blom: ”Den offentliga servicen är välfärdssamhällets ryggrad”

Foto: Topi Lappalainen
Karita Blom är ordförande för Vasa svenska socialdemokrater.

Karita Blom är ordförande för Vasa svenska socialdemokrater sedan årsskiftet och hon kandiderar i kommunalvalet. Hon har också tidigare varit ordförande för partiavdelningen 2010-2016 och har nu efterträtt Filip Dahlskog och återtagit ordförandeskapet. Hon är dessutom sekreterare i kommunalorganisationen sedan 2017.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Karita Blom kandiderade för första gången i ett kommunalval i Vasa 1996. Hon räknar att det är femte gången för henne i år. Ordförandeskapet i partiavdelningen förpliktigar och hon har också en del tankar kring hur politiken borde vara. Hon tycker dessutom inte alls att man behöver vara ordförande för att kandidera utan att erfarenheten är värdefull i sig.

 

– Gemensamma saker ska skötas gemensamt, det är mitt ledmotiv. Många fler kunde under sin livstid ställa upp och ta ansvar för våra gemensamma angelägenheter, säger Blom.

 

– Den offentliga servicen är välfärdssamhällets ryggrad, poängterar hon.

 

Enligt Blom borde politiker och förtroendevalda spela en större roll när det gäller hur skattemedel används.

 

– Tredje sektorn och privata aktörer fårcvara med men det offentliga ska ha kontroll över hur pengarna används, betonar Blom och uttrycker sin oro över skatteflykten och pengar som försvinner i skatteparadis.

 

Skola och utbildning har alltid varit centrala frågor för Blom som arbetade som vikarierande lektor i tyska och sedan som studiehandledare vid Vasa universitet. Hon är pensionerad sedan början av år 2020 och hon har haft flera förtroendeuppdrag som har haft med just utbildningsfrågorna att göra.

 

På tal om social- och hälsovårdsreformen nämner Blom att hon bor i en region som ligger steget före.

 

– 2022 ska social- och hälsovården samt räddningsväsendet flyttas över till en välfärdskommun. Under övergångsperioden är det speciellt viktigt att alla får de tjänster de behöver. 2023 kommer sedan kanske den stora social- och hälsovårdsreformen. Man har inte fått läkartider tillräckligt snabbt i Finland och olika sjukvårdsdistrikts datasystem har inte pratat med varandra.

 

Blom funderar därför på om reformen borde ha gjorts med hälsovårdssidan först och socialtjänsterna med en fördröjning. I vilket fall som helst är hon med på noterna att en stor reform behövs med tanke på läget i hela Finland.

 

–SDP:s övergripande mål är att uppnå en socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar utveckling. Det behövs socialt förebyggande åtgärder för familjer i ett tidigt skede. Vid upphandlingar ska det inte bara vara det rent ekonomiska intresset som gäller utan också miljömässiga krav borde väga in. Det gäller att minska utsläppen, avslutar Blom.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE