Politiikka

Kärnä nimeää porsaanreiän, jossa ”viljelijän on mahdollista nostaa tukia, vaikka hänen tarkoituksenaan ei ole edes tuottaa elintarvikkeita tai rehua”

Euroopan unioni ja Suomi uudistivat vuonna 2015 yhteistä maatalouspolitiikkaansa.

”Valitettavasti järjestelmä loi porsaanreiän, jossa viljelijän on mahdollista nostaa tukia, vaikka hänen tarkoituksenaan ei ole edes tuottaa elintarvikkeita tai rehua. Tällainen tukijärjestelmä vaikeuttaa tuottavan maatalouden kehittämistä ja osaltaan heikentää elintarvikeomavaraisuutta syöden työpaikkoja koko elintarvikeketjusta”, kirjoittaa keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä blogissaan.

Kärnän mukaan pahinta on, että näennäisviljelyn tukeminen vaarantaa koko maaseudun elinvoiman.

”Moni maatalousyrittäjä haluaisi kehittää liiketoimintaansa ja kasvaa, mutta tukikelpoisen lisäpellon saatavuus on äärimmäisen huono ja hinnat korkealla. Kukaan ei halua luopua ”lypsävästä lehmästä”, vaan viljelee mieluummin ”hömppäheinää” saaden siitä korvauksen.”

Näennäisviljely on peltotukien saamista ja tukiehtojen täyttämistä mahdollisimman pieniksi optimoiduilla kustannuksilla.

Kärnä kirjoittaa, etteivät kansantaloutemme ja elintarvikeketjumme hyödy tästä millään tavalla.

”Emme saa tukieuroille tällaisesta toiminnasta mitään vastinetta. Näennäisviljely on peltotukien saamista ja tukiehtojen täyttämistä mahdollisimman pieniksi optimoiduilla kustannuksilla. Kaikkien maataloustukien tulisi mieluummin olla sellaisia, että saamme lisäarvoa elintarvikeketjuumme ja tuemme ruuantuotantoa.”

Järjestelmä on kansanedustajan mielestä johtanut tilanteeseen, jossa kehittyvät aktiivitilat ovat peltojen puutteessa raivanneet metsiä tukikelvottomiksi pelloiksi samalla, kun näennäisviljelijät ovat nauttineet tukikelpoisista pelloistaan tuottamatta yhtään mitään.

”Järjestelmä on järjetön. Onpa jopa väitetty, että peltotukipolitiikasta on luotu maataloustuotannosta jäähdyttelevien eläkejärjestelmä, jossa tuetaan ainoastaan peltojen omistamista kuolemaan saakka. Tällaisessa ei ole järkeä, vaan tukikelpoiset pellot on ehdottomasti saatava tuottamaan ruokaa.”

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat