”Kärpästen surinaa” – SDP:n veropoliittinen asiantuntija antaa armon isokenkäisten Portugalin eläkkeille

Kuva: LEHTIKUVA / EIJA KONTIO

Portugaliin muuttaneiden eläkeläisten verotuksesta on paljastunut Helsingin Sanomien mukaan uusi porsaanreikä. Jotkin eläkkeet on mahdollista nostaa nopeutetusti ennen uuden verosopimuksen täyttä voimaantuloa, joka tapahtuu todennäköisesti viimeistään vuonna 2019.

Suomen ja Portugalin aiempi verosopimus estää Suomessa yksityiselle sektorille tehdystä työstä kertyneiden eläkkeiden verotuksen Suomessa. Käytännössä eläkkeitä ei usein veroteta missään, sillä Portugali on houkutellut varakkaita ulkomaalaisia verovapauksilla vuodesta 2013.

Suomi ja Portugali solmivat uuden verosopimuksen vuonna 2016, joka antaa Suomelle verotusoikeuden myös Suomesta maksettaviin yksityisen sektorin eläkkeisiin.

SDP:n eduskuntaryhmän veropoliittinen asiantuntija Lauri Finér pitää sopimusta aukosta huolimatta tervetulleena, koska se tiivistää veropohjaa hyvän verojärjestelmän periaatteiden mukaisesti. Hän huomauttaa Veropolitiikka-blogissaan, että kaikkien verouudistusten siirtymävaiheeseen liittyy tällaista verosuunnittelua.

– Tammikuussa autokauppa hyytyi pelkästään siitä syystä, että liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) esitteli raportin, jossa ehdotettiin autoveron poistoa. Autonostajat ajattelivat säästävänsä odottelemalla veronalennusta.

Monet maat tarjoavat rahalla ns. verokansalaisuuksia.

Finérin mielestä kyse ei ole välttämättä Suomen verotulojen kannalta merkittävästä porsaanreiästä vaan Suomen veropohja vuotaa muuta kautta.

Suomen verosopimukset antavat yleensä osakkeiden myyntivoittojen ja arvonnousujen verotusoikeuden ainoastaan verovelvollisen asuinvaltiolle. Myös Suomen laki estää myyntivoittojen verotuksen, jos myyjä ei ole Suomessa yleisesti verovelvollinen.

Finérin mukaan poikkeuksen muodostavat asunto-osakkeet ja muut kiinteistöosakkeet. Käytännössä tämä tarkoittaa, että osakkeiden ja vastaavien sijoitustuotteiden myyntivoittojen verotuksen voi välttää muuttamalla maahan, jossa verotetaan myyntivoittoja kevyesti.

– Tämä on ongelmallista, sillä verosopimusten mukaan Suomen verotusoikeus osakkeiden myyntivoittoihin lakkaa sangen kevyesti, esimerkiksi muuttamalla vakinainen asunto Portugaliin.

Finér viittaa HS:n juttuun: ”Myös viranomaisten on hyvin vaikeaa selvittää, asuuko verovelvollinen tosiasiallisesti esimerkiksi Portugalissa.”

– Verotusmaan voi helpoimmillaan vaihtaa Portugaliin vuokraamalla sieltä asunto muutamalla satasella kuussa. Lisäksi monet maat tarjoavat rahalla niin kutsuttuja verokansalaisuuksia, jolloin maassa ei välttämättä tarvitse asua lainkaan, esimerkiksi Maltalla.

Osinkoja ei veroteta, jos osakkeet sijoitetaan vakuutuskuoreen.

Veropoliittinen asiantuntija ei pitäisi edellä olevaa niin suurena ongelmana, jos esimerkiksi Suomi voisi verottaa suomalaisista osakkeista kertyviä maksettavia osinkoja. Verosopimukset antavat yleensä osingonmaksumaalle niihin 15 prosentin verotusoikeuden. Esimerkiksi Iso-Britannian verosopimuksessa verotusoikeus on vain osingonsaajan asuinvaltiolla.

– Osinkoverojen välttely onnistuu kuitenkin helpommin kuin muuttamalla kirjat Pohjois-Lontooseen. Osinkoja ei veroteta, jos osakkeet sijoitetaan vakuutuskuoreen. Tällöin verotus lykätään siihen, kun tuottoja nostetaan ulos vakuutuskuoresta.

Finérin mukaan tarkkoja tilastoja sijoitusvakuutusten arvosta ei ole, mutta summat lasketaan kymmenissä miljardeissa.

– Käytännössä sijoitusvakuutuksen veron voi välttää kokonaan muuttamalla kirjat Suomesta matalan verotuksen maahan ennen veronalaisia nostoja. Järjestelyllä voidaan siis välttää kaikki osakkeesta Suomeen maksettavat verot.

Voitto verotetaan siellä, missä se on kertynyt.

Lauri Finér pitää selvänä, että tällaiset järjestelyt muodostavat suuren uhkan veropohjalle. Siksi monissa maissa on puututtu niihin exit taxiksi kutsutulla veronkiertosäännöksellä, jota on suomeksi kutsuttu maastapoistumisveroksi.

– Nimitys kuvaa veroa huonoksi. Siksi nimeän sen tässä arvonnousuveroksi. Se on käytössä jo nyt esimerkiksi Norjassa, Ranskassa ja Yhdysvalloissa. Arvonnousuveroa on näissä maissa rajoitettu vain hyvin suurten omaisuuksien arvonnousuihin. Suomessa arvonnousuvero koskee tällä hetkellä vain yrityksiä.

Finérin mukaan arvonnousuverossa ei olisi kyse verosta, jota peritään maasta muutettaessa.

– Itseasiassa EU:n perustamissopimuksen pääomien vapaan liikkuvuuden periaate estäisi muuttohetkellä perittävän veron. Siksi arvonnousuvero perittäisiin vasta – kuten nykyäänkin – kun omaisuus luovutetaan.

Käytännössä säännös siis antaa verotusoikeuden myyntivoittoon sille maalle, missä asuessa arvonnousu on tapahtunut. Finér muistuttaa, että tämä vastaa yleistä kansainvälisen verotuksen periaatetta: voitto verotetaan siellä, missä se on kertynyt.

– Osaketuottojen verotusta Suomessa voidaan siis välttää muuttamalla – oikeasti tai nimellisesti – veroparatiisiin. Kuvaamani arvonnousuvero olisi varteenotettava vaihtoehto veropohjan tukkimiseksi, Lauri Finér ehdottaa.

 

Tuotantoyksikköön oli päässyt hiiriä – Ikea vetää karkkeja myynnistä

Ikea vetää myynnistä erän Godis Påskkyckling -pääsiäisvaahtokarkkeja. Sadan gramman karkkipussien takaisinveto johtuu siitä, että yhteen niiden tuotantoyksiköistä on päässyt hiiriä, minkä vuoksi tuotteita on voinut saastua.

Takaisinveto koskee Godis Påskkyckling -karkkipusseja, joiden parasta ennen -päivämäärä sijoittuu välille 23.10.2018 ja 26.1.2019. Parasta ennen -päivämäärä on painettu pussin takaosaan.

Ikea pyytää asiakkaita palauttamaan myynnistä nyt vedetyn erän karkkipussit lähimpään Ikea-tavarataloon hyvitystä vastaan. Palautus ei edellytä ostokuittia.

Ikea pahoittelee tapauksesta aiheutuvaa vaivaa.

Suomen viisi Ikea-tavarataloa sijaitsevat Espoossa, Vantaalla, Raisiossa, Tampereella ja Kuopiossa. Lisäksi Ikealla on lähipiste Jyväskylässä.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

”Nyt on päällä kisa ja pudotuspeli” – Hypo: Asuntojen kysyntä kasvaa kiivaasti suurissa kaupungeissa

Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig
Kerrostaloasuntoja Helsingissä.

Asuntojen kysyntä kasvaa kiivaasti pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella, kertoo asuntolainaluotottaja Hypo. Samalla hinnat ja kauppojen määrät nousevat. Hypon mukaan myös Oulussa kauppa on käynyt kiivaasti, ja myös Jyväskylä ja Kuopio ovat kehittyneet vahvasti.

Tästä vuodesta on tulossa koko vuosikymmenen vilkkain asuntomarkkinoilla, arvioi Hypo asuntomarkkinakatsauksessaan. Asuntojen hintojen arvioidaan nousevan tänä vuonna 1,5 prosenttia ja ensi vuonna 2 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hintoihin odotetaan sekä tänä että ensi vuonna 3 prosentin lisäystä.

Hypon mukaan Suomessa on meneillään kaupungistumisen toinen aalto, jossa kilpailua käydään nimenomaan kaupunkien välillä eikä esimerkiksi kaupungin ja maaseudun välillä.

Asuntolainaluotottaja kertoo, että Suomen noin paristakymmenestä suuresta kaupungista seitsemän suurinta kasvavat kiivaasti. Seitsemän on plussan puolella, ja seitsemän heikointa kutistuvat.

– Nyt on päällä kaupunkien välinen kisa ja pudotuspeli, arvioi Hypo asuntolainakatsauksessaan.

Asuntojen hinnat nousivat viime vuonna reilun prosentin koko maassa ja liki kolme prosenttia pääkaupunkiseudulla. Hypon mukaan esimerkiksi Helsingin seudulla kehitystä vauhdittaa se, että kysyntä kasvaa vauhdikkaammin kuin uusien asuntojen tarjonta. Asuntokauppa pääkaupunkiseudulla on noussut jo finanssikriisiä edeltäville tasoille.

Lainmuutos lisäsi nelosoluen menekkiä – Panimo: Osuus myynnistä noussut jopa puolella

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Alkoholilain uudistus on lisännyt jonkin verran nelosoluiden ja lonkeron myyntiä, sanovat suuret panimoyhtiöt. Nelosoluen osuus kokonaismyynnistä oli ennen noin viisi prosenttia ja nyt se on noussut 5–10 prosenttiin, sanoo Sinebrychoffin viestintä- ja yhteiskuntavastuujohtaja Marja-Liisa Weckström STT:lle.

– Ostopaikkoja on tullut lisää, se näkyy.

Alkoholilain muutos toi vuoden alussa nelosoluen ja Alkon aiemmin myymän lonkeron ruokakauppojen hyllyille. Myytävien juomien suurin sallittu alkoholiprosentti nousi 4,7 prosentista 5,5:een.

Myös Olvin toimitusjohtaja Lasse Aho sanoo, että uudistus on näkynyt myynnissä.

– Satoihin uusiin myyntipisteisiin tulee uusia tuotteita, niin siihen tulee myyntipiikki.

Toimitusjohtaja Kalle Järvinen Hartwallilta sanoo nelosoluen myynnin nousseen maltillisesti, noin 5–10 prosenttiin kokonaismyynnistä. Selkeämpi muutos hänen mukaansa on tapahtunut lonkeron kohdalla.

– Lonkeron myynti on piristynyt huomattavasti, tosin en osaa sanoa, kuinka paljon sitä on mennyt kauppojen varastoihin ja kuinka paljon kuluttajille.

Lukuja Järvinen ei anna.

”Riippuu ravintoloista, miten ulosmyyntiin lähdetään mukaan”

Juomasekoitusten vähittäismyynti ja ravintoloiden aukioloajat vapautuivat jo vuoden alussa, mutta alkoholilaki tulee kokonaisuudessaan voimaan maaliskuussa. Maaliskuun alusta ravintolat voivat esimerkiksi myydä mietoja alkoholijuomia asiakkaille mukaan.

Sinebrychoffin Weckströmin mukaan on vaikea arvioida, miten ravintoloiden mahdollisuus myydä alkoholijuomia ulos vaikuttaa myyntiin. Hän uskoo, että tähän mahdollisuuteen tarttuvat lähinnä ravintolat, jotka myyvät take away -ruokaa.

– On hirveän hankala arvioida, miten ravintolat lähtevät liikkeelle.

”Saattaa parantaa kannattavuutta.”

Weckström ei lähde arviomaan, miten alkoholiuudistus vaikuttaa Sinebrychoffin tulokseen.

– Uskotaan, että mahdollistaa kannattavamman kaupan, jos kuluttajat tarttuvat enemmän erikoisoluisiin kuin kampanjassa oleviin monipakkauksiin. Niin lähikaupalle kuin valmistajalle tämä voi olla piristysruiske.

Olvin Aho uskoo, että uudistus saattaa jonkin verran parantaa yhtiön kannattavuutta.

– Aika näyttää. Se tuo uusia myyntimahdollisuuksia ja tulee uusia tuotteita läpi koko vähittäiskauppakanavan, mutta sitten pitää elää tätä vuotta kärsivällisesti pidemmälle, että nähdään, miten niitä hinnoitellaan ja minkälainen kilpailu siinä syntyy.

Järvisen mukaan uudistuksen vaikutuksista Hartwallin tulokseen on vielä liian aikaista sanoa.

STT–JECATERINA MANTSINEN, ANTTI AUTIO

Keskustelua aiheesta

Panimoyhtiöltä kova luku pöytään: +11 %

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Panimoyhtiö Olvi paransi viime vuonna liikevoittoaan 45 miljoonaan euroon, mikä on 11 prosenttia enemmän kuin toissa vuonna. Liikevaihto nousi 8 prosenttia 345 miljoonaan euroon.

Toimitusjohtaja Lasse Ahon mukaan Olvin myynti, liikevoitto ja tilikauden tulos kohosivat viime vuonna uuteen ennätykseen.

Hänen mukaansa myynti Suomessa kehittyi erittäin hyvin, mutta Baltiassa vuosi oli poikkeuksellinen mietoja alkoholijuomia koskevien valmisteverojen merkittävien korotusten vuoksi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

HS: Suomalainen Marjut Santoni Euroopan investointipankin pääsihteeriksi

Kuva: Thinkstock

Suomalainen Marjut Santoni on nimitetty Euroopan investointipankin EIP:n pääsihteeriksi, kertoo Helsingin Sanomat. Hän on toiminut syksystä 2015 lähtien EIP:n apulaispääsihteerinä.

Pääsihteerinä Santonin tehtävänä on kehittää pankin strategiaa ja vastata muun muassa budjetoinnista.

EIP:n toimintaa luotsaa pankin hallituksen puheenjohtaja, jonka titteli on pääjohtaja. Entinen pääministeri Alexander Stubb on yksi EIP:n varapääjohtajista.

Investointipankkia on HS:n mukaan arvosteltu siitä, että johtotehtävissä on pelkkiä miehiä. Pääjohtaja ja kaikki varapääjohtajat ovat miehiä. Heinäkuussa EU:n yleinen tuomioistuin nuhteli EIP:tä naisten huonosta urakehityksestä.