”Kärpästen surinaa” – SDP:n veropoliittinen asiantuntija antaa armon isokenkäisten Portugalin eläkkeille

Kuva: LEHTIKUVA / EIJA KONTIO

Portugaliin muuttaneiden eläkeläisten verotuksesta on paljastunut Helsingin Sanomien mukaan uusi porsaanreikä. Jotkin eläkkeet on mahdollista nostaa nopeutetusti ennen uuden verosopimuksen täyttä voimaantuloa, joka tapahtuu todennäköisesti viimeistään vuonna 2019.

Suomen ja Portugalin aiempi verosopimus estää Suomessa yksityiselle sektorille tehdystä työstä kertyneiden eläkkeiden verotuksen Suomessa. Käytännössä eläkkeitä ei usein veroteta missään, sillä Portugali on houkutellut varakkaita ulkomaalaisia verovapauksilla vuodesta 2013.

Suomi ja Portugali solmivat uuden verosopimuksen vuonna 2016, joka antaa Suomelle verotusoikeuden myös Suomesta maksettaviin yksityisen sektorin eläkkeisiin.

SDP:n eduskuntaryhmän veropoliittinen asiantuntija Lauri Finér pitää sopimusta aukosta huolimatta tervetulleena, koska se tiivistää veropohjaa hyvän verojärjestelmän periaatteiden mukaisesti. Hän huomauttaa Veropolitiikka-blogissaan, että kaikkien verouudistusten siirtymävaiheeseen liittyy tällaista verosuunnittelua.

– Tammikuussa autokauppa hyytyi pelkästään siitä syystä, että liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) esitteli raportin, jossa ehdotettiin autoveron poistoa. Autonostajat ajattelivat säästävänsä odottelemalla veronalennusta.

Monet maat tarjoavat rahalla ns. verokansalaisuuksia.

Finérin mielestä kyse ei ole välttämättä Suomen verotulojen kannalta merkittävästä porsaanreiästä vaan Suomen veropohja vuotaa muuta kautta.

Suomen verosopimukset antavat yleensä osakkeiden myyntivoittojen ja arvonnousujen verotusoikeuden ainoastaan verovelvollisen asuinvaltiolle. Myös Suomen laki estää myyntivoittojen verotuksen, jos myyjä ei ole Suomessa yleisesti verovelvollinen.

Finérin mukaan poikkeuksen muodostavat asunto-osakkeet ja muut kiinteistöosakkeet. Käytännössä tämä tarkoittaa, että osakkeiden ja vastaavien sijoitustuotteiden myyntivoittojen verotuksen voi välttää muuttamalla maahan, jossa verotetaan myyntivoittoja kevyesti.

– Tämä on ongelmallista, sillä verosopimusten mukaan Suomen verotusoikeus osakkeiden myyntivoittoihin lakkaa sangen kevyesti, esimerkiksi muuttamalla vakinainen asunto Portugaliin.

Finér viittaa HS:n juttuun: ”Myös viranomaisten on hyvin vaikeaa selvittää, asuuko verovelvollinen tosiasiallisesti esimerkiksi Portugalissa.”

– Verotusmaan voi helpoimmillaan vaihtaa Portugaliin vuokraamalla sieltä asunto muutamalla satasella kuussa. Lisäksi monet maat tarjoavat rahalla niin kutsuttuja verokansalaisuuksia, jolloin maassa ei välttämättä tarvitse asua lainkaan, esimerkiksi Maltalla.

Osinkoja ei veroteta, jos osakkeet sijoitetaan vakuutuskuoreen.

Veropoliittinen asiantuntija ei pitäisi edellä olevaa niin suurena ongelmana, jos esimerkiksi Suomi voisi verottaa suomalaisista osakkeista kertyviä maksettavia osinkoja. Verosopimukset antavat yleensä osingonmaksumaalle niihin 15 prosentin verotusoikeuden. Esimerkiksi Iso-Britannian verosopimuksessa verotusoikeus on vain osingonsaajan asuinvaltiolla.

– Osinkoverojen välttely onnistuu kuitenkin helpommin kuin muuttamalla kirjat Pohjois-Lontooseen. Osinkoja ei veroteta, jos osakkeet sijoitetaan vakuutuskuoreen. Tällöin verotus lykätään siihen, kun tuottoja nostetaan ulos vakuutuskuoresta.

Finérin mukaan tarkkoja tilastoja sijoitusvakuutusten arvosta ei ole, mutta summat lasketaan kymmenissä miljardeissa.

– Käytännössä sijoitusvakuutuksen veron voi välttää kokonaan muuttamalla kirjat Suomesta matalan verotuksen maahan ennen veronalaisia nostoja. Järjestelyllä voidaan siis välttää kaikki osakkeesta Suomeen maksettavat verot.

Voitto verotetaan siellä, missä se on kertynyt.

Lauri Finér pitää selvänä, että tällaiset järjestelyt muodostavat suuren uhkan veropohjalle. Siksi monissa maissa on puututtu niihin exit taxiksi kutsutulla veronkiertosäännöksellä, jota on suomeksi kutsuttu maastapoistumisveroksi.

– Nimitys kuvaa veroa huonoksi. Siksi nimeän sen tässä arvonnousuveroksi. Se on käytössä jo nyt esimerkiksi Norjassa, Ranskassa ja Yhdysvalloissa. Arvonnousuveroa on näissä maissa rajoitettu vain hyvin suurten omaisuuksien arvonnousuihin. Suomessa arvonnousuvero koskee tällä hetkellä vain yrityksiä.

Finérin mukaan arvonnousuverossa ei olisi kyse verosta, jota peritään maasta muutettaessa.

– Itseasiassa EU:n perustamissopimuksen pääomien vapaan liikkuvuuden periaate estäisi muuttohetkellä perittävän veron. Siksi arvonnousuvero perittäisiin vasta – kuten nykyäänkin – kun omaisuus luovutetaan.

Käytännössä säännös siis antaa verotusoikeuden myyntivoittoon sille maalle, missä asuessa arvonnousu on tapahtunut. Finér muistuttaa, että tämä vastaa yleistä kansainvälisen verotuksen periaatetta: voitto verotetaan siellä, missä se on kertynyt.

– Osaketuottojen verotusta Suomessa voidaan siis välttää muuttamalla – oikeasti tai nimellisesti – veroparatiisiin. Kuvaamani arvonnousuvero olisi varteenotettava vaihtoehto veropohjan tukkimiseksi, Lauri Finér ehdottaa.

 

Tenniksen supertähden liiketoimet poliisin syyniin – epäillään osallisuudesta huijauksessa ja rikollisessa salaliitossa

Kuva: Getty Images

Tenniksen viisinkertaisen grand slam -voittajan Maria Sharapovan toimet ovat Intiassa poliisitutkinnan alla. Syynä ovat epäilyt, että venäläispelaaja olisi ollut osallisena huijauksessa ja rikollisessa salaliitossa.

Poliisitutkinnan syynä on loistoasuntohanke, jota Sharapova on ollut nimellään edistämässä. Hankkeen takana olevan yrityksen epäillään laskuttaneen talon ostajilta miljoonia euroja ennen projektin alkamista.

Sharapova kävi hankkeen takia Intiassa vuonna 2012. Ostajaehdokkaille kerrottiin, että asuntojen yhteyteen rakennettaisiin muun muassa erillinen tennisakatemia.

Asuntojen piti valmistua Delhin lähistölle vuonna 2016. Rakennushanke on sittemmin keskeytynyt.

Sharapova ei ole kommentoinut intialaista rakennushanketta ja yhteyksiään siihen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

”Lakkorikkureiden käyttö voi tulla kalliiksi” – hovioikeus antoi päätöksensä ammattiliiton nostamasta pilottikanteesta

Kuva: Kari Hulkko
Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen.

Turun hovioikeus antoi 17.11. tuomion, jonka mukaan Postilla ei ollut oikeutta poistaa työntekijää työpaikaltaan, kun tämä oli noudattanut liiton järjestöpäätöstä lakkorikkureiden perehdyttämiskiellosta.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU kävi syksyllä 2015 vaikeat työehtosopimusneuvottelut Postin ja Palvelualojen työnantajat Paltan kanssa, työntekijöitä edustva PAU toteaa tiedotteessaan tänään.

– Kun oli siirrytty sopimuksettomaan tilaan, Posti palkkasi työpaikoille runsaasti SOL Henkilöstöpalvelun vuokratyövoimaa lakkorikkureiksi. Välittömästi tämän jälkeen PAU antoi järjestöpäätöksen, että vuokratyöntekijöitä ei perehdytetä, mutta työntekijät hoitavat kuitenkin muut työtehtävänsä. 

– Kun työntekijät kieltäytyivät järjestöpäätöksen mukaisesti vuokratyöntekijöiden perehdyttämisestä, Posti pakotti paikalliset esimiehet poistamaan työntekijät työpaikalta ja pidättämään heiltä palkan kyseisiltä päiviltä, PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoo.

”Pilottitapaus voitettiin kokonaisuudessaan hovioikeudessa.”

PAU piti palkanpidätyksiä oikeudettomina. Työnantaja oli täysin eri mieltä. Postin mukaan työnantajalla olisi oikeus näin menetellä.

PAU nosti asiasta pilottikanteen yhden työntekijän osalta, jonka ajatuksena oli, että muut vastaavat tapaukset voidaan ratkaista pilottitapauksen lopputuloksen perusteella. 

– Pilottitapaus voitettiin kokonaisuudessaan hovioikeudessa. Työnantaja velvoitettiin maksamaan työntekijälle pidätetty palkka ja lisäksi yhdenvertaisuuslain mukaista hyvitystä 2 000 euroa.

– Oikeus katsoi, että perusteettomalla palkan pidätyksellä työntekijä oli asetettu yhdenvertaisuuslain vastaisesti ammattiyhdistystoimintansa perusteella epäedullisempaan asemaan, kun hän oli PAU:n jäsenenä noudattanut järjestöpäätöstä perehdyttämiskiellosta. 

Puheenjohtaja Niemisen mukaan keskeistä tuomiossa on se, että työnantajalla ei ole oikeutta kieltäytyä vastaanottamasta laillisen työtaistelutoimenpiteen aikana työntekijän tavanomaista työsuoritusta, kun työtaistelutoimenpide ei olisi estänyt sen tekemistä.

”Linjaus tuli korkealta tasolta.”

Marraskuussa 2015 vastaavassa tilanteessa oli satoja postilaisia ympäri Suomea, kun Posti tyhjensi kokonaisia työpaikkoja.

Mikäli hovioikeuden tuomio jää lainvoimaiseksi, rikkurityövoiman käyttö laillisen lakon aikana voi tulla PAU:n mukaan Postille ”todella kalliiksi”.  

PAU:n mukaan Postin linjaus rikkurityövoiman käytöstä tuli korkealta tasolta, joten yksittäiset esimiehet Postin työpaikoilla eivät olleet syyllisiä siihen, että työntekijöitä poistatettiin ja palkkoja pidätettiin.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry on Postin henkilöstöä edustava työntekijä- ja toimihenkilöjärjestö.

Otsikkovirhe korjattu pilottikanteeksi 11.15.

Tilastokeskus: Lokakuun työttömyysaste 7,3 prosenttia

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Työttömyysaste oli lokakuussa 7,3 prosenttia, kertoo Tilastokeskus. Työttömiä oli yhteensä 197 000, mikä oli 20 000 vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Samaan aikaan työllisyysaste nousi verrattuna edellisvuoden lokakuuhun. Työllisyysaste oli nyt tasan 70 prosenttia, kun vuotta aiemmin se oli 68,4.

Tilastokeskuksen mukaan myös piilotyöttömien määrä on laskenut. Lokakuussa piilotyöttömiä oli 137 000, kun vuotta aiemmin heitä oli 168 000.

”Näkee työväenliikkeen edustajien tapaamisen osana normaalia yhteistyötä” – PAMin Selin tapaa paavin Vatikaanissa

Kuva: Lehtikuva
Ann Selin.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin osallistuu Vatikaanissa paavi Franciscuksen koolle kutsumaan seminaariin 23.-24.11.2017. Seminaarissa käsitellään ay-liikkeen roolia osana sosiaalisesti kestävää tulevaisuutta.

PAMin puheenjohtaja Selin on kutsuttu paikalle maailman palvelualojen työntekijöiden edustajana. Selin on toiminut palvelualojen työntekijöiden maailmanjärjestö Uni Globalin puheenjohtajana vuodesta 2014.

– On suuri kunnia päästä tapaamaan paavi Franciscusta, joka on ollut edeltäjiinsä nähden hyvin aktiivinen erilaisissa ihmisoikeuskysymyksissä. Pidän erittäin arvokkaana signaalina sitä, että paavi Franciscus näkee kansainvälisesti työntekijöiden järjestäytymisen keskeisenä ihmisoikeuskysymyksenä ja työväenliikkeen edustajien tapaamista osana normaalia yhteistyötä, Selin sanoo.

– Suomessa emme aina muistakaan, miten suuri paavin merkitys on katolisissa maissa ja miten laajasti hän voi esimerkillään vaikuttaa.

Selin muistuttaa, että järjestäytyminen kuuluu ihmisten perusoikeuksiin ja on arvokasta, että paavi omassa asemassaan haluaa tavata ammattiyhdistysliikkeen edustajia tärkeäksi koettujen asioiden eteenpäin viemiseksi.

– Paavi on tehtävässään useasti ottanut kantaa köyhyyttä vähentävien toimien merkitykseen. Siksi on kunnia päästä keskustelemaan hänen kanssaan konkreettisista asioista, joilla voimme parantaa työn tekemisen ehtoja ja työntekijöiden oikeuksia ympäri maailmaa. Nämä asiat vaikuttavat suoraan ihmisten hyvinvointiin, pienentävät tuloeroja ja vähentävät köyhyyttä ympäri maailmaa, Selin toteaa.

Nuorena miehenä paavi Franciscus työskenteli muun muassa yökerhon ovivahtina.

Paavi Franciscus. (Kuva: Lehtikuva)

UNI Global edustaa yli 20 miljoonaa työntekijää ympäri maailmaa. Vatikaanin vierailuun osallistuu noin 70 vaikutusvaltaista ammattiyhdistysliikejohtajaa eri puolilta maailmaa.

Seminaarin ohjelma pohjautuu paavin vuonna 2015 julkaistuun ”Laudato Si” -linjapaperiin, jonka aineena on huolenpito yhteisestä kodistamme.

– Nuorena miehenä paavi Franciscus työskenteli muun muassa yökerhon ovivahtina, eli tuntuu johdonmukaiselta, että hän haluaa edistää vuoropuhelua ammattiyhdistysliikkeen ja katolisen kirkon välillä. Uni Globalin puheenjohtajana toivon, että tämä asenne välittyisi laajemminkin päättäjien keskuuteen, Selin toteaa.

Selinin mukaan on tärkeää, että paavi omassa korkeasti arvostetussa asemassaan haluaa puuttua vallitsevaan globaaliin epätasa-arvoon. Selin uskoo, että yhteisiä näkemyksiä oikeudenmukaisesti toimivista työmarkkinoista ja työntekijöiden hyvinvoinnin edistämisestä löytyy edessä olevissa keskusteluissa.

Työntekijöiden oikeudet ovat ihmisoikeuksia.

Paavi on pitänyt vahvasti esillä globaalin yhteistyön kasvavaa merkitystä taistelussa köyhyyttä vastaan.

– Kansainvälinen ammattiyhdistysliike tavoittelee samaa asiaa, köyhyyden poistamista. Elämiseen riittävä palkka ja turvalliset työolot rakentavat siltaa ihmisten täysivaltaiseen osallisuuteen yhteiskunnassa. Ne myös toimivat parhaiten työkaluina syrjäytymistä vastaan, Selin toteaa.

– Sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja ihmisistä huolehtiminen korostuu ajassa, jossa elämme, kun huono-osaisuus on hälyttävästi kasvussa. Kenenkään etu ei ole se, että tuloerot jatkavat kasvuaan ja köyhyydessä elävät joutuvat entistä vaikeampaan asemaan, Selin toteaa.

Luulitko, että nämäkin hedelmät  liikkuvat käsipelillä varastosta kauppaan?  Ehei, tuhat rekkaa päivässä hoitaa S-ryhmän valtavaa logistiikkakeskusta Sipoossa

Kuva: Lehtikuva/Jussi Nukari
Nämäkin hedelmät tulevat Sipoosta ainakin tulevaisuudessa. Kuva Kannelmäen Prismasta.

Tavara liikkuu vinhasti S-ryhmän uuden Sipoon logistiikkakeskuksen hihnoilla eräänlaisten tarjottimien päällä. Merkinnät tuotteiden ohjaamiseksi oikeaan osoitteeseen ovat tarjottimessa, eivät tuotteessa.

– Siten hoidetaan ohjaus, että tuote menee oikeaan myymälään, kertoo S-ryhmän logistiikkayhtiön Inex Partnersin toimitusjohtaja Jari Pousi.

Hänen mukaansa muuten tuotteiden ohjaaminen olisi vaikeata. Jokainen tavarantoimittaja joutuisi merkitsemään itse jokaisen kollin automatisoitua varastoa varten.

– Tässä automaatioratkaisussa toimittajan ei tarvitse tehdä mitään omille merkinnöilleen.

Päivittäistavaroista huolehtivan logistiikkakeskuksen käyttöönotto Sipoossa on edennyt noin puoliväliin. Pitkälle automatisoidun keskuksen käyttöönotto alkoi viime vuoden kesäkuussa, ja täydessä toiminnassa sen on määrä olla ensi vuoden lopussa.

– Kun keskus on valmis, on laskettu, että alueella käy vajaat tuhat rekkaa päivässä, Pousi kertoo.
Päivittäistavarakeskus on valtava. Alueella on jo vuonna 2013 valmistunut pienempi käyttötavaroita käsittelevä varasto. Tontin laajuus on peräti lähes 100 hehtaaria.

Logistiikkakeskus aloitti kuivatavaroilla. Elokuussa mukaan tulivat hedelmät ja vihannekset. Viimeiseksi keskukseen tulevat pakasteet ensi elokuussa.

– Täällä voidaan kypsyttää kerrallaan 65 miljoonaa kiloa banaaneja, Pousi esittelee pitkää hallia.

Automaatio miellyttää työntekijää

Sipoon päivittäistavarakeskuksen pääkäyttäjä Ville Saari kertoo, että työ varastossa on muuttunut paljon verrattuna hänen aiempaan työhönsä S-ryhmän vanhassa logistiikkakeskuksessa Espoon Kilossa.

– Se, että ihminen valvoo automatiikkaa, on miellyttävää, Saari sanoo.
Automatiikka hoitaa pakkausten nostelun.

Sipoossa on töissä myös naisia.

– Toivottavasti heitä tulisi enemmänkin.

Antti Autio, STT