Turva – Hymy
Tyomies

Karu esimerkki yliopistosäästöjen seurauksista: Syksyn kursseista ei hajua, opintoneuvontakin lakkasi

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Helsingin yliopiston henkilöstö sytytti kynttilöitä Helsingin yliopiston portaille Senaatintorilla 27.1.2016 yliopiston ilmoitettua irtisanovansa satoja työntekijöitä.

Hallitus on tehnyt viime vuosina koulutukseen leikkauksia, jotka koskettavat yliopistoja ympäri Suomen. Säästöt vaikuttavat väistämättä opiskelijoiden arkeen tulevana lukuvuotena, sanoo Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Susanna Jokimies.

– Opetuksen suunnitteluun on ollut selkeästi vähemmän aikaa.

Tämä näkyy karulla tavalla muun muassa tulevien juristien opiskelun aloittamisessa.

– Oikeustieteellisen tiedekunnan opiskelijoilla ei ole vielä tietoa syksyn kursseista, Jokimies sanoo esimerkkinä.

Jokimiehen mukaan opintoneuvonta on käytännössä lakkautettu kaikkialta tällä hetkellä, eikä joitakin kursseja pystytä enää järjestämään vuosittain.

– Myös se, miten saadaan opinnot rekisteriin ja loppututkielmat ulos, on hidastunut. Lisäksi kirjastot ovat joutuneet vähentämään kansallisten journaalien valikoimaa, mikä hankaloittaa gradujen tekemistä.

Henkilökunta on kovilla.

Useimmat yliopistojen säästötoimet kohdistuvat hallintoon, kertovat Turun, Itä-Suomen ja Helsingin yliopistot. Myös tukihenkilöstöstä säästetään ja tilakuluja aiotaan karsia. Esimerkiksi Oulun yliopisto siirtää arkkitehtuurin tiedekunnan keskustasta Linnanmaan kampukselle vuoden loppuun mennessä.

Itä-Suomen yliopiston rehtorin Jukka Mönkkösen mukaan säästöillä ei ole suurta vaikutusta lähiaikoina.

– Totta kai rakenteita joudutaan nyt miettimään. Missään ei kuitenkaan mennä euro edellä, vaan tehdään muuta kehittämistä, Mönkkönen sanoo.

Helsingin yliopiston rehtorin Jukka Kolan mukaan henkilökunta on kovilla säästöjen takia. Yliopiston on tarkoitus säästää vuoden aikana 50 miljoonaa euroa.

– Useilla aloilla ja useissa yksiköissä on vähemmän ihmisiä tekemässä sitä samaa työtä, jota on tähän saakka tehty. Pyrimme kuitenkin säilyttämään korkean laatutason ja rakentamaan tulevaisuutta, Kola kertoo.

Pakolliset opinnot järjestetään.

Kolan mukaan säästöt vaikuttavat tänä syksynä jonkin verran opetustarjontaan, mutta pakolliset opinnot järjestetään.

– Tavoitteena on etenkin se, ettei opintojen etenemiseen tai valmistumiseen tule viiveitä. Paineita on enemmän, kun ihmisiä on vähemmän tekemässä töitä. Tietyt tehtävät pitää hoitaa ja jotain muuta, mikä ei ole niin kriittistä opintojen kannalta, jättää tekemättä. Tämä vaihtelee tiedekuntien ja yksiköiden mukaan, Kola sanoo.

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan mukaan tulevana lukuvuotena suurin haaste on laaja-alaisten tutkintojen opetussuunnitelmatyö. Turun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajan Riina Lumpeen mukaan hallinnosta ja tukipalveluista leikkaaminen vaikuttaa opiskelijoihinkin.

– Opiskelijan on vaikeampi saada opetushenkilökunnalta aikaa ja tukea opintoihinsa, koska hallinnon leikkaukset vähentävät heille tarjottavaa tukea. Luultavasti myös lähiopetusajan määrä tulee vähenemään ja opintoja suoritetaan enemmän kirjatentteinä tai etäopintoina, Lumme sanoo.

Lumme toivoo, että ohjauspalvelut pysyvät laadukkaina. Ne nousevat yhä suurempaan rooliin, kun opintotukeen on tulossa muutoksia, sillä opiskelijoiden vaatimukset kiristyvät.

– Opiskelijoiden kannalta näkyy jo tietynlainen epävarmuus. Koetaan yhä suuremmaksi paine, että pitää valmistua nopeasti ja pelätään sitä, että tiputaan kelkasta eikä ehditä opiskelemaan niin tehokkaasti kuin pitäisi.

Heikki Hiilamo reagoi rajusti Teemu Laajasaloa ryöpyttäneen Johanna Korhosen toimintaan: ”Helsingin piispanvaalin jälkipeli hakee likaisuudessa vertaistaan”

Kuva: Jari Soini
Heikki Hiilamo.

Sosiaalipolitiikan professori, aiemmin muun muassa diakonia- ja yhteiskuntatyön johtajana kirkkohallituksessa toiminut Heikki Hiilamo arvostelee blogikirjoituksessaan Kotimaa24:ssä voimakkaasti Helsingin piispan Teemu Laajasalon toimintaa kyseenalaistanutta Johanna Korhosta.

Korhosen neljänkymmenen kysymyksen selvityspyyntö Laajasalon yritystoiminnan epäselvyyksistä ja luottokortin käytöstä Kallion kirkkoherrana tuli julkisuuteen viime viikolla. Korhonen on Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja.

Korhonen nosti esille uutena asiana Laajasalon tekemät ostokset Helsingin seurakuntayhtymän luottokortilla, jolla oli ostettu muun muassa matkoja, festivaalilippuja, hotellihuoneita ja samppanjaa. Korhosen mukaan suuri osa kuiteista joko puuttuu tai on muuten puutteellisesti selvitetty.

Hiilamo kirjoittaa, että Laajasalon tapauksessa kyse on muustakin kuin talousepäselvyyksistä ja kirkollisverojen vastuullisesta käytöstä.

”Kohun taustalla on pääasiassa yksi henkilö, toimittaja Johanna Korhonen, joka kannatti syksyllä aktiivisesti Helsingin piispanvaalissa Laajasalolle jo ensimmäisellä kierroksella hävinnyttä ehdokasta. Vaalikamppailun aikana Korhonen pyrki levittämään epämääräisiä väitteitä siitä, että Laajasalo olisi muka syyllistynyt seksuaalisen häirinnän suosimiseen.”

Herää kysymys, onko Johanna Korhosen tavoitteena synnyttää mahdollisimman paljon negatiivista julkisuutta Teemu Laajasalon ympärillä.

Viime viikolla Korhonen julkaisi Hiilamon mielestä ”mediaseksikkäitä väitteitä ja kysymyksiä”.

”Korhonen ei antanut Laajasalolle ennen ”syytekirjelmänsä” julkistamista mahdollisuutta kommentoida väärinkäsityksiä. Pidän menettelyä vääränä ja toimittajaetiikan vastaisena.”

Hiilamo pitää myös outona, ettei Korhonen tuonut Laajasaloa koskevia asioita hiippakuntavaltuuston käsiteltäväksi, eikä informoinut valtuuston jäseniä Laajasalon vastaisista toimistaan.

”Herää kysymys, onko Johanna Korhosen tavoitteena synnyttää mahdollisimman paljon negatiivista julkisuutta Teemu Laajasalon ympärillä ja näin tehdä tämän virkatoimien hoitaminen mahdottomaksi.”

Hiilamon mukaan Helsingin piispanvaalin jälkipeli hakee likaisuudessa vertaistaan.

”Pidän Korhosen menettelytapoja Laajasalon vastaisessa kampanjassa niin vahingollisina, että olen ilmoittanut hänelle, etten tule enää jatkossa hänen kanssaan samalle ehdokaslistalle.”

Olen käyttänyt korttia vain virkaan liittyviin tehtäviin.

Korhonen sanoi viime viikolla Demokraatille suhtautuvansa luottamustehtäviinsä vakavasti.

– Minusta luottamushenkilön on puututtava sellaisiin asioihin, jotka näyttävät kaipaavan selvittämistä.

Korhosen mukaan hän haluaa, että Laajasalo vastaa hiippakunnalle asiassa.

– Kyseessä ei ole minun ja hänen välinen skaba. Tämä ei liity henkilösuhteisiimme, jotka ovat aina olleet hyviä.

Piispa Laajasalo sanoi Demokraatille, että on käyttänyt yhtymän luottokorttia ainoastaan virkatehtäviin.

– Minulta ei ole viiden vuoden aikana palautettu laskuja tai pyydetty lisäselvityksiä kuin muistaakseni kerran. Olen käyttänyt korttia vain virkaan liittyviin tehtäviin.

Hän sanoi, ettei luottokortti-asia liity hänen toimintaansa Helsingin piispana.

– Kuitteja on hukkunut liikaa, niin ei saa tietenkään olla, se on huolimattomuutta, ja siitä olen pahoillani.

Kittilän turmakoneen sisällä oli ylipaine – paiskasi oven päin lentokapteenia

Kuva: onnettomuustutkintakeskus
Kittilän turmakone.

Kittilän lentoasemalla tapahtunut onnettomuus oli seurausta liikesuihkukoneen sisälle muodostuneesta ylipaineesta, kertoo Onnettomuustutkintakeskus. Koneen lentokapteeni kuoli tammikuun alussa, kun koneen ovi iskeytyi auki ylipaineen takia. Kapteeni oli ollut avaamassa ovea.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan tutkinnassa on testattu matkustamon paineistuksen toimintaa, sen käyttötapoja ja -ohjeistusta. Tutkinta jatkuu muun muassa ohjaamon äänitallentimen ja lentoarvotallentimen tietojen sekä koneen käyttöä ohjeistavien käsikirjojen analyysilla. Lisäksi tehdään täydentäviä kuulemisia.
Tutkinta valmistuu 6–12 kuukaudessa.

KKO: Pelkkä postilähetys ei osoita, että olet tilannut huumeita

Kuva: LEHTIKUVA / HANDOUT / TULLI

Korkein oikeus (KKO) on hylännyt syytteen, jonka mukaan turkulaismies olisi tilannut Espanjasta 10 grammaa pitoisuudeltaan vahvaa amfetamiinia. KKO:n mukaan pelkkä miehen nimellä ja osoitteella tullut postilähetys ei riittänyt osoittamaan, että syytetty olisi tuonut maahan kiellettyjä aineita.

Eri tuomioistuimissa on parhaillaan vireillä useita vastaavantyyppisiä juttuja.

STT

Osuuspankki korjailee yhä järjestelmävirheensä seurauksia

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Osuuspankin järjestelmävirheen korjaamisesta ei ole toistaiseksi uutta tiedotettavaa, kerrotaan OP:n viestinnästä.

Useiden Osuuspankin asiakkaiden tilit näyttivät eilen todellisuutta pienempää saldoa pankin tietojärjestelmävirheen vuoksi. Eilen illalla suurin osa virheistä oli saatu korjatuksi, mutta jäljellä oli vielä virheellisesti tileillä näkyneitä automaattinostoja.

Tileille tuli uudelleen näkyviin summia, jotka oli nostettu tai käytetty aiemmin. Summat näyttivät siis menneen tileiltä kahdesti.

Tilille kummittelemaan tulleet katevaraukset voivat haitata asiakkaan tilinkäyttöä, jos tilillä ei vian vuoksi näytä olevan riittävästi rahaa.

OP ei ole kertonut, kuinka suurta asiakasmäärää ongelma on koskenut. Uudelleen veloitettaviksi ilmestyneet korttiostokset ja automaattinostot on tehty kolmena päivänä joulukuussa.

Viking Mariella ei pääse Maarinhaminaan

Kuva: Timo Sparf

Viking Linen autolautta Mariella jättää väliin pysähdyksen Maarianhaminassa tiistain vastaisena yönä kovan tuulen vuoksi. Alus ajetaan Tukholmasta suoraan Helsinkiin.

Viking Linen alukset jättävät tuuliolojen takia pysähtymättä Maarianhaminassa harvemmin kuin kerran vuodessa, kertoi varustamon tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström STT:lle. Hänen mukaansa Turun ja Tukholman välisen reitin pysähdys Långnäsissa jää tekemättä hieman useammin, muutaman kerran vuodessa.

Maarianhaminaan pyrkineet Mariellan matkustajat pääsevät perille Viking Cinderellalla, joka lähtee Tukholmasta jonkin verran myöhemmin maanantaina kuin Mariella.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta