Urheilu

Käsittämätön trilleri avasi Suomen kisat – Susijengi sensaatiovoittoon jatkoajalla lajin suurmaasta

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Ranskan päävalmentaja Vincent Collet sanoi keskiviikon lehdistötapaamisessa aistivansa ”kaikki ansan merkit” EM-kisojen avausottelussa Suomea vastaan. Collet tiesi mistä puhui: Suomi sai EM-alkulohkonsa ykkössuosikin Ranskan pois raiteiltaan ja aloitti EM-kotikisat vähäkorisella, kovalla latauksella maustetulla taistelulla, joka päättyi jännittävien vaiheiden jälkeen Suomen 86–84-jatkoaikavoittoon.

Lauri Markkasen donkki hyökkäyslevypallosta – höystettynä leveällä hymyllä Ranskan kapteenille Boris Diaw’lle – ja kolmonen kavensivat tilanteeksi 67–70, kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä 1.46 minuuttia. Seuraavassa hyökkäyksessä Sasu Salin tasoitti pelin kolmosellaan. Evan Fournierin ajon jälkeen Jamar Wilson tasoitti pelin 72–72:een 15 sekuntia ennen loppua.

Ranskan viimeinen hyökkäys päättyi Nando De Colon lyhyeksi jääneeseen kaukoheittoon. Jatkoaika alkoi Diaw’n epäurheilijamaisella virheellä ja Suomi meni Salinin vapaaheitolla johtoon. Suomi johti jatkoaikaa parhaimmillaan viidellä pisteellä, mutta Fournierin kolmonen tasoitti jatkoajan tilanteeksi 84–84, kun lisäaikaa oli jäljellä 25,9 sekuntia.

Suomen viimeisessä hyökkäyksessä Wilson ajoi korille ja nosti Suomen voittoon.

Suomi on viime vuosina pelannut jatkuvasti tasapäisesti vuoden 2013 Euroopan mestarijoukkuetta vastaan. Kaksi vuotta sitten Suomi kaatoi Ranskan Tampereella, ja 2015 EM-kisojen alkulohkopelissä Montpellierissä Suomi pakotti Ranskan jatkoajalle ennen kuin taipui. Suomen pelitapa tuntuu purevan Ranskaan, ja lisäksi Suomella oli valmistautumisessaan etu: Suomen apuvalmentaja Lassi Tuovi oli viime kaudella Ranskan päävalmentajan Vincent Collet’n apuvalmentaja Strasbourgissa, jossa Collet käytti paljon samoja kuvioita kuin maajoukkueessa.

Ensimmäinen neljänneksen viimeiseen tilanteeseen tiivistyi, miten Suomi oli saanut Ranskan tolaltaan. Peliaika oli juuri umpeutumassa, kun vahvasti pelannut Wilson poimi omassa päässä irtopallon. Thomas Heurtel rikkoi laiskasti Wilsonia, joka tajusi tilaisuutensa silmänräpäyksessä ja aloitti heittoliikkeen kaukaa puolen kentän takaa. Wilson pääsi heittämään kolme vapaaheittoa, joilla hän vei Suomen 23–15-johtoon neljänneksen päätteeksi.

Puolustuksen vuodot oli tukittu

Suomen elokuun maaotteluissa vuotanut puolustus oli EM-avauksessa saatu tukittua, vaikka Ranskan kaksi ensimmäistä hyökkäystä päättyivät korilleajoihin. Kääntöpuoli oli se, että myös Suomi tuhri tukuittain avopaikkoja, eikä Lauri Markkasta vieläkään pystytty hyödyntämään tehokkaasti.

Markkanen aloitti vaihdossa ja donkkasi heti sisään tultuaan ensimmäiset aikuisten arvokisapisteensä Sasu Salinin alley oop -syötöstä. Sen jälkeen Markkasella oli vaikeuksia päästä hyviin heittopaikkoihin fyysisesti vahvempia puolustajia vastaan ennen ottelun loppuvaiheita, joilla hän nousi Suomen parhaaksi pistemieheksi.

EM-kotikisat on huipennus koripallomaajoukkueen 2011 alkaneelle arvokisaputkelle. Joukkueessa on yhä yksi pelaaja, Teemu Rannikko, joka muistaa kentältä viime vuosikymmenen puolivälin, jolloin Suomi taisteli ylös karsintojen B-divisioonasta tyhjyyttään kumisseessa Helsingin jäähallissa. Helsingin Areena oli täynnä juhlayleisöä, joka ei tosin kotimaassa ollut aivan yhtä villiä kuin viime vuosien ulkomaisilla kisamatkoilla.

STT–RAIKO HÄYRINEN

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat