Turva – Hymy

”Käsitys siitä, että porukka jotenkin bluffaa ja pinnaa…” – puhemiehet puolustavat kansanedustajia

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Kokoomuksen Alexander Stubbilla oli eniten muita poissaoloja viime vuonna eduskunnan täysistunnoista.

Kansanedustajien poissaolot täysistunnoista ovat median ja äänestäjien luupin alla jatkuvasti. Ilta-Sanomat julkisti maanantaina, keillä kansanedustajilla oli viime vuonna eniten poissaoloja, jotka eivät olleet sairauslomia, perhevapaita tai eduskuntatyöhön liittyviä virkamatkoja.

Kärjessä oli Alexander Stubb (kok.), jolla oli muita poissaoloja 28, seuraavina tulivat perussuomalaiset Olli Immonen ja Pentti Oinonen (24 poissaoloa). Eduskunnalla oli viime vuonna istuntoja kaikkiaan 134.

Yksikään sosialidemokraatti ei ”päässyt” Ilta-Sanomien keräämille täysistuntojen ja valiokuntien poissaolotilastoille.

Eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps.) toteaa, että eduskuntaryhmien puheenjohtajien kanssa on käyty keskustelua.

– Heidän on valvottava omaa ryhmäänsä ja muistutettava istuntotyön merkityksestä. Edustajien on itsensä muistettava, että heidän velvollisuutensa on ottaa kantaa salissa ja osallistua keskusteluun. Muuten keskustelu voi yksipuolistua, jos joku yksittäinen kanta pääsee esille merkittävästi, Lohela korosti keskiviikkona paneelissa, johon osallistui koko puhemiehistö.

Kevään istuntokaudella onkin käynnissä kokeilu, jonka toivotaan auttavan kansanedustajia suunnittelemaan menonsa niin, että päällekkäisyyksiä syntyy entistä vähemmän. Lohelan mukaan täysistunnon alkuun pyritään sijoittamaan asiat, joissa on erityistä poliittista mielenkiintoa.

Lohela muistuttaa, että päällekkäisyyksiä ei voi silti välttää.

– Täysistuntotyö on näkyvintä ulospäin, mutta kansanedustajaa kohtaavat myös monet muut odotukset ja toiveet – mihin tilaisuuksiin osallistuvat tai keitä tapaavat.

Kyllä porukka sitoutuu silloin, kun on tarve.

Ensimmäinen varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) on nähnyt aikoja, jolloin täysistunnoissa oli hyvinkin hiljaista.

– Käsitys siitä, että porukka jotenkin bluffaa ja pinnaa… Täytyy sanoa, että edustajat ottavat nykyään vastuullisesti tämän tehtävän.

Selittämättömät poissaolot nakertavat hänen mukaansa arvostusta niin omassa ryhmässä kuin valiokunnassa.

Pekkarinen varoittaa tuijottamasta liikaa tilastoihin.

– Taisi olla niin, että muutama vuosi sitten käytin eduskunnassa selvästi eniten puheenvuoroja. Samaan aikaan olin niiden noin 15 edustajan joukossa, jotka olivat eniten poissa.

Toinen varapuhemies Arto Satonen toimi kesäkuuhun 2016 kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Viime vaalikauden lopulla hallituksella oli niukka enemmistö eduskunnassa.

– Siellä oli useampia kansanedustajia, jotka olivat poissa lähisukulaistensa hautajaisista äänestysten takia, että saatiin asiat eteenpäin. Ja sama oli valiokunnissa – ei ollut läsnäolossa ainakaan mitään moitteita, Satonen muistelee.

Hänen mukaansa tilanne on nyt hiukan toinen, kun hallituksella on selkeämpi enemmistö eikä jokainen ääni välttämättä ole ratkaiseva.

– Minulla on tämä kokemus: kyllä porukka sitoutuu silloin, kun on tarve.

Ennakkoäänestys päättyy tänään – ääniä annettu jo 1,3 miljoonaa

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa
Tiistaina on viimeinen mahdollisuus äänestää ennakkoon. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 28. tammikuuta.

Tänään on viimeinen päivä äänestää ennakkoon. Seuraava mahdollisuus äänestää presidentinvaalissa on ensi sunnuntaina, jolloin vaalihuoneistot ovat avoinna aamuyhdeksästä iltakahdeksaan.

Ennakkoäänestykseen tulee ottaa mukaan kuvallinen henkilötodistus, esimerkiksi ajokortti tai passi.

Ennakkoäänestyspisteitä on muun muassa kauppakeskuksissa ja kirjastoissa. Oikeusministeriön vaalisivustolta löytyvät kaikki ennakkoäänestyspaikat.

Ennakkoon voi äänestää missä päin Suomea tahansa riippumatta asuinkunnasta.

Presidentinvaalien ennakkoäänestyksessä oli maanantaina iltakahdeksaan mennessä annettu yli 234 000 ääntä. Äänestysprosentti oli 29,9 ja ääniä oli kaikkiaan annettu lähes 1,3 miljoonaa.

Viime presidentinvaaleissa vastaavaan aikaan äänestysvilkkaus oli 25,8 prosenttia.

Lähes kaikissa vaalipiireissä äänestysprosentti on jo ylittänyt 30 prosentin rajapyykin. Vain Helsingissä, Uudellamaalla, Vaasassa ja Ahvenanmaalla äänestysinto on ollut vähän vaisumpaa.

”Käymme tilannetta läpi ja kuulemme kentän terveisiä” – SAK:n liittojen johtajat tänään koolla valmistelemassa mielenilmausta työttömien puolesta

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta SAK:n hallituksen kokouksessa Helsingissä 15. tammikuuta. Kokouksessa käsiteltiin työttömyysturvan niin sanottua aktiivimallia.

Palkansaajajärjestö SAK:n liittojen päättäjiä kokoontuu tänään Helsingin Messukeskukseen käsittelemään muun muassa työttömyysturvaan kohdistuvan niin sanotutun ”aktiivimallin” vastaista mielenilmausta.

Mielenilmaus järjestetään Helsingin Senaatintorilla helmikuun 2. päivänä.

Tapaamisessa selviää, miten paljon SAK:n liitoissa on halukkuutta järjestää työnseisauksia mielenilmauspäivänä.

– Liittopäättäjien tapaaminen ei ole päättävä elin, mutta käymme siellä tilannetta läpi ja kuulemme kentän terveisiä. Monet liitot haluavat nähdä, mikä viesti siellä tulee.

– Varmasti siellä kuullaan paljon puheenvuoroja siitä, että tässä pitäisi järeisiin toimiin ryhtyä. Osa jäsenistöstä on sitä mieltä, kertoi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta aiemmin STT:lle.

” Varmasti kuullaan paljon puheenvuoroja siitä, että tässä pitäisi järeisiin toimiin ryhtyä.”

Esimerkiksi Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n hallitus kokoontuu iltapäivällä heti liittopäättäjien tapaamisen jälkeen pohtimaan omia toimiaan mielenilmauspäivänä. Puheenjohtaja Marko Piiraisen mukaan yksityiskohdista tiedotetaan huomiseen aamupäivään mennessä.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin hallitus on jo päätynyt siihen, ettei se liiton tasolla ryhdy nyt työtaistelua järjestämään. PAMin keskolaisten ammattiosasto päätti kuitenkin perjantaina kokouksessaan vaatia sekä PAMia että SAK:ta julistamaan poliittisen mielenilmauksen poliittiseksi lakoksi.

Myös akavalainen Insinööriliitto kertoi eilen osallistuvansa mielenilmaukseen, vaikka Akava ei keskusjärjestönä siihen osallistu.

Monilla liitoilla on hallintoja koolla tämän kuun lopulla.

Maksaako perheesi liikaa veroja? – Vaihda paikkakuntaa, säästät tuhansia

Maakuntakeskuksista kuluvan vuoden kevein verottaja on Helsinki, joka madalsi kunnallisveroprosenttiaan puoli prosenttiyksikköä. Tämä käy ilmi Veronmaksajain Keskusliiton kunnallisten verojen selvityksestä.

Laskelmassa keskituloinen palkansaajaperhe maksaa Helsingissä kunnallis-, kirkollis- ja kiinteistöveroa yhteensä hieman yli 14 000 euroa. Ankarimmin verottavassa maakuntakeskuksessa Kokkolassa näitä veroja maksetaan jopa runsaat 3 000 euroa enemmän.

Helsingissä asumisen kustannukset ovat kuitenkin maan korkeimpia, ja asumisen hinnalla voi olla jopa verotusta suurempi merkitys lompakolle.

– Helsingissäkin veroista säästyvä osa voi mennä kokonaisuudessaan asumiseen, kertoo selvityksen tekijä Janne Kalluinen.

Kokkolan jälkeen maakuntakeskuksista kirein kunnallinen verotus on Seinäjoella ja Kajaanissa – ja tämä sama kolmikko on pitänyt asemansa vuodesta 2015.

Keveimmin verottavien joukossa Helsinkiä seuraavat Turku ja Tampere, joista kummankin ero pääkaupunkiin on yli tuhat euroa.

– Esimerkiksi Turun kohdalla ero Helsinkiin on kasvanut viime vuodesta jopa 500 euroa. Helsingin ero muihin on kasvanut varsinkin tänä vuonna kunnallisveroprosentin alennuksen takia.

Veronmaksajain selvityksessä on tarkasteltu, millaisen verorasituksen palkansaajat kohtaavat Manner-Suomen kunnissa kuluvana vuonna.

– Keskituloinen palkansaajaperhe voi säästää veroissaan tuhansia euroja vuositasolla asuinpaikastaan riippuen, selvityksessä todetaan.

Jämijärven kunnassa kireintä

Maakunnista verotus on keskimäärin keveintä Uudellamaalla ja ankarinta Keski-Pohjanmaalla. Keskituloisista palkansaajista koostuva perhe maksaa tänä vuonna Keski-Pohjanmaalla noin 2 200 euroa enemmän kunnallisveroa kuin Uudellamaalla.

Kun vertailua tehdään yksittäisten kuntien tasolla, Jämijärvellä Satakunnassa puolisot maksavat tuloistaan eniten tuloveroja, yhteensä vajaat 29 000 euroa.

Ankariin verottajiin lukeutuvat myös eteläpohjalainen Teuva, pohjoispohjalainen Reisjärvi ja lappilainen Pelkosenniemi.

 

Jukka Annala, STT

 

AVAINSANAT

Rahoitusalan sovittelussa vielä paljon neuvoteltavaa

Kuva: Thinkstock

Rahoitusalan työriidan sovittelu jatkuu taas tiistaina. Valtakunnansovittelija Minna Helteen mukaan maanantaina edistyttiin sovittelussa, mutta paljon neuvoteltavaa on vielä edessä. Kiistaa on erityisesti viikonlopputyön tekemisen ehdoista, mutta myös palkkaratkaisu ja lukuisat tekstikysymykset ovat Helteen mukaan yhä avoinna.

Rahoitusalalla ei ole tällä hetkellä työnseisausuhkaa. Ammattiliittojen ylityökielto on voimassa.
Palkansaajapuolta edustavat neuvotteluissa Ammattiliitto Pro, Nordean henkilökunnan Nousu ja Ylemmät Toimihenkilöt. Työnantajia edustavat Finanssiala ja Palvelualojen työnantajat. MyösDanske Bankin työehtosopimus on työriidan kohteena.

 

Presidentinvaalien äänestysprosentti kohta 30

Kuva: Lehtikuva

Presidentinvaalien ennakkoäänestyksessä on tänään iltakahdeksaan mennessä annettu yli 234 000 ääntä. Äänestysprosentti on 29,9 ja ääniä on kaikkiaan annettu lähes 1,3 miljoonaa.

Huomenna on viimeinen mahdollisuus äänestää ennakkoon. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina.
Viime presidentinvaaleissa vastaavaan aikaan äänestysvilkkaus oli 25,8 prosenttia.