Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Käsitys siitä, että porukka jotenkin bluffaa ja pinnaa…” – puhemiehet puolustavat kansanedustajia

Kokoomuksen Alexander Stubbilla oli eniten muita poissaoloja viime vuonna eduskunnan täysistunnoista.

Kansanedustajien poissaolot täysistunnoista ovat median ja äänestäjien luupin alla jatkuvasti. Ilta-Sanomat julkisti maanantaina, keillä kansanedustajilla oli viime vuonna eniten poissaoloja, jotka eivät olleet sairauslomia, perhevapaita tai eduskuntatyöhön liittyviä virkamatkoja.

Kärjessä oli Alexander Stubb (kok.), jolla oli muita poissaoloja 28, seuraavina tulivat perussuomalaiset Olli Immonen ja Pentti Oinonen (24 poissaoloa). Eduskunnalla oli viime vuonna istuntoja kaikkiaan 134.

Yksikään sosialidemokraatti ei “päässyt” Ilta-Sanomien keräämille täysistuntojen ja valiokuntien poissaolotilastoille.

Eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps.) toteaa, että eduskuntaryhmien puheenjohtajien kanssa on käyty keskustelua.

– Heidän on valvottava omaa ryhmäänsä ja muistutettava istuntotyön merkityksestä. Edustajien on itsensä muistettava, että heidän velvollisuutensa on ottaa kantaa salissa ja osallistua keskusteluun. Muuten keskustelu voi yksipuolistua, jos joku yksittäinen kanta pääsee esille merkittävästi, Lohela korosti keskiviikkona paneelissa, johon osallistui koko puhemiehistö.

Kevään istuntokaudella onkin käynnissä kokeilu, jonka toivotaan auttavan kansanedustajia suunnittelemaan menonsa niin, että päällekkäisyyksiä syntyy entistä vähemmän. Lohelan mukaan täysistunnon alkuun pyritään sijoittamaan asiat, joissa on erityistä poliittista mielenkiintoa.

Lohela muistuttaa, että päällekkäisyyksiä ei voi silti välttää.

Lisää aiheesta

– Täysistuntotyö on näkyvintä ulospäin, mutta kansanedustajaa kohtaavat myös monet muut odotukset ja toiveet – mihin tilaisuuksiin osallistuvat tai keitä tapaavat.

Kyllä porukka sitoutuu silloin, kun on tarve.

Ensimmäinen varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) on nähnyt aikoja, jolloin täysistunnoissa oli hyvinkin hiljaista.

– Käsitys siitä, että porukka jotenkin bluffaa ja pinnaa… Täytyy sanoa, että edustajat ottavat nykyään vastuullisesti tämän tehtävän.

Selittämättömät poissaolot nakertavat hänen mukaansa arvostusta niin omassa ryhmässä kuin valiokunnassa.

Pekkarinen varoittaa tuijottamasta liikaa tilastoihin.

– Taisi olla niin, että muutama vuosi sitten käytin eduskunnassa selvästi eniten puheenvuoroja. Samaan aikaan olin niiden noin 15 edustajan joukossa, jotka olivat eniten poissa.

Toinen varapuhemies Arto Satonen toimi kesäkuuhun 2016 kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Viime vaalikauden lopulla hallituksella oli niukka enemmistö eduskunnassa.

– Siellä oli useampia kansanedustajia, jotka olivat poissa lähisukulaistensa hautajaisista äänestysten takia, että saatiin asiat eteenpäin. Ja sama oli valiokunnissa – ei ollut läsnäolossa ainakaan mitään moitteita, Satonen muistelee.

Hänen mukaansa tilanne on nyt hiukan toinen, kun hallituksella on selkeämpi enemmistö eikä jokainen ääni välttämättä ole ratkaiseva.

– Minulla on tämä kokemus: kyllä porukka sitoutuu silloin, kun on tarve.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE