Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Kassalla on yhä useammin turvamyyjä – PAMin Rönni-Sällinen: ”Suhtaudun tähän innovaatioon varsin skeptisesti”

Kaupoissa on yhä enemmän niin sanottuja turvamyyjiä. Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen ei usko, että kahden ammatin yhdistäminen lisää turvallisuutta.

Demokraatti

Demokraatti

Rönni-Sällisen mukaan vartijan ja myyjän ammatin ”epämääräinen risteyttäminen” saattaa sen sijaan horjuttaa mielikuvaa lakisääteisistä vartijan tehtävistä ja oikeuksista.

Palvelualojen töissä kohdataan keskimääräistä enemmän työväkivaltaa. Kansallisen rikosuhritutkimuksen (2016) mukaan muun muassa vartiointialalla työväkivaltaa on normaalia enemmän. PAMin omissa jäsenkyselyissä myyjistä 60 prosenttia kertoi kokeneensa joskus sanallista uhkailua ja kymmenen prosenttia varsinaista väkivaltaa.

PAMin mukaan normaalien vartijoiden lisäksi niin kutsuttuja turvamyyjiä on yhä useammassa kaupan yrityksessä. Heitä on sekä K-ryhmän että S-ryhmän kaupoissa.

– Myönteistä on tietenkin se, että kaupan työnantajat ovat lähteneet etsimään erilaisia ratkaisua työpaikkojen turvallisuuteen. On kuitenkin sanottava, että suhtaudun tähän innovaation varsin skeptisesti, hän sanoo tiedotteessa.

Rönni-Sällinen muistuttaa, että työturvallisuudesta on ensisijaisesti vastuussa työnantaja, jonka tehtävä on vähentää työssä esiintyviä vaaratilanteita. Työnantajan velvollisuus on perehdyttää myös esimerkiksi kausityöntekijät työturvallisuuteen ja työpaikan menettelytapoihin tilanteissa, joissa kohdataan väkivaltaa tai seksuaalista häirintää.

Rönni-Sällinen tähdentää, että yksityisiä turvallisuuspalveluita säädellään omalla lainsäädännöllä.

– On hyvä tiedostaa, että turvamyyjillä ei ole yhtään enempää oikeuksia kuin tavallisella myyjällä tai tavallisella kansalaisella, ellei hän toimi vartijan asemassa, hän sanoo.

– On pakko kysyä, vähenevätkö työntekijään kohdistuvat vaarat, jos hänen on määrä suorittaa molempia tehtäviä. Yleensä on kai ajateltu, että myymälässä näkyvästi esillä oleva vartija voi läsnäolollaan ennaltaehkäistä esimerkiksi näpistyksiä.

”Tarkkaavaisuus ei ole kummassakaan tehtävässä huipussaan.”

Rönni-Sällinen muistuttaa, että turvamyyjä voi toimia vartijan oikeuksilla vain, jos hän on suorittanut vartijakoulutuksen ja on työsuhteessa turvallisuusalan yritykseen, jolle poliisi on myöntänyt elinkeinoluvat.

PAMin mukaan esimerkiksi S-ryhmä on jo perustanut oman turvallisuusalalla toimivan tytäryhtiön. Myös yhä useampi turvallisuusalan yritys tarjoaa turvamyyjien palveluja. Ammattiliiton pitää tätä ongelmallisena, koska lainsäädäntö ei tunnista turvamyyjiä ja yritykset voivat itse määritellä koulutus- ja muut vaatimukset.

– Mielestäni on hyvin kyseenalaista, että turvallisuusalan tehtävien rajoja lähdetään näin liudentamaan, Rönni-Sällinen sanoo.

PAMin mukaan turvallisuusalan yritykset markkinoivat turvamyyjiä kustannustehokkuudella, joka syntynee Rönni-Sällisen tulkinnan mukaan siitä, että henkilö tekee kahta eri työtä.

– Minusta olisi hyvä, että myymälässä turvallisuutta ylläpitävät henkilöt voisivat keskittyä turvallisuuteen. Jos työmääräyksenä on esimerkiksi hyllyttää ja samalla tarkkailla tilannetta myymälässä, tarkkaavaisuus ei ole kummassakaan tehtävässä huipussaan. Näin ollen ratkaisu ei lisää turvallisuutta – pelkään että päinvastoin, hän sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE