”Uhka kohdistuu tällä hetkellä keneen tahansa kadulla liikkuvaan” – Halla-aho vaatii kaasusumuttimien lupamenettelyn helpottamista

Lehtikuva
Jussi Halla-aho (ps.) esittää sumutinlupakäytäntöjen liberalisoimista.
Lehtikuva
Jussi Halla-aho (ps.) esittää sumutinlupakäytäntöjen liberalisoimista.
Lehtikuva
Jussi Halla-aho (ps.) esittää sumutinlupakäytäntöjen liberalisoimista.

Perussuomalaiseten europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon mukaan kaasusumuttimien lupamenettelyä on lievennettävä ”uudessa turvallisuustilaisuudessa”.

– Euroopassa on viime vuonna yltyneen ja yhä jatkuvan turvapaikanhakijavyöryn tuloksena satojatuhansia toimettomia nuoria miehiä, joiden käsitys naisen asemasta ja fyysisestä koskemattomuudesta poikkeaa voimakkaasti siitä, mihin olemme tottuneet. Tätä asenneongelmaa heijastaa laajamittainen, osin organisoitu naisiin kohdistuva seksuaalinen häirintä, joka huipentui Kölnissä uudenvuoden yönä.

– Vastaavasta ilmiöstä on merkkejä myös Suomessa.

Poliisi ei nykyisillä henkilöstöresursseillaan pysty Halla-ahon mukaan päivystämään kaikkialla.

Tässä tilanteessa on tarpeellista keskustella siitä, miten parannetaan kansalaisten mahdollisuuksia puolustaa itseään vaaratilanteissa.

– On sietämätöntä, jos osa väestöstä, etenkin nuoret naiset, joutuu ahdistelijalaumojen pelossa rajoittamaan omaa liikkumistaan. Tässä tilanteessa on tarpeellista keskustella siitä, miten parannetaan kansalaisten mahdollisuuksia puolustaa itseään vaaratilanteissa. Yksittäinen nainen ei ilman kättä pidempää pysty taistelemaan suurta nuorten miesten joukkiota vastaan, eikä pakeneminen aina ole mahdollista.

Halla-ahon johtopäätös on, että kaasusumuttimien lupakäytäntöä on lievennettävä.

– Kaasusumuttimet ovat ampuma-aselakiin sisältyviä tuotteita, joihin voidaan kyseisen lain mukaan myöntää lupa itsesuojeluperusteella. Käytännössä tavallisen kansalaisen on kuitenkin erittäin vaikea saada niihin lupaa.

Lupavapaiden sumuttimien ongelmana Halla-aho pitää sitä, että niitä voivat hankkia itselleen myös ne, joilla on pahat mielessä.

– Yleistä järjestystä ja turvallisuutta edistäisi parhaiten se, että tehokkaisiin kaasusumuttimiin myönnettäisiin hakemuksesta hankkimis- ja kantolupa jokaiselle, joka täyttää ampuma-aselaissa mainitut henkilökohtaiset edellytykset. Erityisiä perusteluja sumuttimen tarpeelle ei tule edellyttää, koska kasvanut uhka kohdistuu tällä hetkellä keneen tahansa kadulla liikkuvaan.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat