Kasvua kohti harkintaa hylkäämättä

Älä tule paha vuosi, tule hyvä vuosi. Näin varmasti politiikan ja talouden kentillä toimivat hokivat uuteen kauteen valmistautuessaan. Valitettavasti alkaneesta vuodesta on tulossa vaikea. Tämän vahvisti myös SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen eilen avatessaan vuoden ensimmäisen puoluehallituksen kokouksen. 

Koko nykyhallituksen aikaa lemannut talouden epävarmuus jatkuu yhä. Kansainvälisen talouden merkit ovat sellaisia, että pikaista helpotusta Suomen vaikeuksiin ei ole odotettavissa, vaan joudumme edelleen painiskelemaan huonon suhdannetilanteen kanssa.  

Tuhoaan tekee edelleen myös teollisuuttamme koetteleva rakennemuutos, ”hiljainen tsunami”. Vuoden alkajaisiksi suomalaiset saivat niskaansa tuskallisen hyökyaallon, kun jättiristeilijätilaus meni STX:n Turun telakan sijasta Ranskaan. Oppositio ja myös ay-liike syyttävät hallitusta kovin sanoin tuhansien työpaikkojen menetyksestä, kun hallitus ei päättänyt rahoittaa kauppaa heikosti menestyvän yrityksen esittämässä määrin. Mutta miksi hallitus olisi potkinut itseään nilkkaan, jos sillä olisi ollut laillinen vaihtoehto saattaa odotettu tilaus maaliin? 

Kuten Urpilainen totesi, nyt pitää keskittyä turvaamaan jo tilattujen alusten toimitukset. Hallituksen alulle paneman meriteollisuuden kilpailukykyohjelman ehdotuksiin tulee myös tarttua hanakasti heti niiden valmistuttua. Valtion omistajuus on säilytettävä keinovalikoimassa.  

Vaikeuksien vatvomisen sijasta kannattaa hakea keinoja niistä selviämiseen. Näin on tehtykin: esityksiä on sadellut monilta tahoilta. Vaikka korjausliikkeillä on kiire, ehdotusten kokonaisvaikutukset on ehdittävä arvioida. Esimerkiksi kysynnän ja kulutuksen hanat sulkeva yleinen palkka-ale olisi hölmöläisten hommaa. Yhtä lailla on punnittava tarkoin, mitä seuraa  vääjäämättä edessä olevista julkisten menojen leikkauksista. Leikkaukset on pystyttävä tekemään hyvinvointiyhteiskuntaa puolustaen ja  oikeudenmukaisuutta vaalien. 

SAK ja STTK ehdottavat yhteisessä kasvupoliittisessa ohjelmassaan muun muassa elvytysluonteisia satsauksia asuntotuotantoon ja liikenneväyliin. Rakentaminen tarjoaisi taantumassa töitä ja tuotokset tukisivat elinkeinotoimintaa ja hyvinvointia. 

Pitkäjänteisimmin kasvua vauhditetaan lisäämällä osaamista, tuottavuutta, innovaatioita ja ennustettavuutta. Aivan uusia ja ihmeellisiä välineitä nousuun tuskin löytyy. Ennemminkin kyse on vahvuuksien vahvistamisesta. 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat