Ulkomaat

Katalonia äänestää Madridin määräämissä vaaleissa – Luvassa on tasatilanne

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Kataloniassa on alkanut äänestys Espanjan hallituksen määräämissä ennenaikaisissa aluevaaleissa.

Espanjan keskushallinto jäädytti Katalonian itsehallinnon ja määräsi alueelle ennenaikaiset vaalit sen jälkeen kun Katalonian alueparlamentti oli antanut yksipuolisen itsenäistymisjulistuksen lokakuun lopulla.

Vaalien äänestysprosentin odotetaan kipuavan jopa ennätyskorkeaksi. Vaaleista ei kuitenkaan odoteta ratkaisua alueen poliittiseen kriisiin.

Mielipidemittausten mukaan itsenäisyysmielisten ja Katalonian itsenäistymistä vastustavien puolueiden puntit ovat melko tasan. Ennusteiden mukaan mikään puolue ei saakaan taakseen tarpeeksi suurta äänimäärää hallitakseen yksin, vaan luvassa ovat vaikeat hallitusneuvottelut ja mahdollisesti jopa uudet vaalit.

Muun muassa sanomalehti La Vanguardia kirjoittaa, että katalonialaiset saattavat joutua vaaliuurnille uudestaan jo puolen vuoden sisällä.

Eivät tavalliset vaalit

Yksi vaalien eriskummallisuuksista on, että itsenäisyysmielisten puolueiden johtohahmot kampanjoivat joko vankilasta tai maanpaosta käsin.

Maltillisen vasemmiston ERC-puolueen johtaja Oriol Junqueras on ollut marraskuun alusta asti vangittuna kapinasta ja kapinan lietsomisesta syytettynä. Syrjäytetyn aluehallituksen johtaja Carles Puigdemont puolestaan pakeni Brysseliin, mistä käsin hän on vetänyt puolueensa Junts per Catalunyan vaalikampanjaa. Puigdemontia syytetään Junquerasin tavoin kapinasta ja kapinan lietsomisesta.

– Nämä eivät ole tavalliset vaalit, Puigdemont sanoi kannattajilleen aiemmin tällä viikolla videoyhteyden välityksellä.
Vaalihuoneistot sulkeutuvat klo 21 Suomen aikaa. Arvioiden mukaan noin 80 prosenttia äänistä olisi laskettu kello 23:n tienoilla Suomen aikaa.

Vaalien lopulliset tulokset julkistetaan ensi viikolla.

STT-AFP, Madrid

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat