Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Katalonia äänesti vilkkaasti, mutta edessä voi olla uusi umpikuja

Pitkiä jonoja äänestyspaikoille ilman välikohtauksia. Ensi silmäyksellä Katalonian ennenaikaiset aluevaalit torstaina olivat demokratian juhlaa, mutta äänestys ei ollut välttämättä johtamassa aluetta pois poliittisesta umpikujasta.

Kaikkiaan seitsemän puolueen odotettiin selvittävän tiensä alueparlamenttiin. Sekä itsenäistymistä kannattava että vastustava leiri saattavat jäädä ilman enemmistöä paikoista.

– Todennäköisesti se on aika lailla keskeltä halki, ennusti Kataloniassa työskennellyt Janne Riitakorpi vaalin tulosta.

Jos itsenäisyysmieliset onnistuisivat säilyttämään enemmistönsä alueparlamentissa, tulisi mahdollisesta hallituksesta Riitakorven mukaan epävakaa. Puolueilla kun on erimielisyyksiä siitä, kuinka aktiivisesti kiisteltyä itsenäistymishanketta pitää ajaa eteenpäin.

Itsenäistymisen vastustajien puolella taas jännitettiin sitä, saavatko puolueet kannattajansa aiempaa paremmin liikkeelle. Jos Espanjan yhtenäisyyttä kannattavat onnistuisivat saamaan enemmistön, saattaa Katalonian johtoon nousta Ciudadanos-puolueen 36-vuotias Ines Arrimadas.

– Olemme työskennelleet kovasti viimeksi kuluneiden vuosien aikana opposition johtajina parlamentissa ja toivomme, että tänään korjaamme sadon työstämme, Arrimadas sanoi AFP:n mukaan äänestäessään torstaina.

Äänestysprosentti paljon vartijana.

Vaaleissa 5,5, miljoonalla äänioikeutetulla oli tilaisuus valita ehdokkaat 135-paikkaiseen parlamenttiin. Edellisissä, vuoden 2015 aluevaaleissa rikottiin ennätys, kun 77 prosenttia äänioikeutetuista kävi uurnilla. Tällä kertaa ennustettiin jopa 80 prosentin rajan menevän rikki.

Torstaina alkuiltapäivään mennessä äänestysprosentti oli vasta niukasti samoissa lukemissa kuin samaan aikaan edellisissä vaaleissa. Tuolloin vaalipäivä ei kuitenkaan ollut arkena vaan sunnuntaina, mikä voi selittää tilanteen kehittymistä eri tahtia.

Riitakorven mukaan kampanjointia on Kataloniassa leimannut jyrkkä vastakkainasettelu ja se, että osa itsenäistymisleirin johtajista on joko vankilassa tai ulkomailla. Kiinnostusta hallituksen muodostamiseen lisää se, että jos sopua ei synny, Katalonia pysyy Espanjan suorassa hallinnassa mahdollisiin uusiin vaaleihin saakka.

Espanjan keskushallinto perui Katalonian itsehallinnon sen jälkeen kun itsenäisyysmielisten hallitsema alueparlamentti antoi yksipuolisen itsenäistymisjulistuksen 27. lokakuuta. Tätä edelsi saman kuun alussa pidetty Espanjan laittomaksi julistama kansanäänestys itsenäisyydestä, jonka järjestämisen espanjalaispoliisit yrittivät voimatoimin estää.

Espanjan ja Katalonian lisäksi vaaleja seurattiin kiinnostuneina myös muualla Euroopassa. EU on tukenut pääministeri Mariano Rajoyn hallitusta ja Espanjan yhtenäisyyttä.

Lähteenä myös El Periodico, El Pais.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE