Politiikka

Katalonian alueparlamenttiin ehdotus itsenäistymisestä – äänestyksen odotetaan tapahtuvan pian

LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Kataloniassa itsenäisyysmieliset puolueet ovat tuoneet alueparlamentin istuntoon ehdotuksen alueen itsenäistymisestä, kertoo muun muassa El Pais -lehti. Parlamentin odotetaan äänestävän asiasta pian alkavassa istunnossa.

Espanjan senaatin puolestaan odotetaan äänestävän iltapäivällä Katalonian itsehallinnon jäädyttämisestä.

Pääministeri Mariano Rajoy on pyytänyt senaattia hyväksymään ehdotuksen Katalonian johtajan ja aluehallituksen erottamisesta. Ehdotuksen mukaan Katalonia otettaisiin Espanjan hallituksen suoraan hallintaan ja alueella pidettäisiin mahdollisimman pian uudet vaalit.

Rajoy perusteli poikkeuksellisia toimia poikkeuksellisella tilanteella. Hänen mukaansa Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont on yksin syypää perustuslain 155. pykälän aktivoimiseen.

Hallituksen toimet ovat tarpeen laillisuuden ja oikeusvaltion säilyttämiseksi.

Rajoy korosti Katalonian aluejohdossa tehtyjen päätösten olleet vastoin lakia ja demokratiaa sekä espanjalaisia ja eurooppalaisia arvoja.

Pääministerin mukaan hallituksen toimet ovat tarpeen laillisuuden ja oikeusvaltion säilyttämiseksi.

– Valtio, jossa valtaapitävät kapinoivat lakia vastaan, on epäoikeudenmukainen valtio, jossa vallitsee vahvimman oikeus, Rajoy sanoi.

Pääministeri myös pyrki vetämään maton alta Katalonian johdon väitteiltä, jonka mukaan Espanjan hallitus ei ole suostunut vuoropuheluun.

– Ainoa dialogi, johon minut on pääministerinä kutsuttu, on koskenut Katalonian itsenäistymisen ehtoja. Ja sellaiseen, kuten tiedätte, en voi osallistua, Rajoy kuvasi.

Senaatin keskustelun odotetaan kestävän useita tunteja. Äänestys on vuorossa todennäköisesti vasta loppuiltapäivästä Suomen aikaa.

Rajoyn kansanpuolueella PP:llä on enemmistö paikoista senaatissa. Pääministerin puhe keskeytyikin senaatissa useaan otteeseen pitkiin suosionosoituksiin.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat