Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Katalonian ex-johtajan vierailua isännöinyt kansanedustaja luovutuspyynnöstä: “En usko, että Suomen lainsäädännön mukaan Puigdemontia voidaan luovuttaa”

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä, Helsingin yliopiston professori Teivo Teivainen sekä Katalonian entinen johtaja Charles Puigdemont perjantaina Helsingin yliopistolla.

Olen aika järkyttynyt espanjalaisen tuomioistuimen päätöksestä, joka oli jo sinällään yllättävä, Katalonian entisen johtajan Carles Puigdemontin Suomen vierailua isännöinyt keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä kertoo Demokraatille. 

– En pidä hyvänä, että ongelmia yritetään ratkaista laittamalla lisää poliitikkoja vankilaan, Kärnä toteaa viitaten Espanjan harjoittamaan politiikkaan.

Espanja on tehnyt kansainvälisen luovutuspyynnön Suomessa vierailulla olevasta Katalonian entisestä johtajasta Carles Puigdemontista, KRP kertoo. Luovutuspyyntö tuli Suomeen yöllä.

Espanjan päätös on noussut Suomessa otsikoihin, sillä Katalonian itsehallintoalueen hallituksen entinen puheenjohtaja, maanpaossa elävä Puigdemont on maassa vierailulla.

Vierailua isännöi Kärnän lisäksi eduskunnan Katalonia-ystävyysryhmä, joka ei virallisesti ole ystävyysryhmä, koska Katalonia ei ole tunnustettu valtio. Kärnän lisäksi ryhmään kuuluu muun muassa puheenjohtaja Simon Elo (sin.), vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ja perussuomalaisten Olli Immonen.

Kärnä kertoo seuraavansa tilannetta. Hän erosi Puigdemontista eilen illalla virallisen ohjelman päätyttyä ravintolaillalliseen. Tänään Puigdemontin ohjelmassa oli Kärnän mukaan vierailuja pääkaupunkiseudun museoihin.

– En tiedä missä presidentti parhaillaan on, Kärnä sanoo.

Lisää aiheesta

Viranomaisten hän uskoo toimivan lain sanelemien ehtojen mukaan.

Kärnä toteaa, että ainakaan hän ei ole kohdannut painostusta Espanjan suurlähetystöstä vierailun aikana. Hän kuitenkin jatkaa, että voi puhua vain itsensä puolesta.

Suomalaisten viranomaisten hän uskoo toimivan lain sanelemien ehtojen mukaan.

– Viranomaiset toimivat siten, miten he lain nojalla ovat velvoitettuja toimimaan. Mikäli pidätysmääräys on luovutettu, he toimivat sen mukaan.

Rikostarkastaja Hannu Kautto sanoi aikaisemmin STT:lle, että KRP on pyytänyt asiasta lisätietoa Espanjan viranomaisilta. Harkinta mahdollisesta kiinniotosta tehdään Kauton mukaan Espanjan vastauksen jälkeen syyttäjän johdolla.

Kärnä arvioi, että mikäli Puigdemont pidätettäisiinkin, vielä ollaan aika kaukana siitä, että hänet luovutettaisiin Espanjalle.

– Sen päättää oikeusistuimet. En kuitenkaan usko, että Suomen lainsäädännön mukaan Puigdemontia voidaan luovuttaa maahan, jossa häntä uhkaa 30–40 vuoden vankeusrangaistus demokraattisilla vaaleilla saatujen poliittisten mandaattien noudattamisesta, Kärnä pohtii.

– Näen vaikeana, että hänet luovutettaisiin.

Puigdemontin pidätysmääräyksen taustalla on itsenäisyysmielisten katalaanien vaalivoitto Katalonian aluevaaleissa 21. joulukuuta. Espanja oli pari kuukautta aiemmin ottanut entisen itsehallintoalueen suoraan hallintaansa ja syrjäyttänyt Katalonian hallituksen.

Puigdemont määrättiin monien muiden aluejohtajien tavoin vangittavaksi Espanjan perustuslain vastaisesta kapinasta. Siitä saakka hän oleskellut ulkomailla.

Kärnä kertoo tulevansa pitämään varmasti yhteyttä Puigdemontiin myös tulevaisuudessa.

– Pidän häntä käsittämättömän arvostettavana poliitikkona ja ihmisoikeustaistelijana. Yhteistyötä tulee varmasti olemaan.

Jutun otsikkoa korjattu klo 10:23.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE