Ulkomaat

Katalonian hallinto ei aio perua kansanäänestystä – ”Ratkaisevaa on, mitä poliisi tekee äänestyspäivänä”

LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Katalonian aluehallinnolla ei ole aikomusta perua sunnuntain kiisteltyä kansanäänestystä itsenäistymisestä. Aluehallituksessa ulkoasioista vastaava Raul Romeva sanoi Brysselissä, että Katalonia on äänestyksen tuloksesta riippumatta kuitenkin yhä valmis keskustelemaan Espanjan keskushallinnon kanssa.

– Me olemme valmiita keskustelemaan kaikesta, Romeva vakuutti.

Espanjan hallituksen ja perustuslakituomioistuimen mukaan kansanäänestys on laiton. Kataloniaan on määrätty lisää poliisivoimia estämään äänestyksen toimeenpano. Poliisit ovat muun muassa sulkeneet äänestykseen liittyviä nettisivuja, takavarikoineet äänestyslippuja ja pidättäneet kansanäänestyksen kanssa tekemissä olevia virkailijoita.

Katalonian aluehallitus on sanonut antavansa itsenäistymisjulistuksen parin vuorokauden kuluessa äänestyksestä, jos kyllä-äänet voittavat. Tällainen tulos on todennäköinen, sillä itsenäistymisen vastustajat pääosin boikotoivat äänestystä.

Kaavailtujen äänestyspaikkojen sulkemiset ja muut toimet äänestystä vastaan ovat poikineet laajoja protesteja. Vaikka itsenäistymistä kannattaa alle puolet Katalonian asukkaista, selvästi suuremman joukon mielestä kansanäänestys pitää saada järjestää.

Vaaliuurnia ei ole vielä löydetty, ne ovat niin sanotusti piilossa.

Katalonian tilannetta aitiopaikalta seuraava Janne Riitakorpi arvioi, että sunnuntain kansanäänestys saadaan Espanjan hallituksen kovista vastatoimista huolimatta vietyä läpi.

– Kaikkein suurin kysymys on, mitä poliisi tekee silloin äänestyspäivänä kun vaalihuoneistoja avataan. Siinä on se hetki, jolloin kansanäänestys estetään – jos estetään, Riitakorpi kertoo.

Hänen mukaansa äänestyslippujen takavarikoinnit ja nettisivujen sulkemiset eivät vielä äänestystä kaada. Ihmiset ovat muun muassa tulostaneet lipukkeita kotonaan.

– Vaaliuurnia ei ole vielä löydetty, ne ovat niin sanotusti piilossa, Riitakorpi kertoo.

Kansanäänestyksen kieltäminen vain pahentaa asiaa.

Hänen mukaansa Katalonian poliisille on annettu määräys mennä jo perjantaina etsimään vastuuhenkilöitä äänestyspaikoille. Poliisi ei ehkä tottele, koska sen mukaan määräys saattaa vaarantaa yleistä turvallisuutta. Jos näin käy, Espanjan poliisin pitäisi ilmeisesti toteuttaa käsky.

Riitakorpi työskentelee Katalonian julkisuusdiplomatianeuvostossa, joka pyrkii lisäämään tietoisuutta Kataloniasta ulkomailla. Neuvosto edustaa siis katalonialaista näkemystä, vaikka se ei olekaan osa aluehallintoa.

Suomalaisen mukaan kiista Katalonian ja Espanjan välillä on mennyt niin pitkälle, että on vaikea nähdä siihen kompromissiratkaisua. Kansanäänestyksen kieltäminen vain pahentaa asiaa.

– Vaikka itsenäisyyden kannattajat eivät olisikaan enemmistö, se on niin iso joukko, ettei se kieltämällä mihinkään katoa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat