Katalonian hallinto ei aio perua kansanäänestystä – ”Ratkaisevaa on, mitä poliisi tekee äänestyspäivänä”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Katalonian aluehallinnolla ei ole aikomusta perua sunnuntain kiisteltyä kansanäänestystä itsenäistymisestä. Aluehallituksessa ulkoasioista vastaava Raul Romeva sanoi Brysselissä, että Katalonia on äänestyksen tuloksesta riippumatta kuitenkin yhä valmis keskustelemaan Espanjan keskushallinnon kanssa.

– Me olemme valmiita keskustelemaan kaikesta, Romeva vakuutti.

Espanjan hallituksen ja perustuslakituomioistuimen mukaan kansanäänestys on laiton. Kataloniaan on määrätty lisää poliisivoimia estämään äänestyksen toimeenpano. Poliisit ovat muun muassa sulkeneet äänestykseen liittyviä nettisivuja, takavarikoineet äänestyslippuja ja pidättäneet kansanäänestyksen kanssa tekemissä olevia virkailijoita.

Katalonian aluehallitus on sanonut antavansa itsenäistymisjulistuksen parin vuorokauden kuluessa äänestyksestä, jos kyllä-äänet voittavat. Tällainen tulos on todennäköinen, sillä itsenäistymisen vastustajat pääosin boikotoivat äänestystä.

Kaavailtujen äänestyspaikkojen sulkemiset ja muut toimet äänestystä vastaan ovat poikineet laajoja protesteja. Vaikka itsenäistymistä kannattaa alle puolet Katalonian asukkaista, selvästi suuremman joukon mielestä kansanäänestys pitää saada järjestää.

Vaaliuurnia ei ole vielä löydetty, ne ovat niin sanotusti piilossa.

Katalonian tilannetta aitiopaikalta seuraava Janne Riitakorpi arvioi, että sunnuntain kansanäänestys saadaan Espanjan hallituksen kovista vastatoimista huolimatta vietyä läpi.

– Kaikkein suurin kysymys on, mitä poliisi tekee silloin äänestyspäivänä kun vaalihuoneistoja avataan. Siinä on se hetki, jolloin kansanäänestys estetään – jos estetään, Riitakorpi kertoo.

Hänen mukaansa äänestyslippujen takavarikoinnit ja nettisivujen sulkemiset eivät vielä äänestystä kaada. Ihmiset ovat muun muassa tulostaneet lipukkeita kotonaan.

– Vaaliuurnia ei ole vielä löydetty, ne ovat niin sanotusti piilossa, Riitakorpi kertoo.

Kansanäänestyksen kieltäminen vain pahentaa asiaa.

Hänen mukaansa Katalonian poliisille on annettu määräys mennä jo perjantaina etsimään vastuuhenkilöitä äänestyspaikoille. Poliisi ei ehkä tottele, koska sen mukaan määräys saattaa vaarantaa yleistä turvallisuutta. Jos näin käy, Espanjan poliisin pitäisi ilmeisesti toteuttaa käsky.

Riitakorpi työskentelee Katalonian julkisuusdiplomatianeuvostossa, joka pyrkii lisäämään tietoisuutta Kataloniasta ulkomailla. Neuvosto edustaa siis katalonialaista näkemystä, vaikka se ei olekaan osa aluehallintoa.

Suomalaisen mukaan kiista Katalonian ja Espanjan välillä on mennyt niin pitkälle, että on vaikea nähdä siihen kompromissiratkaisua. Kansanäänestyksen kieltäminen vain pahentaa asiaa.

– Vaikka itsenäisyyden kannattajat eivät olisikaan enemmistö, se on niin iso joukko, ettei se kieltämällä mihinkään katoa.

Norja sulki ensimmäisenä maana FM-yleisradion

Tällainen vehje muassaan ei kannata lähteä Norjaan. Ei toimi.

Norja on lopettanut ensimmäisenä maana yleisradiolähetykset FM-radiossa. Maa siirtyi keskiviikkona kokonaan digitaalisiin yleisradiolähetyksiin.

Päätös herätti myös vastustusta. Nykyisin vain hieman alle puolet Norjan autoilijoista pystyy kuuntelemaan digitaalisia DAB-lähetyksiä ajokissaan.

Muutos on merkinnyt ja merkitsee norjalaisille kuluja, kun monen on ostettava uudet radiovastaanottimet tai adapterit. Niiden hinnat Norjassa vastaavat 100–200:aa euroa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan päivittäin radiota kuuntelevien norjalaisten osuus väestöstä on pudonnut 10 prosenttia yhden vuoden aikana, ja Norjan yleisradio NRK on menettänyt jopa 21 prosenttia yleisöstään.

Useimmat Norjan yksityiset paikallisradiot jatkavat FM-lähetyksiään.

(STT-AFP )

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Mepeiltä vihreää valoa brexitille: voi edetä toiseen vaiheeseen

Kuva: Lehtikuva

EU-parlamentti kuittasi keskiviikkona osaltaan brexit-neuvotteluiden etenemisen toiseen vaiheeseen. Neuvotteluissa eron ehdoista on edistytty parlamentin mukaan riittävästi, ja neuvottelut tulevasta suhteesta voidaan aloittaa.

Britannia ja EU pääsivät perjantaina sopuun kolmesta isosta kokonaisuudesta: kansalaisten oikeuksista, Irlannin rajasta ja erolaskusta. Varsinkin Irlannin rajan osalta selvitettävää jäi kuitenkin yhä.

27 EU-maan johtajat ovat päättämässä perjantaina, että brexit-neuvotteluissa edetään toiseen vaiheeseen. Neuvottelut noin kahden vuoden siirtymäajasta ovat alkamassa sen jälkeen heti ja tulevasta suhteesta näillä näkymin keväällä.

Lopullinen erosopimus pitää hyväksyttää myös Euroopan parlamentissa.

AVAINSANAT

Merkel ja demarijohto tapaavat – hallitustunnustelut alkavat Saksassa

Kuva: Lehtikuva
Avainasemassa: kristillisdemokraattien Angela Merkel ja sosialidemokraattien Martin Schulz.

Saksassa selvitellään jälleen tänään edellytyksiä enemmistöhallituksen muodostamiseksi. Kristillisdemokraattinen liittokansleri Angela Merkel tapaa iltakahdeksalta sosialidemokraattien johtoa Berliinissä.

Molemmat puolueet olivat mukana edellisessä hallituksessa ja kärsivät pahat tappiot syyskuun vaaleissa.

Sosialidemokraattien johto ilmoitti tuolloin, ettei jatka hallitusyhteistyötä. Päätös kuitenkin peruttiin myöhemmin kun puolueiden niin kutsuttu suuri koalitio jäi ainoaksi vaihtoehdoksi.

Viime viikolla Saksan sosialidemokraatit (SPD) päättivät aloittaa hallitustunnustelut kristillisdemokraattien (CDU/CSU) kanssa.

Puolueen puheenjohtaja Martin Schulz oli kehottanut 600:aa puoluekokousedustajaa tukemaan yhteistyön tunnustelemista.

– Meidän ei pidä hallita hinnalla millä hyvänsä. Mutta meidän ei pidä myöskään kieltäytyä hallitsemasta hinnalla millä hyvänsä, Schulz muotoili viestinsä 7. joulukuuta.

Varsinaiset hallitusneuvottelut alkavat Saksassa aikaisintaan ensi vuoden puolella. Vaikka ne johtaisivat lopulta sopimukseen, SPD:n puoluekokouksen on hyväksyttävä se ennen hallitusyhteistyön alkamista.

”Maanjäristys Alabamassa” – Trumpin tukema senaattoriehdokas kieltäytyi myöntämästä tappiotaan

Kuva: Lehtikuva-AFP
Republikaanien senaattoriehdokas Roy Moore saapumassa vaalivalvojaisiin Alabaman Montgomeryssa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump onnittelee Twitterissä demokraattien Doug Jonesia, joka on nousemassa Alabaman osavaltion senaattoriksi. Trumpin mukaan iso tekijä voitossa olivat äänet, joita ei osoitettu Jonesille tai republikaanien Roy Moorelle.

Osavaltion senaattorin täytevaaleissa ehdolla ollut republikaanien Roy Moore kieltäytyi myöntämästä tappiotaan kannattajilleen, kertoo muun muassa Washington Post.

Hän sanoi kannattajilleen, että äänet saatetaan laskea uudestaan. Osavaltion laki edellyttää uudelleenlaskentaa, jos ero ehdokkaiden välillä on 0,5 prosenttiyksikön sisällä.

Alabaman senaattorin paikasta käytiin tiukka kisa demokraattien Jonesin ja republikaanien Mooren välillä. Kun äänistä oli laskettu 99 prosenttia, Jones oli saamassa 49,9 prosenttia äänistä ja Moore 48,4 prosenttia äänistä.
Kun äänestys on näin tiukka, se ei Mooren mukaan ole vielä ohi.

Senaattorin paikka vapautui, kun Jeff Sessions nimitettiin oikeusministeriksi.

Presidentti Trump on tukenut Mooren valintaa.

Valkoista taloa lähellä oleva lähde sanoo CNN:lle, että äänestystulos on presidentille murskaava. Lähde kuvailee tulosta ”maanjäristykseksi”.

Alabamasta ei ole valittu demokraattia senaattoriksi 25 vuoteen.

Ennen äänestystä Moore rämpi kohuissa, sillä lehtitietojen mukaan hän lähenteli alaikäisiä tyttöjä 1970-luvulla. Äärivanhoillinen entinen tuomari on kiistänyt syytökset ja kieltäytyi luopumasta ehdokkuudestaan.

Vaikka Trump on tukenut Mooren valintaa, monet johtavat republikaanipoliitikot ovat pelänneet, että Mooresta tulisi puolueelle rasite ja hyvä ase demokraattien käsiin. Entinen presidentti Barack Obama kannusti alabamalaisia äänestämään Jonesia.

Norjalaiselle Stoltenbergille jatkopesti Naton pääsihteerinä

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Jens Stoltenberg jatkaa kaksi lisävuotta sotilasliitto Naton pääsihteerinä. Norjalaisen Stoltenbergin jatkokaudesta vuoteen 2020 päättivät sotilasliiton 29 jäsenmaan Nato-suurlähettiläät.

Norjan pitkäaikainen pääministeri Stoltenberg, 58, aloitti Naton pääsihteerinä lokakuussa 2014. Norjan politiikassa hän on edustanut työväenpuoluetta.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta