Ulkomaat

Kataloniassa äänestetään itsenäisyydestä sunnuntaina – tuhannet poliisit yrittävät estää

LEHTIKUVA / AFP PHOTO Pau Barrena
Kuvassa Katalonian ja Espanjan lippu.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO Pau Barrena
Kuvassa Katalonian ja Espanjan lippu.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO Pau Barrena
Kuvassa Katalonian ja Espanjan lippu.

Espanjassa Barcelonassa tuhansia ihmisiä kokoontui Katalonian itsenäisyysäänestystä koskevaan kampanjatilaisuuteen perjantai-iltana, kertoo BBC. Tilaisuudessa muun muassa osoitettiin tukea kiistellylle äänestykselle.

Barcelonan kampanjatilaisuuteen myös osallistunut Katalonian alueen johtaja Carles Puigdemont sanoi uskovansa, että Katalonia olisi ottamassa ensiaskeleen itsenäisenä alueena.

Äänestys on määrä käydä sunnuntaina. Espanjan hallituksen ja perustuslakituomioistuimen mukaan kansanäänestys on laiton.

Uutistoimisto AFP kertoi eilen, että itsenäistymisen kannattajat valtasivat perjantaina useita äänestyspaikoiksi ajateltuja kouluja, millä haluttiin varmistaa äänestyksen toteutuminen.

BBC:n mukaan tuhansia ylimääräisiä poliiseja on laitettu liikkeelle Espanjan keskushallinnon yrittäessä estää äänestyksen. Poliisit ovat jo päivien ajan yrittäneet estää äänestyksen toteutumista muun muassa takavarikoimalla äänestyslippuja.

Lisäksi tuomarit ja syyttäjät ovat viime päivinä määränneet suljettavaksi itsenäisyysäänestykseen liittyviä verkkosivustoja. Myös äänestyksen järjestäjiä on pidätetty.

Äänestystä valvomaan perustettuja vaalilautakuntia on hajotettu ja poliisin on käsketty estää julkisten rakennusten käyttäminen äänestyspaikkoina.

Googlen sovellus blokattu alueella.

Lisäksi esimerkiksi hakukoneyhtiö Google on BBC:n mukaan poistanut sisältöpalvelustaan puhelinsovelluksen, jota on käytetty ohjeistamaan äänestäjiä äänestyspaikoille.

BBC kertoo, että sovellusta ladattaessa puhelimenkäyttäjät ovat saaneet viestin, jonka mukaan sovellus ei ole paikallisesti saatavilla.

Sovelluksen jo aiemmin ladanneet ovat kuitenkin edelleen pystyneet käyttämään sovellusta. BBC:n mukaan Google on kertonut noudattavansa tuomioistuimen päätöstä.

Katalonian aluehallinnon mukaan Katalonian alueella on yli 2 300 äänestyspaikkaa valmiina sunnuntaina varten. Aluehallinnon mukaan vaalijärjestelyissä on mukana yli 7 200 ihmistä.

– Yhteensä 5,3 miljoonaa ihmistä, joilla on äänioikeus, kutsutaan äänestämään, kertoi aluehallinnon tiedottaja Jordi Turull perjantaina.

Mielipidemittausten mukaan suhtautuminen Katalonian itsenäistymiseen jakaa alueen asukkaita. Suuri enemmistö kuitenkin toivoo, että asiasta järjestettäisiin laillinen kansanäänestys.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat