Kataloniassa riemu vaihtui turhautumiseen – ”mitä järkeä tässä on?”

Nyt olisi Espanjan pääministerin Mariano Rahoyn vuoro, mutta hän esittää kysymyksiä.

Katalonian aluejohtajan Carles Puigdemontin tiistai-iltaisen puheen jälkeen Barcelonassa odotetaan mietteliäinä keskushallinnon vastatoimia. Ero edellisen päivän riemukkaaseen tunnelmaan on silmiinpistävä. Poliittisesta turhautumisesta kertonee, että on vaikea löytää ihmisiä, jotka suostuisivat kommentoimaan tilannetta.

– Olemme kurkkuamme myöten täynnä politiikkaa, eräs haastattelusta kieltäytyvä nainen kivahtaa ohikulkiessaan.
Kotiinsa uutisia katsomaan kiiruhtava 35-vuotias opettaja ei halua nimeään julkisuuteen, mutta suostuu kertomaan mielipiteensä:

– Viimeaikaiset poliittiset tapahtumat ovat olleet kuin saippuasarja, jonka uusia käänteitä me katalonialaiset seuraamme päivittäin tiedotusvälineistä. Tässä epävarmuudessa ei auta kuin keskittyä elämään päivä kerrallaan.
Pelko laajamittaisista vastatoimista ja väkivaltaisuuksista on päivällä Barcelonan keskustasta tavoitetun Pilar Elicesin, 64, mielestä perusteltu.

– Itsenäisyysäänestyksessä loukkaantui yli 800 ihmistä poliisin väkivallan vuoksi. Voi vain kuvitella, kuinka rajusti keskushallitus vastaa itsenäisyysjulistukseen.

Elicesin seurassa liikkunut eläkeläinen Lluis Jurado, 64, ei näe tilanteeseen helppoa ulospääsyä keskus- ja aluehallitusten täysin vastakkaisten näkemysten vuoksi.

– Aluejohtaja Puidgemontin puhe ilmensi demokraattista, dialogiin perustuvaa lähestymistapaa. Keskushallitus puolestaan kykenee ainoastaan raakalaismaiseen voimankäyttöön.

“Mitä järkeä tässä kaikessa on?”

Toki Kataloniassa on myös niitä, joiden mielestä koko Katalonian itsenäistymishanke on älytön. Tätä mieltä oli 4-vuotiaasta Kataloniassa asunut, Marokossa syntynyt Marouane Elfal Chakir, 37.

Kahden ravintolan ravintolapäällikkönä työskentelevä Elfal on huolestunut itsenäisyyshankkeen kielteisistä lieveilmiöistä, kuten turismin vähenemisestä. Tiedostusvälineissä levottomuuksia on Elfalin mielestä paisuteltu poliittisten intressien vuoksi.

– Ihmiset eivät kohta uskalla tulla Barcelonaan, koska pelkäävät väkivaltaa ja mellakointia, vaikka kaupungissa on aivan yhtä turvallista liikkua kuin ennenkin. Nyt suuret pankit ja yrityksetkin pyrkivät pois Kataloniasta. Mitä järkeä tässä kaikessa on?

Espanjan laittomana pitämässä itsenäisyysäänestyksessä Elfal äänesti Katalonian itsenäistymistä vastaan, mutta hän kannattaa alueen itsehallinto-oikeuksien lisäämistä.

Väitteet katalonialaisten jakautumisesta vastakkaisiin leireihin eivät hänestä pidä lainkaan paikkaansa.

– Katalonia on demokratia, jossa jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseen ja kaikkia mielipiteitä kunnioitetaan. Espanjan pitäisi sallia meidän ilmaista mielipiteemme itsenäisyyskysymyksestä laillisessa kansanäänestyksessä.

Espanjan hallitus antaa Katalonian aluehallinnolle viisi päivää aikaa ilmoittaa, onko maakunta julistautunut itsenäiseksi vai ei, kertovat hallituslähteet ja espanjalainen uutistoimisto EFE.
Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont ja hänen liittolaisensa allekirjoittivat eilen Katalonian itsenäisyysjulistuksen, mutta julistus pantiin saman tien jäihin.

Suvi Ollila, STT . Barcelona

Jutun loppua päivitetty uudella tiedolla.

 

 

Britannian prinssi William Suomeen marraskuussa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Britannian prinssi William (kuvassa) vierailee Suomessa marraskuun lopussa, kertoo presidentin kanslia. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi vierailua.

Cambridgen herttua, prinssi William vierailee Suomessa marraskuun 29. ja 30. päivä. Presidentin kanslian mukaan vierailun tarkemmasta ohjelmasta tiedotetaan vasta lähempänä vierailua.

Prinssi William on Britannian kruununperimysjärjestyksessä toinen heti isänsä kruununprinssi Charlesin jälkeen.

Juttua on täydennetty klo 12:41.

Irakin hallitusjoukot valtaavat lisää alueita kurdeilta – välit kärjistyneet kansanäänestyksen jälkeen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Irakin hallitusjoukot ovat vallanneet lisää alueita kurditaistelijoilta. Hallitusjoukot ilmoittivat tänään vallanneensa jesidikaupunki Sinjarin kurditaisteilijoilta.

Liittovaltion poliisi ilmoitti saaneensa Kirkukin maakunnan kaksi suurinta öljykenttää hallintaansa. Valtaus merkitsee suurta taloudellista menetystä kurdien itsehallintoalueelle, koska kentiltä saatava öljy on tuonut merkittävän osan kurdihallinnon tuloista.

Yhteenotot hallitusjoukkojen ja kurdien välillä ovat kärjistyneet kurdien viime kuussa järjestämän itsenäisyyskansanäänestyksen jälkeen. Hallituksen joukot ovat viime päivinä vallanneet sotilastukikohtia Kirkukissa.

Kurdit valtasivat Sinjarin äärijärjestö Isisiltä vuonna 2015. Isis tappoi ja kidnappasi kaupungissa tuhansia jesidejä.

Jutun otsikkoa korjattu klo 13:03.

Sitkeät norjalaiset eivät anna periksi – yrittävät taas saada Mannen-vuorta romahtamaan

Kuva: AFP PHOTO / NTB scanpix / Tore Meek
Norjalaiset yrittävät saada Mannen-vuoren romahtamaan ties monettako kertaa.

Norjan Mannen-vuorta yritetään taas saada romahtamaan[Juttu] 17.10.2017, 11:10 551 merkkiä
Tulostusversio
Takaisin
Oslo 17.10. Ulkomaat, stt 073
///PIKA///

Länsi-Norjassa romahtamisvaarassa olevan Mannen-vuoren kivimassaa yritetään jälleen saada liikkeelle, ilmoittaa Norjan vesi- ja energiavirasto (NVE). Viranomaiset alkoivat viime yönä pumpata taas vettä saadakseen kivimassat liikkumaan.

Viraston päägeologi Lars Harald Blikra ilmoitti, että vuoren epävakain osa on viime viikon aikana liikkunut yli 70 senttiä eli enemmän kuin koko viime vuoden aikana.

Blikran mukaan tavoite on saada vuori romahtamaan ennen kuin se jää talven lumipeitteen alle.

 

(STT-NTB )

Talibanit kertoivat siepatulle, että Trump on presidentti: ”Luulin, etteivät he ole tosissaan”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Äskettäin sieppaajiltaan vapautunut kanadalaismies ei uskonut korviaan, kun Taliban-yhteyksiä omaavat sieppaavat kertoivat hänelle, että Donald Trump on valittu Yhdysvaltain presidentiksi.

Kanadalaismiehen hämmennyksen ymmärtää vielä paremmin, kun huomioi, että virui sieppaajien kynsissä peräti viisi vuotta.

Mies kertoo epäuskostaan The Toronto Star -lehdelle.

”Mielessäni ei käynyt, että hän oli tosissaan”, Joshua Boyle sanoo.

Boylen perhe kidpanapattiin Afganistanissa vuonna 2012. Hän sai vaimonsa kanssa kolme lasta vankeuden aikana. Perhe vapautui, kun Yhdysvaltain tiedustelu onnistui ohjaamaan pakistanilaiset joukot heidän jäljilleen.

Pelastamisoperaation yhteydessä kaikki sieppaajat saivat surmansa.

AVAINSANAT

CNN:n kysely: Trumpin tapa hoitaa Maria-hurrikaani ei vakuuttanut yhdysvaltalaisia

Donald Trump saa pyyhkeitä.

Yhä harvempi amerikkalainen hyväksyy presidentti Donald Trumpin tavan toimia hurrikaanin iskiessä, ilmenee uutiskanava CNN:n teettämästä kyselystä. Kyselyn mukaan vain 44 prosenttia hyväksyy sen, kuinka Trump liittovaltion kautta hoitaa hurrikaanitilanteet.

Kysely tehtiin sen jälkeen, kun Maria-hurrikaani oli runnonut Puerto Ricoa. Vielä syyskuun puolivälissä 64 prosenttia amerikkalaista sanoi hyväksyvänsä Trumpin tavan hoitaa hurrikaanit. Tuolloin liittovaltion hoidettavana oli muun muassa ollut Harvey- ja Irma-hurrikaanit.

SSRS:n toteuttamaan kyselyyn vastasi reilu 1 000 ihmistä 12.–15 lokakuuta. Virhemarginaali on 3,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

STT,  Atlanta