Kataloniassa riemu vaihtui turhautumiseen – ”mitä järkeä tässä on?”

Nyt olisi Espanjan pääministerin Mariano Rahoyn vuoro, mutta hän esittää kysymyksiä.

Katalonian aluejohtajan Carles Puigdemontin tiistai-iltaisen puheen jälkeen Barcelonassa odotetaan mietteliäinä keskushallinnon vastatoimia. Ero edellisen päivän riemukkaaseen tunnelmaan on silmiinpistävä. Poliittisesta turhautumisesta kertonee, että on vaikea löytää ihmisiä, jotka suostuisivat kommentoimaan tilannetta.

– Olemme kurkkuamme myöten täynnä politiikkaa, eräs haastattelusta kieltäytyvä nainen kivahtaa ohikulkiessaan.
Kotiinsa uutisia katsomaan kiiruhtava 35-vuotias opettaja ei halua nimeään julkisuuteen, mutta suostuu kertomaan mielipiteensä:

– Viimeaikaiset poliittiset tapahtumat ovat olleet kuin saippuasarja, jonka uusia käänteitä me katalonialaiset seuraamme päivittäin tiedotusvälineistä. Tässä epävarmuudessa ei auta kuin keskittyä elämään päivä kerrallaan.
Pelko laajamittaisista vastatoimista ja väkivaltaisuuksista on päivällä Barcelonan keskustasta tavoitetun Pilar Elicesin, 64, mielestä perusteltu.

– Itsenäisyysäänestyksessä loukkaantui yli 800 ihmistä poliisin väkivallan vuoksi. Voi vain kuvitella, kuinka rajusti keskushallitus vastaa itsenäisyysjulistukseen.

Elicesin seurassa liikkunut eläkeläinen Lluis Jurado, 64, ei näe tilanteeseen helppoa ulospääsyä keskus- ja aluehallitusten täysin vastakkaisten näkemysten vuoksi.

– Aluejohtaja Puidgemontin puhe ilmensi demokraattista, dialogiin perustuvaa lähestymistapaa. Keskushallitus puolestaan kykenee ainoastaan raakalaismaiseen voimankäyttöön.

“Mitä järkeä tässä kaikessa on?”

Toki Kataloniassa on myös niitä, joiden mielestä koko Katalonian itsenäistymishanke on älytön. Tätä mieltä oli 4-vuotiaasta Kataloniassa asunut, Marokossa syntynyt Marouane Elfal Chakir, 37.

Kahden ravintolan ravintolapäällikkönä työskentelevä Elfal on huolestunut itsenäisyyshankkeen kielteisistä lieveilmiöistä, kuten turismin vähenemisestä. Tiedostusvälineissä levottomuuksia on Elfalin mielestä paisuteltu poliittisten intressien vuoksi.

– Ihmiset eivät kohta uskalla tulla Barcelonaan, koska pelkäävät väkivaltaa ja mellakointia, vaikka kaupungissa on aivan yhtä turvallista liikkua kuin ennenkin. Nyt suuret pankit ja yrityksetkin pyrkivät pois Kataloniasta. Mitä järkeä tässä kaikessa on?

Espanjan laittomana pitämässä itsenäisyysäänestyksessä Elfal äänesti Katalonian itsenäistymistä vastaan, mutta hän kannattaa alueen itsehallinto-oikeuksien lisäämistä.

Väitteet katalonialaisten jakautumisesta vastakkaisiin leireihin eivät hänestä pidä lainkaan paikkaansa.

– Katalonia on demokratia, jossa jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseen ja kaikkia mielipiteitä kunnioitetaan. Espanjan pitäisi sallia meidän ilmaista mielipiteemme itsenäisyyskysymyksestä laillisessa kansanäänestyksessä.

Espanjan hallitus antaa Katalonian aluehallinnolle viisi päivää aikaa ilmoittaa, onko maakunta julistautunut itsenäiseksi vai ei, kertovat hallituslähteet ja espanjalainen uutistoimisto EFE.
Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont ja hänen liittolaisensa allekirjoittivat eilen Katalonian itsenäisyysjulistuksen, mutta julistus pantiin saman tien jäihin.

Suvi Ollila, STT . Barcelona

Jutun loppua päivitetty uudella tiedolla.

 

 

Trooppisen myrskyn aiheuttamat maanvyöryt vaatineet ainakin 26 hengen Filippiineillä

Kuva: Lehtikuva

Filippiineillä kymmeniä ihmisiä on kuollut tai joutunut kateisiin trooppisen myrskyn aiheuttamissa maanvyöryissä. Viranomaiset kertoivat sunnuntaina 26 ihmisen kuolleen ja yli 20:n olevan kateissa.

Kai-Tak-myrsky moukaroi lauantaina Filippiinien itäosia. Se katkoi sähkölinjoja ja nostatti tulvia. Lauantaina myrsky laantui, mutta viranomaiset varoittivat uusien tulvien ja vyöryjen vaarasta.

Lauttaliikenne myrskyn piinaamalla alueella oli sunnuntaina yhä poikki, ja 15 000 ihmistä oli sen vuoksi jäänyt jumiin.

– Olen ollut jumissa kolme päivää ja nukkunut bussissa. Haluan vain päästä kotiin perheeni luo joulua viettämään, valitti 55-vuotias maanviljelijä AFP:lle.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Ruotsin pääministeri: Uudessa laissa lisättäisiin raiskaukseksi luettavia tekoja ja rangaistuksia kovennettaisiin

Ruotsin hallitus ehdottaa lakia, jonka mukaan seksi olisi kiellettyä henkilön kanssa, joka ei ole nimenomaisesti sanonut kyllä tai aktiivisesti osoittanut halukkuutta olla mukana.

Pääministeri Stefan Löfven perustelee lakihanketta sillä, että seksin pitää olla vapaaehtoista. Jos se ei ole vapaaehtoista, se on laitonta. Uudessa laissa lisättäisiin raiskaukseksi luettavia tekoja ja rangaistuksia kovennettaisiin.

Esityksen pohjalla on komiteaehdotus, josta vallitsee suuri yksimielisyys puolueiden kesken.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Veitsihyökkäys Gabonissa – kaksi tanskalaista haavoittui turistien suosimalla torilla

Kaksi tanskalaista on eilen haavoittunut veitsihyökkäyksessä Gabonissa Afrikan länsirannikolla. Toisen vammat ovat vakavia. Miehet ovat sairaalahoidossa.

Hyökkäys tapahtui turistien suosimalla torilla. Gabonin viranomaiset ovat pidättäneet teosta nigerialaisen miehen. Hänet otettiin kiinni tekopaikalla.

Gabonin viranomaisten mukaan mies kertoi halunneensa kostaa Yhdysvaltain muslimien vastaiset hyökkäykset ja Jerusalemin tunnustamisen Israelin pääkaupungiksi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Salaperäinen ”ohjusmies” napattiin kiinni – toimi viranomaisten mukaan Pohjois-Korean puolesta

Australiassa on pidätetty mies, joka yritti poliisin mukaan myydä Pohjois-Korean hyväksi muun muassa ohjuksiin liittyvää teknologiaa. Poliisi sanoo miehen toimineen Pohjois-Korean taloudellisena agenttina.

Kaupat olisivat rikkoneet Pohjois-Korealle määrättyjä kansainvälisiä pakotteita.

Mies on ilmeisesti korealaistaustainen ja asunut poliisin mukaan Australiassa noin 30 vuotta.

Keskustelua aiheesta

”Olen tehnyt jotain mitä kukaan muu ei ole aiemmin tehnyt” – USA:ssa ufo-ohjelma: miljoonarahoitus piilotettiin

Yhdysvalloissa puolustusministeriö Pentagonilla on ollut vuosia ufo-ohjelma, kertoo New York Times.

Lehden mukaan tunnistamattomia lentäviä esineitä tutkiva ohjelma käynnistyi vuonna 2007 ja sai 22 miljoonan dollarin rahoituksen puolustusministeriölle varatusta budjetista. Rahoitus oli piilotettu 600 miljardin dollarin vuotuiseen budjettiin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Pentagon on myöntänyt ohjelman olemassaolon. Puolustusministeriö kertoo, että ohjelma lakkautettiin vuonna 2012, mutta New York Timesin lähteiden mukaan ohjelma on edelleen käynnissä.

Ohjelman laittoi alulle nykyisin eläkkeellä oleva demokraattisenaattori Harry Reid. Hän kertoo lehdelle, ettei häpeä tai ole pahoillaan siitä, että käynnisti ohjelman.

– Olen tehnyt jotain mitä kukaan muu ei ole aiemmin tehnyt, hän sanoi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta