Internationellt

Katastrofer kan fördjupa fattigdomen för miljontals i Bangladesh

Manju Begum, 85, står framför sitt översvämmade hus i Medeni Mandal i distriktet Munshiganj i Bangladesh. Hon säger att hon inte fått någon hjälp av myndigheterna trots att det gått över en vecka sedan hennes hem fylldes av vattenmassorna.

Bangladesh har drabbats av de värsta översvämningar som landet upplevt på två decennier. Detta innebär ytterligare ett hårt slag i ett land där coronapandemin redan fått stora ekonomiska konsekvenser. Experter varnar nu för att miljontals människor kan drivas in en förvärrad fattigdom.

IPS

Arbetarbladet

 

Förra veckan rapporterade Bangladeshs katastrofmyndighet att en tredjedel av landets yta påverkats av översvämningarna och att närmare 5,5 miljoner människor drabbats av vattenmassorna. Minst 145 människor uppgavs på söndagen ha omkommit, främst på grund av drunkning eller av ormbett, i de 33 av landets 64 distrikt som drabbats av översvämningarna.

 

I Bangladesh pågår monsunen vanligen mellan juni och augusti, men i år resulterade kraftiga regn redan i juni i att många av landets floder tidigt började nå nivåer som klassas som farliga.

 

Enligt FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp har översvämningarna skadat byggnader, men också sötvattenresurser och hygieninrättningar. Samtidigt har framför allt jordbruken drabbats mycket hårt.

 

– Jag har förlorat allt till floden Jamuna – min bostad, mina åkrar. Allt hamnade under vatten så snabbt att jag inte ens hann rädda mina tillhörigheter, berättar Abdur Rahman från regionen Sirajgan.

 

Många låglänta områden i Sirajganj blev översvämmade då floden Jamuna, som är en av landets största, svämmade över. Även den stora floden Padma har svämmat över och i många distrikt uppges vägar, skolor och andra byggnader ha förstörts.

 

Översvämningarna har drabbat flera delar av Sydasien och vid sidan av Bangladesh har även miljontals människor i Indien, Nepal och Bhutan blivit offer för vattenmassorna. I grannlandet Indien har delstaterna Assam, Bihar och Västbengalen drabbats hårt.

 

– Människor i Bangladesh, Indien och Nepal omges av tredubbla katastrofer, i form av översvämningar, coronapandemin, och dess efterföljande socioekonomiska kris genom att försörjningsmöjligheter och arbeten gått förlorade, säger Jagan Chapagain, generalsekreterare för internationella Röda Korset.

 

Han tillägger att situationen nu är mycket svår för miljontals människor i dessa länder som förlorat både sina hem och sina odlingar, och varnar för att de nu kan drivas allt djupare in i fattigdom.

 

I Bangladesh är situationen värst för alla dem som nu plötsligt står helt utblottade efter att ha förlorat allt – inklusive sin försörjning. I vissa distrikt ligger hela byar under vatten vilket tvingar människor att lämna sina hem i jakt på säkerhet, medan andra tagit skydd på taken till sina hus tillsammans med sin boskap i väntan på att bli evakuerade – en syn som varit vanlig i landets nordliga distrikt.

 

Jag har inte fått någon hjälp alls. De som inte har någonstans att ta vägen, som jag, tvingas bo i bostäder som är översvämmade. I vårt hem når vattnet upp till knäna och mina barn är hela tiden rädda för ormar”

 

Arif Hossain från distriktet Munshiganj i landets centrala delar arbetade som skräddare fram till coronakrisen. Numera spenderar han dagarna med att skjutsa runt människor i sin lilla båt i sin översvämmade hemort.

 

I denna region har vattnet i floderna fortsatt att stiga, samtidigt som den ekonomiska situationen redan var mycket svår för stora delar av befolkningen i spåren av de nedstängningar som genomförts för att hejda virusspridningen. Många i lokalbefolkningen är nu upprörda eftersom de anser att myndigheternas krisberedskap i samband med översvämningarna varit alldeles för dålig.

 

– Jag har inte fått någon hjälp alls. De som inte har någonstans att ta vägen, som jag, tvingas bo i bostäder som är översvämmade. I vårt hem når vattnet upp till knäna och mina barn är hela tiden rädda för ormar, berättar Arif Hossain för IPS.

 

Översvämningarna är den andra naturkatastrof landet drabbats av på kort tid. I maj slog cyklonen Amphan till i landet, samtidigt som hela samhället var nedstängt. Över 2,4 miljoner människor tvingades i samband med det bli evakuerade från flera av landets kustregioner.

 

Manju Begum, 85, är ensamstående och bor i distriktet Munshiganj, fem mil utanför huvudstaden Dhaka. Även hon har drabbats av översvämningarna, och även hon är arg över att de lokala myndigheterna inte erbjudit henne någon hjälp.

 

– Flodvattnet började tränga in i mitt sovrum för åtta dagar sen. Men den enda hjälp jag fått är lite mat, som jag fick av mina grannar, säger hon till IPS.

 

Förra veckan utlovade dock premiärminister Sheikh Hasina att alla översvämningens offer ska erbjudas stöd av myndigheterna, och landets minister med ansvar för katastrofhjälp, Enamur Rahman utlovade att bidragen i form av bland annat kontanter och ris kommer att utökas, om så krävs.

 

Mostak Hussain vid Rädda barnen i Bangladesh säger att närmare två miljoner barn har drabbats av översvämningarna, som uppges vara de värsta på 20 års tid.

 

– Denna monsun har varit förödande och då har vi ändå bara nått fram till mitten av monsunperioden, säger han.

 

Många kvinnor som livnärt sig på boskapsuppfödning, grönsaksodlingar eller som skräddare har nu hamnat i en mycket svår situation. Detta efter att de redan drabbats av svåra inkomstbortfall i samband med coronakrisen.

 

– För några år sedan kunde jag starta en kycklinguppfödning tack vare att jag fick ett lån från en ickestatlig organisation. Men nu har jag tvingats sälja kycklingarna till underpris eftersom mitt hus blev översvämmat. Jag vet inte hur jag ska kunna betala tillbaka lånet eller ha råd med familjens utgifter eftersom jag inte längre har något arbete, säger änkan Shahana Begum till IPS.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE