Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

”Katastrofin laajuus Uudellamaalla on käsittämätön” – todellinen shokkiluku julki

Uudenmaan ELY-keskukseen on 26.3. mennessä saapunut ilmoitukset 145 000 hengen lomautusneuvotteluista. Tämä on melkein kaksi kolmasosaa koko Suomen luvusta.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Työttömyysluku on karua kerrottavaa. Työttömyys Uudellamaalla nousee jo näillä ilmoituksilla yli kahteenkymmeneen prosenttiin.

Ja ilmoituksia tulee nyt 15 000 vuorokaudessa.

Ilmoitusvelvollisuus koskee yli 20 hengen yrityksiä, joten nämä luvut ovat vasta jäävuoren huippu.

– Vaikka haluaisin valaa uskoa parempaan, katastrofin laajuus Uudellamaalla on käsittämätön. Suomen bruttokansantuote saattaa romahtaa jopa viisi prosenttia ja kuntatalous kriisiytyy kaikkialla vuosiksi, sanoo Uudenmaan maakuntajohtaja Ossi Savolainen tiedotteessa.

Valtio pystyy tämänhetkisten tietojen mukaan jakamaan nopealla aikataululla yritystukia ELY:n kautta 300 miljoonaa euroa kansallisena kriisirahoituksena ja Business Finlandin kautta 700 miljoonaa.

– Suomessa tukia on perinteisesti jaettu aluepoliittisin perustein. Näin ei saa toimia nyt, kun erityisesti Uusimaa, sen yritykset ja palkansaajat uppoavat, Savolainen sanoo.

Suurin osa Suomen yritystuen jakoon erikoistuneista käsittelijöistä on muualla Suomessa. Muu Suomi pystyy vielä käsittelemään jouhevasti hakemuksia, mutta Uudellamaalla yritystukiasiantuntijoita on vain kourallinen.

– Myöntämisjärjestelmää tulee heti muuttaa siten, että syntyy yksi valtakunnallinen hakemusjono. Pinosta tulee ottaa kulloinkin päällimmäinen hakemus ja myöntää tuki. Tuen jakaminen ei saa riippua yrityksen sijainnista, vaatii Savolainen. Yhden hakemuksen käsittelyaika on noin yksi päivä, eikä meillä ole aikaa odottaa.

Hallitus päätti eilen Uudenmaan rajojen sulkemisesta. Tällä suojellaan muuta Suomea. Esimerkiksi Itä-Suomen tautitapausten määrä on vielä hyvin pieni.

– Pidämme ja hoidamme täällä omat asukkaamme. Toivon, että viruksesta vähemmän kärsivät alueet pidättäytyvät vaatimasta varoja, joita olisi osoitettavissa työnsä, yrityksensä ja ehkä kotinsakin menettäneille uusmaalaisille, sanoo Savolainen. Vain kansallisella yhtenäisyydellä ja solidaarisuudella saamme maamme jaloilleen, kun kriisi on ohi, Ossi Savolainen sanoo tiedotteen mukaan.

Työ- ja elinkeinoministeriön tänään kello 13.00 julkaistujen tietojen mukaan, yt-neuvottelujen piirissä Suomessa on tällä hetkellä 238 829 työntekijää. Luku on kasvanut viime päivät kymmenillätuhansilla päivittäin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
27.3.2020
Työntekijöille lomautukset, omistajille yli 3 miljoonan euron osingot – ”Vastuuton ja törkeä päätös”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE