Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Katri Kulmuni: Perheet eivät tarvitse ulkopuolisia keittiön pöydän ääreen neuvomaan ja päättämään – ”Se, jos mikä, on kahlitsevaa”

Lehtikuva

Keskustan tuoreen puheenjohtajan Katri Kulmunin linjapuheessa vedotaan voimakkaasti siihen, että keskustaan on voitava taas luottaa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Keskustaa ei ole enää tunnistettu omaksi. Ei ole osattu aivan tarkkaan sanoa, minkä asioiden eteen olemme valmiit tekemään töitä. Tiedän, että yhteyden uudelleen rakentamisessa ei ole oikoteitä. Se vie aikaa. Se on tehtävä askel kerrallaan.

Kulmuni haluaa, totta kai, katsoa tulevaisuuteen. Kulmunin mukaan suomalaisille keskeisiä arvoja ovat yhteiskunnallinen tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus.

– Tässä maassa on paljon ihmisiä, joille arki on selviytymistä päivästä toiseen. Kanssaihmisiä, jotka syystä tai toisesta kokevat olevansa sivussa. Suomalaisia, joille tulevaisuus on enemmän epävarmuutta kuin varmuutta. Lähimmäisiä, joiden elämässä on enemmän epätoivoa kuin toivoa.

Kulmuni nostaa esiin köyhyyden.

– Vanhempien hauras taloudellinen tilanne määrää liian paljon lasten tulevaisuutta. Kun lapsia pyydettiin eräässä kyselyssä kertomaan kokemuksiaan köyhyyden vaikutuksista koulunkäyntiin eräs lapsista kuvasi: ”Ala-asteella luokkakaveriani kiusattiin, kun hän tykkäsi koulun leivästä, kun kotona ei ikinä saanut sellaista hyvää leipää. Häntä piikiteltiin asiasta usein.”

– Tulevaisuutta ajatellen olen huolissani niistä kymmenistä tuhansista lapsista, jotka joutuvat elämään köyhyydessä. Olen huolissani niistä nuorista, jotka ajelehtivat ilman opiskelu- tai työpaikkaa.

Puheenjohtajana Kulmuni vakuuttaakin pitävänsä huolen, että keskusta on heikoimman puolella.

– Keskusta haluaa poistaa lapsiperheköyhyyden Suomesta. Se ei onnistu vuodessa eikä kahdessa, ei täysin ehkä ikinä, mutta se on ainoa oikea tavoite. Seuraaville sukupolville me tätä maata rakennamme.

Perheistä Kulmuni paaluttaa myös, että vapautta on järjestää lastenhoito elämäntilanteen mukaan.

– Siihen kuuluu, että lasta voi hoitaa myös kotona. Eivät perheet tarvitse ulkopuolisia keittiön pöydän ääreen neuvomaan perhevapaista, saati niistä päättämään. Se, jos mikä, on kahlitsevaa, Kulmuni tekee selväksi.

Kulmuni huomauttaa, että häntä on sanottu kovaksi aluepolitiikoksi.

– Otan tämän nimityksen kunnia-asiana. En pelkää käyttää aluepolitiikka-sanaa. Minulle se on yhteiskunnallista tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta. Minulle se on yhteenkuulumista. ”Että voisin kuulua johonkin”, kuten periaateohjelmassamme todetaan.

Uuden aluepolitiikan tavoite on Kulmunin mukaan antaa ihmisille vapaus ja mahdollisuus valita minne kaikkialle elämänsä rakentaa.

– Se perustuu maan eri osien omille vahvuuksille. Täällä Helsingissä, toisessa kotikaupungissani, ne vahvuudet ovat erilaiset kuin toisessa kotikaupungissani Torniossa. Menestystä on monenlaista ja kaikki on tarpeen. Jos alueet kääntyvät toisiaan vastaan, menetetään ymmärrys ja yhteen hiileen puhaltaminen.

Ilmaston ja maahanmuuton Kulmuni niputtaa yhteen.

– ”Että ymmärtäisin luonnon rajat”, olemme periaateohjelmaan kirjanneet. Keskustalle on kunnia-asia vaalia luonnon monimuotoisuutta. Ihmisiä on koetettu jakaa ehkä ilmaston myös maahanmuuton kautta. Kannustan ihmisiä puhumaan maahanmuutosta. Hädänalaisia ihmisiä autetaan. Työntekijöitäkin me tarvitsemme. Mutta sitten, turvapaikkajärjestelmäämme ei saa väärinkäyttää. Jos ei ole oikeutta maassaoloon, ole hyvä ja poistu. Tämä on keskustan linja.

Kulmunin mielestä kotouttamispolitiikassa Suomessa on myös epäonnistuttu.

– Kotouttamispolitiikkaa on uudistettava. Suomeen jääviltä on oikeus edellyttää tehokkaampaa koulutukseen osallistumista, työntekoa ja kielen oppimista. Tämä on myös tärkeä työllisyyskysymys.

Hallitusyhteistyöstä Kulmuni sanoo, että punamultayhteistyöllä on kunniakas perintö suomalaisen yhteiskunnan rakentamisessa.

– Keskustan ja SDP:n yhteisenä tavoitteena on ollut ja tulee myös tulevaisuudessa olla yhteisen Suomemme kehittäminen niin, että jokaisella on työtä ja kaikki suomalaiset ja koko maa pysyvät samassa veneessä. Tätä johtoajatusta haluan hallituksessa keskustan puheenjohtajana vaalia. Uskon, että nimenomaan keskustan ja SDP:n varaan rakentuva hallitus pystyy tekemään talouspolitiikkaa, joka näissä epävarmoissa maailmantalouden oloissa huomioi myös heikoimmat.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
27.2.2020
Sanna Marin sanoo Demokraatin pääministerihaastattelussa, että hallitus ei tee politiikkaa uutisotsikoiden mukaan – ”Hallituskausi on nelivuotinen ja tässä ajassa pitää valmista tulla”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE