Mielipiteet

Katse kohti tulevaa

Foto: Johan Kvarnström
Foto: Johan Kvarnström
Foto: Johan Kvarnström

Vuosi alkoi vauhdilla. Presidentinvaalit piti monet meistä kiireisinä koko tammikuun. Tilaisuuksia järjestettiin ympäri Suomen ja kampanjaväki oli aktiivisesti liikkeellä. Lopputulos ei valitettavasti vastannut odotuksia, vaikka yllätys se ei ollut.

Presidentinvaalien alla kysymys perinteisten puolueiden tulevaisuudesta on noussut esille useissa medioissa. Osa on jopa povannut, että tämä oli perinteisten puolueiden lopun alku. Minä en allekirjoita tätä väitettä, sillä tammikuussa käydyt presidentinvaalit olivat monella tapaa erilaiset kuin aiemmat vaalit.

Kansalaiset olivat pääsääntöisesti tyytyväisiä istuvaan presidenttiin, mikä ilmeni hänen vahvasta suosiostaan jo ennen vaaleja. Lisäksi Suomen 100-vuotisjuhlavuosi antoi presidentille positiivista näkyvyyttä tavalla, jollaista ei presidentinvaalien alla koskaan aiemmin ole koettu. Toinen merkittävä tekijä oli nopeasti muuttuva ja epävakaa maailmanpoliittinen tilanne; terrori-iskut Euroopassa ja Pohjoismaissa, Lähi-idän tilanne, pakolaistulvat, Ukrainan tilanne, Pohjois-Korean ohjuskokeet ja Trumpin valinta presidentiksi. Tällaisessa maailmanpoliittisessa myllerryksessä ihmiset kaipaavat vakautta ja turvallisuutta. Presidentti Sauli Niinistö pystyi tarjoamaan ihmisille jatkuvuutta ja häntä onkin syytä onnitella historiallisesta vaalituloksesta.

Demokratiassa on tärkeää, että ihmisillä on aito mahdollisuus vaikuttaa, eli useita ehdokkaita keiden väliltä äänestäjä voi suosikkinsa valita.

Olen todella kiitollinen kaikille presidenttivaaliehdokkaille.

Heidänansiostaan saimme osallistua monipuoliseen ulko- ja turvallisuuspoliittiseen keskusteluun. Sosialidemokraattina olen erityisen tyytyväinen Tuula Haataisen suoritukseen. Hän nosti esille tärkeitä teemoja, kuten eriarvoisuuden kasvun, Suomen aseviennin kriisialueille ja tyttöjen sekä naisten aseman parantamisen Suomessa ja maailmalla. Ilman Tuulaa nämä teemat olisivat jääneet syrjään.

Kuten saksalainen Eduard Bernstein totesi, tärkeintä ei ole päämäärä, vaan matka. Tämä viisaus pätee erityisen hyvin käytyihin presidentinvaaleihin. Lopputulos oli pettymys miltei kaikille puolueille. Sen sijaan kuljettu matka, eli Tuulan kampanja oli puolestaan raikas tuulahdus tulevaisuuteen katsovasta sosialidemokraattisesta liikkeestä.

Sosialidemokratiaon kansainvälinen kansanliike, jossa arvot yhdistävät ihmisiä.

Olemmeaikoinaan kyenneet rakentamaan maailman parhaan yhteiskuntamallin, eli Pohjoismaisen hyvinvointivaltion. Nyt meidän on kyettävä vastaamaan uusiin globaaleihin haasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen ja digitalisaatioon. Hyvinvointivaltio 2.0 rakentaminen alkaa nyt ja seuraava ponnistus on lokakuun maakuntavaaleissa. Toivon, että jokainen teistä antaa oman panoksensa sen eteen, että maakuntavaltuustoon saadaan mahdollisimman paljon demareita.

Lopuksi vielä muutama sana maan hallituksen aktiivimallista. Viime viikon perjantaina noin 10 000 kansalaista kokoontui Senaatintorille osoittamaan mieltä maan hallituksen aktiivimallia vastaan. Miten tähän tilanteeseen päädyttiin – taas. Pari vuotta sitten Sipilän hallitus uhkaili palkansaajia ja ammattiyhdistysliikettä pakkolaeilla. Sopimusyhteiskunnan pelastamiseksi ammattiyhdistysliike teki vaikeita päätöksiä ja niin sanottu kilpailukykysopimus saatiin aikaiseksi. Maan hallituksen vaatimuksesta kiky-sopimukseen tuli mukaan julkisen sektorin lomarahaleikkaukset, jotka osoittautuivat hyvin epäoikeudenmukaisiksi. Talous lähti kasvuun, mutta valitettavasti hallitus ei halunnut perua lomarahaleikkauksia, vaikka useat tahot sitä vaativat. Sipiän, Orpon ja Sinisten hallitus oli kuitenkin valmis rikkomaan kilpailukykysopimusta, kun kyseessä oli kaikkein heikoimmassa asemassa olevien rankaiseminen.

Ammattiyhdistysliike ja maan hallitus oli sopinut kilpailukykysopimuksen yhteydessä, että työttömyysturvaan ei tule uusia heikennyksiä. Niin kuitenkin kävi aktiivimallin myötä. Aktiivimalli rankaisee kohtuuttomasti työttömiä ilman, että hänellä itsellä välttämättä on mahdollisuus vaikuttaa asiaan. Nämä ihmiset ovat jo nyt kaikkein heikoimmassa asemassa meidän yhteiskunnassa ja nyt maan hallitus haluaa polkea heitä vielä lisää. Ei ole oikein, että nykyhallituksen kaikki leikkaukset ja heikennykset ovat kohdistuneet vähävaraisiin, pienipalkkaisiin, lapsiperheisiin, sairaisiin ja yhteiskunnan heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin. Samaan aikaan rikkaille annetaan veronkevennyksiä ja toiveita. En voi uskoa, että ihmiset antoivat edellisissä vaaleissa nykyhallitukselle mandaatin tehdä näin kylmää ja epäoikeudenmukaista politiikkaa. Ensi keväänä ihmisillä on taas mahdollisuus päättää millaista politiikkaa Arkadianmäellä tehdään.

Suomen suuntaa on muutettava!

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat