Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Katsomme, onko tarvetta lähteä muuttamaan esitystä” – uudet säännöt Suomeen matkustamisesta saivat kritiikkiä

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Hallituksen esittämät uudet säännöt Suomeen matkustamisesta ovat saaneet kriittistä palautetta lausuntokierroksella.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Palautteen antajat pitävät korona-ajan matkailuun tarkoitettua esitysluonnosta monimutkaisena ja keskeneräisenä. Suurin kritiikki kohdistuu siihen, että rajanylityspaikat nielisivät liikaa terveydenhuollon resursseja.

– Tiedämme järjestämiseen liittyvän kritiikin. Lausunnoista tehdään nyt yhteenveto ja katsotaan, onko tarvetta lähteä muuttamaan esitystä, sanoo lakia valmisteleva johtaja Jari Keinänen sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM).

Lakimuutoksen myötä Suomen sisärajavalvonnan on määrä korvautua testaukseen ja karanteeneihin perustuvalla maahantulomallilla niin, että koronatartunnat eivät lähtisi leviämään matkustajien kautta.

Maanantaina oli viimeinen lausunnonantamispäivä.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudun kaupungit ja Hus kertoivat jo perjantaina, että tyrmäävät ehdotuksen. Niistä ehdotettu malli on monimutkainen ja vaatisi niin paljon henkilökuntaa, ettei se käytännössä ole mahdollista.

Myös Lapin sairaanhoitopiiri katsoo, ettei ehdotuksessa oletettu prosessi ole missään tapauksessa kaikilla rajanylityspaikoilla toteuttamiskelpoinen. Lapin pienillä kunnilla ei olisi henkilöstöä miehittämään rajanylityspaikkoja niin, että toimintamalli olisi toteutettavissa.

– Myös Rovaniemellä prosessi voi vaarantaa muun terveydenhuollon, jos esitys tarkoittaa, että kaikkia asetuksella säädettäviltä alueilta tulevia matkustajia ollaan vastassa, lausunnossa katsotaan.

“Tarkoituksena ei olisi, että kaikki riskimaista tulevat testataan.”

Korkean riskin maaksi luokiteltaisiin vastedes maa, jossa viimeisten kahden viikon aikana väestöön suhteutettu tautitapausten ilmaantuvuus on vähintään kaksinkertainen Suomeen verrattuna ja tartuttavien osuuden voidaan arvioida väestössä olevan vähintään yksi tuhannesta.

Keinäsen mukaan lain tarkoituksena ei olisi, että kaikki Suomeen riskimaista saapuvat testataan.

– Matkustajien valvonta ja testaus tulisi olemaan riskiperustaista, mistä johtuen käytössä olevat resurssit voidaan ottaa huomioon valvonnassa. Haluamme, että terveydenhuollon yksiköt säilyttävät toimintakykynsä, varsinkin kun kotimaassa tautitilanne huononee, hän sanoo.

Lausuntojen antajia on Keinäsen mukaan pyydetty kertomaan myös ratkaisuja terveysturvallisuuden varmistamiseen rajoilla, jos esitetty malli ei vaikuta oikealta.

Hallituksen tavoitteena on antaa lakiesitys eduskunnalle 3. joulukuuta.

STT–Saila Kiuttu

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE