Politiikka

Kaupan lakko onnistui – ”Rintama oli laaja”, sanoo puheenjohtaja Heikki Kauppi

Lehtikuva
Lehtikuva

Kaupan alan ylempien toimihenkilöiden painostustoimet käynnistyivät keskiyöllä. Lakkoaallon ensimmäinen vaihe päättyi puolilta päivin. mutta ne eivät jää tähän. Jatkoa on luvassa pitkin toukokuuta. Mistä on kyse? Miksi lakkoilla palkansaajaryhmän, jota ei ainakaan alipalkatuksi voi moittia? Antaa YTN:n (Ylempien Toimihenkilöiden Neuvottelukunta) ja sen puheenjohtajan Heikki Kaupin vastata.

– Painostustoimien tarkoituksena on vauhdittaa sopimusneuvottelujen aloittamista ja tehdä näkyväksi tämän avainryhmän tuloksellinen työ, jota työantaja ei arvosta. Arvostuksen puute näkyy konkreettisesti esimerkiksi asiantuntijoiden ja esimiesten kohtuuttomissa työkuormissa, korvauksettomissa ylitöissä sekä palkankorotusten maksamisessa. Alan ylemmät toimihenkilöt osallistuivat työnseisaukseen laajalla rintamalla, Kauppi sanoo YTN:n verkkojulkaisussa.

– Julkisuudessa työnantaja puhuu kauniisti vastuullisuudesta ja työntekijöiden arvostamisesta, mutta todellisuudessa teot eivät vastaa puheita, purkaa YTN:n puheenjohtaja Heikki Kauppi.

– Työnantajan täydellinen välinpitämättömyys ja kielteinen asenne tätä henkilöstöryhmää kohtaan ei jättänyt meille muita vaihtoehtoja kuin ryhtyä painostustoimiin, sillä muut keinot on jo käytetty, Kauppi huomauttaa.

Lukuisista yrityksistä huolimatta Kaupan liitto ei ole YTN:n mukaan halunnut aloittaa neuvotteluja alan ylempien toimihenkilöiden omasta sopimuksesta. Ylemmät Toimihenkilöt YTN on esittänyt neuvottelujen pohjaksi mallia, joka lisäisi merkittävästi paikallista sopimista alan yrityksissä. Kaupan liitto tyrmäsi YTN:n esityksen neuvottelujen aloittamiseksi maaliskuussa. Alan asiantuntijat aloittivat ylityö- ja vapaa-ajalla työasioissa matkustamisen kiellot, jotka ovat voimassa 8.5. klo 00.00 saakka. Samalla 2.5. pidetään työnseisaus kello 00.00-12.00 välisenä aikana.

– Olemme saaneet paljon kiitosta alan asiantuntijoilta, kun viimein kirjavat työehdot ja työnantajan sanelupolitiikka on nostettu näkyvästi esiin, sanoo kaupan projektin Ville-Veikko Rantamaula.

– Asiantuntijoiden turhautuminen tilanteeseen näkyy tänään työnseisauksessamme, johon osallistutaan alan yrityksissä laajasti, Rantamaula kiittelee.

– Yhdeksän kymmenestä alan ylemmästä toimihenkilöstä haluaa alalle työehtosopimuksen ja olemme valmiit aloittamaan neuvottelut koska tahansa, Rantamaula kertoo.

– Neuvottelujen sijaan työnantaja haluaa vaieta tilanteen kuoliaaksi, mikä kertoo omaa karua kieltään tilanteesta ja tekee tyhjäksi puheet asiantuntijoiden arvostamisesta, Rantamaula summaa.

 

Kaupan alan seuraava työnseisaus 4.5. klo 00.00-12.00 Inex Partner Oy:ssä sekä Kesko Oyj:ssä tytäryhtiöineen rajattuna Keskon päivittäistavarakaupan toimialan Vantaan Hakkilaan sijoitettuihin toimintoihin ”Tavarakauppa” ja ”Toimitusketjun ohjaus”. Lisäksi työnseisaus 5.5. kello 12.00-00.00 Kesko Oyj:llä, SOK:lla, Stockmannilla, Oriolassa, InstruOptiikkassa ja Inex Partnersilla (kaikki yritykset tytäryhtiöineen kaikkine toimipisteineen koko maassa).

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat