Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Työmarkkinat

Kaupan liitto ja Pro ajautuivat kovaan julkiseen sanasotaan – ”On Kaupan liiton teksti härskiä”

Kaupan liitto tiedotti eilen, että ”Ammattiliitto Pro moukaroi parhaillaan kaupan alan yritystä, Suomen Kotidataa, kuukauden lakolla”.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Kaupan liitto ei ole kuitenkaan vieläkään saanut yhtään yksilöityä työntekijöiden työsuhde- tai palkkaepäselvyyttä ratkaistavakseen, vaikka yrityksessä on ollut jo vuosia Kaupan TES:n toisen sopijapuolen, PAMin, luottamusmies. Tämäkö on Pron tapa ratkoa yksittäisten työntekijöiden työsuhdeongelmia? liitto sanoi tiedotteessaan.

Kaupan liitto kirjoitti tiedotteessaan Pron vaativan Kotidatan työntekijöille ICT-alan työehtosopimuksen teknisen asiantuntijan palkkoja.

– ICT-työehtosopimus ei kuitenkaan sovellu Kotidataan. Tämän on ICT-TES:n neuvotteluosapuoli Palta myös todennut.

Kaupan liitto totesi, että Suomen Kotidata on kaupan alan yritys.

– Vaikka työntekijä olisi oman työhistoriansa perusteella tieto- ja viestintätekniikan huippuasentaja, se ei oikeuta ICT-työehtosopimuksen palkkoihin, kun Kotidata on palkannut hänet toisenlaisiin töihin. Työ edellyttää myynti- ja asiakaspalveluosaamista sekä kodin tietoteknisten laitteiden tuotetuntemusta. Tämä maailma on Kaupan TES:ssä, Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala sanoi tiedotteessa.

Kaupan liiton mielestä on hyvin kyseenalaista, että Pro jatkaa näiden samojen väitteiden esittämistä julkisuudessa, vaikka he eivät ole pyynnöistä huolimatta toimittaneet Kotidatan tai Kaupan liiton tietoon yhtäkään konkreettista palkkariitaa ratkaistavaksi.

– Pro ratsastaa julkisuudessa väitteillä jäsentensä alipalkkauksesta ja työsuhdeongelmista, mutta eikö olisi sen sijaan työntekijöiden etu ratkaista nämä väitetyt erimielisyydet konkreettisesti ja nopeasti työpaikalla ja viimekädessä oikeusteitse, Lavikkala sanoi.

Kaupan liitto näkee, että Pro on ottanut Kotidatan silmätikukseen ja mielestään varoittavaksi esimerkikseen järjestöpoliittisessa tavoitteessaan laajentaa ICT-alan työehtosopimus mahdollisimman moneen yritykseen.

”Olen ay-urallani kuullut monenlaista Kaupan liitostakin, mutta…”

Tänään Pro on vastannut Kaupan liitolle omalla tiedotteellaan.

– Kaupan liitto pyrkii häivyttämään räikeän alipalkkauksen vääristelemällä totuutta, ICT-alan sopimusalavastaava Mika Mäkelä Prosta sanoo.

Pron mukaan Suomen Kotidatan henkilöstö järkyttyi Kaupan liiton tiedotteesta 22.10.2020. Suomen Kotidata tekee ICT-alan alihankintaa, vaikka Kaupan liitto väittää muuta.

– Roolimme on myydä tekninen asennuspalvelu alihankintana ja me myös tuotamme palvelun operaattorin asiakkaalle. Siihen meidät on palkattu. Emme saa myydä mitään myymälässä, sillä ICT-alan työehtosopimukseen kuuluvat myyjät tekevät sen ja saavat siitä provision, työsuojeluvaltuutettu Jenni Nieminen sanoo Pron tiedotteessa.

– Me voimme myydä tuotteita asiakkaalle vain lähituessa, jolloin se on nimenomaan ICT-alan työtä, hän kertaa työtehtäviä.

Kaupan liiton tiedotteessa väitetään, ettei liitto ole saanut yksilöityjä tietoja Kotidatan tilanteesta.

– On Kaupan Liiton teksti härskiä. Olen ay-urallani kuullut monenlaista Kaupan liitostakin, mutta olen siitä huolimatta hämmästynyt valheiden määrästä, ICT-alan sopimusala-asiamies Seppo Lundgren Ammattiliitto Prosta sanoo.

Pro sanoo tiedotteessaan, että ICT-alan työtehtävät ja työnkuvat ovat hyvin tiedossa Kaupan liitossa, eikä Kaupan liitto ei ole rajoittanut ICT-alan työn tekemistä kaupan työehtosopimuksella, vaikka sillä on valvontavelvollisuus.

Pro sanoo tiedotteessaan, ettei se yritä laajentaa ICT-alan työehtosopimuksen soveltamisalaa, vaan vaatii työntekijöille työn vaativuutta vastaavaa palkkaa. Pro haluaa estää jäsentensä työehtojen halpuuttamisen.

Lue Kaupan liiton tiedote kokonaan tästä linkistä

Lue Pron tiedote kokonaan tästä linkistä

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Pääkirjoitukset
3.12.2020
Perussuomalaiset tukee linjallaan Unkarin ja Puolan räikeyksiä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE