Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

Kauppaneuvos, “rautarouva”, Satu Tiivola on kuollut

LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Kauppaneuvos Satu Tiivola on kuollut. Hotelli-, vaatetus- ja ravintola-alalla toiminut yrittäjä kuoli 99-vuotiaana torstain vastaisena yönä, Haikon kartano kertoi Facebook-sivullaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Satu Tiivola oli Hotelli Haikon kartanon perustaja, joka eteni myymäläapulaisesta kauppaneuvokseksi ja Vuoristo-yhtiöiden hallituksen puheenjohtajaksi. Hän teki tämän aikana, jolloin naiset olivat vasta raivaamassa tietään talouselämän huipulle, Haikon kartano kuvailee. Hän kirjoittikin kirjan nimeltä Satu miesten maailmassa.

Tiivola rakensi uraansa yhdessä puolisonsa Leo Vuoriston kanssa. Vuoristojen hotelli- ja ravintolayritys arvioitiin Pohjoismaiden suurimmaksi perheomisteiseksi ketjuksi.

Vuoriston kuoleman jälkeen Satu Tiivola avioitui Suomen Yhdyspankin pääjohtajan Mika Tiivolan kanssa ja jatkoi yrityselämässä.

Satu Tiivola kertoi STT:n syntymäpäivähaastattelussa vuonna 2014 iloitsevansa siitä, että yritysjohtajien joukossa on yhä enemmän päteviä naisia. Tiivola sanoi olleensa vuosikymmenten ajan kokousten ainoa nainen.

KAUPPANEUVOS myös tunnusti, että hänen taipaleelleen oli mahtunut paitsi onnistumista ja iloa myös surua ja virheitä.

Yksi jälkeenpäin harmittanut asia oli se, kuinka liikenaisen ura söi aikaa perheeltä.

-  Olin aina kiireinen työasioiden kanssa. Silloin kun annoin aikaani perheelleni, se oli kuitenkin täysipainoista.

Häntä myös harmitti, että hän ei malttanut pysyä erossa liiketoiminnasta suruaikana. Erityisen pahoillaan hän oli siitä, että hän myi Helsingin Seurahuoneen, jotta sai rahaa Haikon kylpylätoiminnan aloittamiseksi.

-  En ketään kuunnellut, vaikka olisi pitänyt. Olen aina ollut voimakastahtoinen.

Periksiantamattomuus, jopa jääräpäisyys, oli kuitenkin myös voima, joka vei Tiivolaa eteenpäin.

Tahdonvoimaa tarvittiin esimerkiksi silloin, kun öljykriisi iski juuri Haikon kylpylän avaamisen jälkeen. Kaikki asiakkaat peruivat varauksensa. Silloin Tiivola, talousjohtaja ja sihteeri alkoivat soitella puhelinluetteloa läpi asiakkaita etsien.

TIIVOLA aloitti itse kylpylöissä käymisen jo 22-vuotiaana Baden-Badenista. Rautarouva huolehti kunnostaan samalla tinkimättömyydellä kuin bisneksistään. Hän vältti istumasta paikallaan, teki samaa jumppaohjelmaa joka aamu ja piti painonsa tismalleen samana vuodesta toiseen.

Elämänilo oli asia, jota Tiivola halusi korostaa.

-  Elä elämäsi hymyillen. Kaikkien vaikeuksien keskellä ole positiivinen, hän summasi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE