Uutiset

Kaupungin ääniä: Ilona Törmikoski – ”Etsin uusia tapoja löytää ratkaisuja kaupunkilaisia ja osaajia kuuntelemalla ja osallistamalla”

Kaupungin ääniä -juttusarja esittelee SDP:n toimijoita Helsingin alueella. Haastateltavilta kysyimme muun muassa miltä näyttää tulevaisuuden Helsinki ja mikä innosti lähtemään mukaan Sosialidemokraattiseen puolueeseen. Lue tällä viikolla mitä Ilona Törmikoski pohtii!

Tärkeimmät arvot Ilona Törmikoskelle ovat tasa-arvo, kauneus ja yhdessätekeminen. Tätä kuvastaa myös hänen elämänsä: Törmikoski on taiteen maisteri, muotoilualan yrittäjä, kouluttaja ja yhteisöllinen vaikuttaja, joka on ollut mukana Sosialidemokraattisessa puolueessa lapsesta saakka.

– Olen ollut mukana SDP:n toiminnassa lapsesta asti äitini veren perintönä, Törmikoski kuvailee historiaansa puolueessa.

Äidiltä tulleen esimerkin lisäksi puolueeseen lähtemisessä innosti moni muu asia, jotka tiivistyvät Törmikoskella ennen kaikkea arvoihin, hyvään henkeen, rohkeuteen uudistaa ja sanoa asioita, sekä ennen kaikkea toimia konkreettisesti niiden eteen.

– SDP on aidosti ajassa mukana ja vuorovaikutteinen toimija; meillä loistavat nuoret ja vaikuttajat, jotka tekevät puoluetta uudistavaa työtä –  mutta myös historiallisesti SDP on ollut edelläkävijä näissä asioissa Suomessa, Törmikoski kiittelee puoluetta.

Suomi on edelläkävijä innovaatioissa, taiteessa ja teknologiassa, mutta myös tasa-arvoisen yhteiskunnan mallissa. Tästä on pidettävä kiinni ja oikeudenmukaisuuden on toteuduttava – pitää osata kuunnella ja myös muistaa, että kaikilla ei mene niin hyvin, Törmikoski haluaa muistuttaa.

Lisäksi huomiota saavat hänen puheessaan myös puolueen kautta tulevat kansainväliset verkostot ja vaikutuskanavat. Ne hänen mukaansa takaavat ystäviä tärkeissä kanavissa.

 

Helsingissä on ilo oppia

Helsingin kauneimmaksi paikaksi Törmikoski mainitsee meren ja Helsingin, joka mereltä päin avautuu kesäisin veneestä ja talvisin jäällä hiihtäessä.

– Itse olen nauttinut sosiaalisista tilanteista kävely- ja veneilyretkistä ystävien ja lapsien kanssa, Helsingin saaristosta, Vantaan joesta, kallioista, mattolaitureista, jotka ovat meren päällä ja toimivat retkien pysähdyspisteinä ja eväiden syöntipaikkoina, Törmikoski kertoo. Talvisin myös lenkit koiran kanssa talvella pidentyvät jäälle.

Törmikoski kuvaa, kuinka talven tullessa Helsingin maapinta-ala ikäänkuin kasvaa ja tulee toisesta näkökulmasta saavutettavaksi myös mereltä:

– Syntyy uusi ulottuvuus, uusia yhteyksiä ja uusia kaupunkinäkymiä. Kuumat kahvit meren päällä ja näkymät kaupunkiin eri puolilla Helsinkiä – ja niitähän riittää, kun Helsinki on niemellä! Upea moniulotteinen kaupunki!

– Helsinki on kaupunki, jossa on ilo oppia, Törmikoski ihailee. Hän muutti Helsinkiin vuonna 1990 päästyään opiskelemaan Taideteolliseen korkeakouluun sisustusarkkitehtuuria ja huonekalusuunnittelua. Sen jälkeen kaupungista on tullut läheinen ja rakas Törmikoskelle.

Tällä hetkellä Törmikoski toimii varapuheenjohtajana Vanhankaupungin Sosialidemokraateissa ja Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennukset ja yleiset alueet -jaoston varamiehenä.

Omien kouluikäisten lastensa kautta Törmikoskea huolettaa tällä hetkellä erityisesti Helsingissä oppimisympäristön turvallisuus ja toimivuus, sekä sosiaalinen kestävyys. Kunnalliseen päätöksentekoon Törmikoskea innostaa pohjoismaiset, inhimilliset arvot. Niiden kautta hän kokee, että voidaan luoda kaikille asukkaille hyvää arkea. Myös omat lapset inspiroivat Törmikoskea kehittämään kestävää tulevaisuutta kaupungissa, Suomessa ja globaalisti.

Kun Törmikoski miettii Helsinkiä vuonna 2025, hänen visionsa on selvä:

– Helsinki on kansainvälisempi, globaalisti tunnettu inhimillisen kasvun esikuva, eli kasvanut hillitysti, osallistaen ja luontoa kunnioittaen, niin että kaikki pysyy kehityksessä mukana, eikä kukaan syrjäydy.

 

Osallistamisen ammattilainen

Törmikoski kertoo olleensa aina innostunut palveluiden, ympäristön ja kaupungin kehittämisestä työn kautta. Tällä hetkellä hän toimii aktiivisesti omalla alueellaan, johon kuuluvat muun muassa Arabianranta, jossa sijaitsee Törmikosken maisteriopiskelupaikka eli nykyinen Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, Kumpula, Käpylä, Pasila, Toukola, Toukoranta ja Vanhakaupunki, jossa puolestaan sijaitsevat Törmikosken työpaikka ja yritys.

– Olen toiminut muotoilijoiden kouluttajana ja inhimillisemmän ympäristön ja viestinnän suunnittelija-ammattilaisena yli 20 vuotta, Törmikoski kertoo taustastaan työelämässä.

Kaupunkilaisten palveluiden muotoilulla voi Törmikosken mukaan edistää yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta. Hän itse toimii myös vanhempana konsulttina Avaava Oy:ssa, joka tekee esteettömän rakentamisen konsultointia ja saavutettavaa viestintää. Lähtökohtana palveluiden muotoilussa tulee olla todelliset tarpeet, jotka löydetään kaupunkilaisia kuuntelemalla.

– Etsin uusia tapoja löytää ratkaisuja kaupunkilaisia ja osaajia kuuntelemalla ja osallistamalla, Törmikoski avaa omaa suhtautumistaan.

Törmikoski on toiminut työnsä ohella useissa järjestöissä niin Suomessa kuin maailmalla, kuten muotoilualan asiantuntijajärjestö Ornamossa ja Euroopan muotoilualan kattojärjestö Bedassa. Hän myös kouluttaa uusia osaajia Aalto-yliopistossa IDBM-koulutusohjelmassa.

Lukeminen, eri medioiden aktiivinen seuraaminen ja liikkuminen ovat Törmikoskelle tärkeitä harrastuksia. Erityisesti hän nauttii lasten kanssa luonnossa liikkumisesta, sekä kesäisin pyöräilystä ja lenkkeilystä ja talvisin hiihtolajeista.

– Näen tärkeänä elinikäisen oppimisen yhdessä kehittämisen ja oman kehittymiseni kannalta, Törmikoski toteaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat