Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Kaupungin ääniä: Kimmo Sarje lähti politiikkaan mukaan yhteiskunnan arvojen muuttuessa kovemmiksi – ”sivusta seuraaminen ei riittänyt”

Kimmo Sarje on ollut Lauttasaaren sosialidemokraatit ry:n puheenjohtaja vuodesta 2010 alkaen. Vapaa-aikana hän lenkkeilee ja hiihtää Lauttasaaren rannoilla.

Hanna-Maria Häkkilä

Lauttasaaressa hän on myös vaikuttanut ympäristöään koskeviin kysymyksiin:

– Kamppailin sitkeästi monien aktiivien kanssa Lauttasaaren symbolirakennuksen, vesitornin, säilyttämiseksi. Kannatin, että Lauttasaaren kartanosta tehtäisiin asukastalo, hän kertoo.

Kotikaupunkiaan Sarje haluaisi esitellä ennen kaikkea arkkitehtuurin kautta, ja parhaita paikkoja tälle on Hotelli Tornin Ateljee-baari avarine näkymineen.

Sarje toivoo, että vuoteen 2025 mennessä Helsinki kehittyisi entistä kansainvälisemmäksi ja suvaitsevammaksi. Erityisen upeaa olisi, että Helsinki tunnettaisiin tuolloin yhtenä Itämeren alueen johtavana kulttuuri- ja taidekaupunkina.

–  Toivottavasti Helsingin rooli Pohjoismaiden, Baltian ja Venäjän solmukohtana tiedostetaan nykyistä paremmin, Sarje toteaa.

 

Kulttuurin, ympäristön ja solidaarisuuden puolustaja

Sarje on filosofian tohtori, kuvataiteilija ja Helsingin yliopiston estetiikan dosentti. Viime vuosina hän kertoo ensisijassa kirjoittaneensa, mutta tämän vuoden lokakuussa hänellä on yksityisnäyttely Galleria 68:ssa Helsingissä. Odotettavissa on 1970-luvun taidetta ja ideologiaa peilaava tarkastelu. Hän on myös järjestänyt viipurilaissyntyistä arkkitehti Uno Ullbergia (1879-1944) esittelevän näyttelyn, joka on kieränyt Venäjällä jo viidessä kaupungissa, ja julkaissut kirjan Moskovan käsitetaiteesta englanniksi ja venäjäksi.

– Työni on harrastukseni ja päinvastoin, hän kuvailee ajankäyttöään.

Erityisesti Sarje on pyrkinyt vaikuttamaan yhteiskunnan arvoihin:

– Kulttuurin ja ympäristön kysymykset ovat omaa alaani.

Sarje on opiskellut New Yorkissa näyttelykuraattoriksi ja siksi hän asiantuntijana puolusti Guggenheim-taidemuseon perustamista Helsinkiin.

– Olen myös ehdottanut parannuksia kulttuuriprekaariaatin haavoittuvaan sosiaaliseen asemaan, Sarje kertoo.

Poliittiseen vaikuttamistyöhön Sarje päätti lähteä mukaan nähtyään, kuinka yhteiskunnan arvot muuttuivat yhä kovemmiksi ja solidaarisuus haurastui:

– Sivusta seuraaminen ei riittänyt. Ihmisten kyykyttäminen leipäjonoissa on minusta vastenmielistä, Sarje kuvailee.

Vasemmistolainen hän on kuitenkin ollut jo nuoresta lähtien. Opiskeluvuosina Sarje kertoo olleensa aktiivinen Akateemisessa sosialistiseurassa ja Sosialistisessa opiskelijaliitossa.

–  Vuodet toivat kohtuutta ja kasvattivat reformistiksi, Sarje toteaa. Hän pitää  myös Vasemmistoliittoa itselleen läheisenä puolueena ja tärkeänä Sosialidemokraattisen puolueen kirittäjänä, ja kertoo iloitsevansa koko vasemmiston menestymisestä.

 

Valokuva: Kimmo Sarje lähdössä hiihtorekelle Lauttasaaren edustalle. Valokuva: Anu Uimonen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE