Uutiset

Kaupungin ääniä: koulutuksen ja rauhan puolesta puhuva Pilvi Torsti haluaa jatkaa Arkadianmäellä – ”vain politiikan avulla voimme ratkaista aikamme suuret kysymykset”

Kaupungin ääniä -sarjassa esitellään keväällä Helsingin SDP:n eduskuntavaaliehdokkaita. Nyt itsestään ja vaaliteemoistaan kertoo Pilvi Torsti.

 

Hei Pilvi, kerro alkuun jotain itsestäsi.

Olen kansanedustaja ja koulutuksen asiantuntija. Uskon, että koulutus on tehokkain tapa muuttaa maailmaa ja torjua eriarvoistumista. Oma elämäni muuttui, kun 1990-luvun alun lama-ajan lukiolaisena sain kahden vuoden stipendin United World College -lukioon Italiaan. UWC vahvisti näkemystäni aktivismin merkityksestä rauhankysymyksissä ja muiden auttamisessa. Kuten Peppi Pitkätossu uskon, että jos on tavattoman vahva pitää olla myös tavattoman kiltti.

Ensimmäinen ammattini oli toimittaja. Sittemmin olen työskennellyt yliopisto-opettajana ja -tutkijana ja OKM-valtiosihteerinä ja työministerin erityisavustajana. Nautin ruohonjuuritason tekemisessä: 2015 perustimme HEI Schools -startup-yrityksen ja 2000-luvun alussa olin perustamassa rauhanlukiota entisen Jugoslavian alueelle Mostarin kaupunkiin. Aikanaan olin kehitysmaavaihdossa Nepalissa, missä minulla on edelleen kummityttö.

Minulla on kolme lasta, joiden kautta seuraan arkea päiväkodissa, alakoulussa ja yläkoulussa. Harrastan koripallon naisten nelosdivarissa, hiihtoa ja kulttuuria niin paljon kuin suinkin mahdollista.

 

Miksi päätit lähteä ehdolle eduskuntavaaleihin?

Tulin kolmekymppisenä tutkijatohtorina kymmenen vuotta sitten politiikan ulkopuolelta mukaan. Olen nyt kolmatta kertaa mukana eduskuntavaaleissa. Haluan jatkaa kansanedustajan työtäni, koska uskon, että vain politiikan avulla voimme ratkaista aikamme suuret kysymykset kuten eriarvoistuminen, ilmastonmuutos, pohjoismaisen hyvinvointivaltion tulevaisuus ja globaali tasa-arvo, rauha ja turvallisuus.

Sdp:ssä olen ollut mukana Suomi2030-tulevaisuusohjelman valmistelussa. Luottamus, jonka sain Helsingin jäsenäänestyksessä, merkitsi minulle todella paljon. Koin ykkössijan palautteeksi kymmenen vuoden työlleni valtuustossa, kaupunginhallituksessa, piirin puheenjohtajana ja nyt eduskunnassa.

 

Mihin teemoihin haluat ehdokkaana ja mahdollisesti valituksi tullessasi vaikuttaa ja miksi?

Teemoinani korostuvat koulutus, rauha, kaupungit, sukupolvipolitiikka ja tulevaisuus.

Olen ollut rakentamassa Osaamispolku 2030 -kokonaisuutta, joka on Sdp:n näkemys siitä, mitä on tehtävä, jotta Suomen menestys, yhteiskunnallinen tasa-arvo ja globaali asema myös jatkossa rakentuvat koulutuksen, tutkimuksen, sivistys ja uusien innovaatioiden varaan. Tavoitteena on viedä Osaamispolku hallitusohjelmaan ja sen avulla vaikuttaa eriarvoistumiskehitykseen, nuorten syrjäytymiseen, koulutuksen ja tutkimuksen kunnianpalautukseen. Meidän tulee myös vahvistaa globaalia vaikuttavuutta koulutuskysymyksissä.

Globaalit rauhankysymykset Balkanilla ovat olleet osa arkityötäni yli 20 vuotta. Eduskunnassa olen toiminut Jemenin sotaan liittyvissä kysymyksissä. Globaalivaikuttamisessa pidän tärkeänä kestävää pakolais- ja kotoutumispolitiikkaa, jota olen ollut edistämässä Helsingin kaupungin päättäjänä, eduskunnassa ja erilaisissa vapaaehtoisrooleissa.

Sukupolvipolitiikkaan liittyy aikamme suurin yksittäinen kysymys ilmastonmuutos. Sukupolvipolitiikkaa on myös hyvinvointivaltion tulevaisuus ja reilu työelämä. Sukupolvipolitiikan alaan kuuluu vastuu lapsista ja ikäihmisistä sekä luottamus ja arvostus sukupolvien välillä.

Haluan korostaa kaupunkien roolia arkisina ympäristöinä ja aikamme kysymyksien ratkaisijoina. Helsingissä kulttuuri kukoistaa. Suurimpia kysymyksiä ovat arjen eriarvoistuminen ja asuntopula, joita on väsymättä ratkottava.

Politiikan tärkein ulottuvuus on tulevaisuus. Teemme tänään päätöksiä, joiden vaikutuksen näkyvät kymmenen vuoden päästä.

 

Pilvi, vaikka sinulla on kiireiset ajat edessä, millä tavalla vietät vapaapäivääsi?

Tsekkaan yleensä menossa olevat tapahtumat ja näyttelyt ja käyn yhtä lailla urheilukisoissa, keikoilla, konsertissa kuin Kiasmassa. Museokortti on mahtava! Minulla on iso perhe ja vapaapäivään kuuluu yleensä lasten jalkapalloa jossain Helsingin kentillä, omaa liikuntaa (hiihtoa Paloheinässä tai Keskuspuistossa näin talvella), ehkä sauna ystävien luona Maunulassa. 4-vuotiaan kuopuksen kanssa koitan muistaa tehdä jotain rauhassa edes hetken, mieluiten luen, kirjoitan, piirrän, askartelen tai leivon yhdessä. Parin päivän vapaalla karkaan maalle aina kun mahdollista!

 

Mistä lukija voi seurata ajatuksiasi jutun julkaisun jälkeen?

Pidämme Politiikan Pelastusjuhlat 28.2. Pidän siellä linjapuheeni ja avaan kampanjani. Kotisivullani pilvitorsti.fi kootusti tietoa minusta, kampanjasta ja toiminnastani. Olen aktiivinen facebookissa, twitterissä ja instagramissa.

www.pilvitorsti.fi

Twitter: @pilvitorsti

faceboom.com/pilvitorsti

Instagram: @pilvitorsti

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 7 Demokraatti
VUODEN VALTUUTETTU - Minna Räsänen vei pisimmän korren
MINÄ-MINÄ-ERO! - Sipilä otti ja lähti
NORJA - Hoitotyön onnela
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Johannes Ijäs

Nyt otetaan perustuslaista mittaa – tässä jutussa Annika Lapintie, Tapani Tölli, Ben Zyskowicz, Ilkka Kantola ja Juha Rehula kertovat, täytyykö jonkin muuttua perustuslakivaliokunnan työssä
26.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat