Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Kaupunginvaltuuston demariryhmä vaatii muutoksia Tampereen uuteen talousohjelmaan

Demarit eivät hyväksy Tampereella uuteen talouden tasapainottamisohjelmaan sisältyviä varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ryhmäkokojen suurentamisia.

Tampereen kaupunginvaltuuston sosialidemokraattinen valtuustoryhmä ei hyväksy kaupungin uuteen talouden tasapainottamisohjelmaan sisältyviä varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ryhmäkokojen suurentamisia.

Sosialidemokraatit eivät myöskään halua rajoittaa subjektiivista päivähoito-oikeutta eivätkä leikata omaishoidontukea ja toiminta-avustuksia.

Sosialidemokraatit pitävät tulo- ja kiinteistöveron korottamista yhtenä mahdollisena keinona kaupungin palveluiden turvaamisessa ja talouden tasapainottamisessa.

Demariryhmä haki kaupungin taoudellisiin ongelmiin ratkaisuja rymäkokouksessaan maanantaina.

Tampereen kaupungin taloutta paikataan loppuvuodesta tavallaan pariinkin kertaan. Viikon päästä kaupunginvaltuusto saa päätettäväkseen nipun kuluvan vuoden talousarvioon tehtäviä muutoksia. Kaupungin talouden 66 miljoonan euron alijäämää katetaan muun muassa ottamalla lisää lainaa nelisenkymmentä miljoonaa euroa.

Kaupungin velka per asukas on muihin isoihin kaupunkeihin verrattuna pieni – reilut 3000 euroa.

Taloustilanne odotettua vaikeampi

Huhtikuussa hyväksytyn useamman vuoden talousohjelman toimet kaupungin talouden tervehdyttämiseksi osoittautuivat jo loppukeväästä riittämättömiksi. Niinpä kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle ehdotetaan llisää säästöjä, joista pätettänee ensi vuoden talousarvioita hyväksyttäessä.

Kaupunginhallitus käsitteli uusia noin 20 miljoonan euron säästötoimia maanantaina, mutta jätti asian pöydälle. Poliittisille neuvotteluille annettiin näin aikaa, mikä on normaali käytäntö.

Jo ennakkoon tiedetään, että kovimmalle ottavat sosiaali- ja terveyslautakunnan sekä sivistys- ja kulttuurilautakunnan alaisiin toimiin kohdistuvat säästöt.

Moni kaupunkilainen ja kunnallispoliitikko kavahtaa juuri omaishoidon tuen sormeilua, subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamista, ryhmäkokojen kasvattamista päivähoidossa ja perusopetuksessa, kouluverkon ja perusopetuksen kuljetuspalveluiden muutoksia, päivähoidon puhtaanapidon heikentämistä ja ateriakustannusten leikkaamista, järjestöjen ja kulttuurilaitosten toiminta-avustusten leikkaamista.

Kuinka kallis on imago?

Kulttuuri- ja vapaa-aikatoimeen kohdistuvat säästöt eivät ole sen helpompia kuin muutkaan säästöt. Eivät siitäkään huolimatta, että kultuuripalvelut eivät ole ensinnäkään samassa määrin läkisääteisiä kuin esimerkiksi terveys- ja sosiaalipalvelut. Toiseksi ei siitäkään huolimatta, että tiukan paikan tullen moni katsoo tarvitsevansa enemmän sosiaali- ja terveys- kuin kulttuuripalveluita.

Jotkut ajattelevat, että panostamalla kulttuuriin panostetaan kaupungin imagoon eli kaupunkikuvaan.

Kaikesta huolimatta kulttuuripalveluihinkin suunnitellut leikkaukset ovat herättäneet pahaa mieltä. Uusien säästöjen yhteydessä on noussut huoli muun muassa Milavidasta. Ennestäänkin museotoimen käytössä ollut rakennus kertoo nykykyään 1800-luvulla Tampereella vaikuttaneen von Nottbeckien suvun elmästä. Vallasväen elämää Näsinkalliolla esittelevä Milavida on koettu ikäänkuin vastapainona muun muassa Työväenmuseo Werstaalle ja Amurin museokorttelille.

Huoli Milavidasta on noussut esiin hieman samaan tapaan kuin huoli Nekalan kirjastosta aikaisemmin keväällä. Kyse on toki aivan eri asiasta.

Kaupunginvaltuutetut päättävät

Lopullisen päätöksen uusista säästötoimista tekevät kaupunginvaltuutetut ensi vuoden talousarvion käsittelyn ja hyväksymisen yhteydessä. Päättipä valtuusto niin tai näin, joidenkin mielestä se tapahtuu aina väärin päin.

Sen puolesta voisi lyödä vaikka vetoa, että kaupunkilaisten palveluiden leikkaamisen vaihtoehtona valtuustossa esitetään ensi vuoden budjettia käsiteltäessä veroprosentin korottamista.

Mikäli veroprosenttia nostetaan prosenttiyksikön verran, sillä sadaan kasaan noin 36 miljoonan euron lisätulot. Tämän vuoden 66 miljoonan euron vaje edellyttäisi parin prosenttiyksikön korotusta veroprosenttiin.

Lieneekin epärealistista ajatella, että Tampereen kaupungin taloutta edes yritetään tasapainottaa pelkästään verotusta kiristämällä. Eikä se olisi järkevääkään. Edessä ovat siten myös kovat talkoot menojen hillitsemiseksi ja vähentämiseksi.

Isoilla resursseilla sekä asiansa osaavilla ihmisillä miehitetty Tampere voisi tehdä kuntalaisille uuden palveluksen. Laskea jo nyt julkistetuista taulukoista sen, mitä mikin könttäsumma merkitsee vaikkapa rahassa, hoitoajassa tai muussa vastaavassa yksikössä yksittäiselle, kulloinkin kyseessä olevaa palvelua käyttävälle ihmiselle.

Osin näin onkin tehtykin, silloin kun hinnoille on voitu kertoa tarkka korotus prosentteina.

Päättäjät ovat viimeiset vastuunkantajat

Kaupungin taloutta eli viime kädessä budjetteja valmistelevat virkamiehet ovat jokavuotisissa seminaareissa saarnansa kaupungin talouden uhkakuvista päättäjille pitäneet. Tilinpäätösten yhteydessä mainittua yhtä kermakakkua ei ole muisteltu vuosiin, eikä nuorimmat päättäjistä muista moista aikaa lainkaan.

Kaupungin taloudesta päättävät lopullisesti kaupunginvaltuutetut ja heidän edustamiensa puolueiden muodostamat valtuustoryhmät. Myös lautakunnilla, niiden jäsenillä ja mahdollisilla lautakuntaryhmilläkin on toki merkitystä. Ja taustalla vaikuttavat vielä puolueiden merkittävät kunnallisjärjestöt tai vastaavat organisaatiot. Ainakin teoriassa demokratialla on tilaa.

Jotenkin niin sen pitäisi mennä, että virkamiesten sävellyksistä poliitikot tekevät oman sovituksensa. Siihen taas vaikuttavat heidän puolueensä äänestäjien ja kunnallisjärjestöjen jäsenten mieltymykset. Partituurin loppuun saattamisesta vastaa kapellimestari eli pormestari.

Sen jälkeen virkamiehet saavat jäälleen roolin ja vetelevät niin ensi- kuin toistakin viulua. Soittavat lopullisen luomuksen kuulijiden arvosteltavaksi. Kapellimestarina pormestari tekee lopulliset muutokset  partituuriin, tulkitsee sitä  ja heiluttaa tahtipuikkoa.

Kaikki kuitenkin tietävät, että hyvä lopputulos syntyy vain vilpittömällä yhteistyöllä ja vuorovaikutuksella.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE