Mielipiteet

Kaupunkipolitiikka ja työpaikat

SDP on Sanna Marinin johdolla valmistelemassa erityistä kaupunkipoliittista ohjelmaa, johon kutsutaan mukaan 22 suomen väestöllisesti suurinta kuntaa. Vastaavasti Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on kutsunut kaikki yli 50 000 asukkaan kunnan johtajat luokseen ja lanseerannut tätä varten C21-termin viitateen Suomen 21 suurimpaan kuntaan.

Kaupungistuminen on meneillään oleva maailmanlaajuinen trendi, joka etenee pitelemättömän luonnonvoiman tavalla. Sen syynä ovat ihmiset, jotka muuttavat maaseuduilta kaupunkeihin parempien mahdollisuuksien, eli koulutuksen, kulttuurin ja työpaikkojen perässä.

Väestön määrä on yksi tapa verrata kuntia, mutta se ei kuitenkaan ole ainoa tapa, eikä välttämättä kerro koko totuutta. Jos vertaamme kuntia esimerkiksi sähkön kulutuksen mukaan, niin järjestys on yhtä kaupunkia lukuun ottamatta täysin erilainen. Tällä tavalla vertailtaessa ainoastaan Helsinki säilyttää paikkansa johdossa jossa se on väestöllisestikin, mutta jo väestöllisesti toiseksi suurin Espoo on sähkön kulutuksessa vasta yhdeksäntenä. Toisinpäin yllättää väestöllisesti 22. suurin kunta Kokkola, joka onkin sähkönkulutuksessa sijalla 11. Tällä tavalla laskien myös Porvoo muuttaa sijalta 21. sijalle 8.

Sähkönkulutus kunnissa kertoo kunnissa sijaitsevista työpaikoista, erityisesti vientiteollisuuden työpaikoista, jotka tuovat vientituloja koko Suomeen. Koska yksi merkittävistä kaupungistumiskehityksen syistä on juuri töiden perässä muuttaminen, on tämä ehdottomasti otettava huomioon kaupunkipolitiikkaa suunniteltaessa. Vientiteollisuuskaupunkeja ei voi jättää huomiotta niiden suuren kansantaloudellisen merkityksen vuoksi.

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat