Lukijaristeily2017
tuntematonsotilas

KD:n Östman ehdottaa Ihalaista yhteiskuntasopimustyöryhmään – ”Mikäli viides neuvottelukierros ei tuota tulosta”

Kuva: Lehtikuva
Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman kommentoi yhteiskuntasopimusneuvotteluja.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman sanoo eduskuntaryhmän talvikokouksessa pitämässään puheenvuorossa haluavansa uskoa siihen, että yhteiskuntasopimus saadaan aikaan.

Östmanin mukaan se kuitenkin vaatii nöyryyttä ja tietoisuutta tilanteen vakavuudesta. Östman epäilee pääministeri Juha Sipilän (kesk.) arvioineen väärin sopimuksen aikaansaamisen vaikeusasteen.

– Helpottaakseni hänen työtään ehdotan ulkopuolisen neuvotteluryhmän perustamista, mikäli työmarkkinajärjestöjen viides neuvottelukierros ei tuota tulosta, Östman esittää.

Talouden ja työmarkkinakysymysten asiantuntijoista koostuvan ryhmän jäseniä voisivat Östmanin mukaan olla esimerkiksi professori Sixten Korkman, Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä, entinen valtiovarainministeriön ylijohtaja Jukka Pekkarinen sekä entinen työministeri, SDP:n kansanedustaja Lauri Ihalainen.

Östman pitää yhteiskuntasopimuksen aikaansaamista tärkeänä, sillä Suomella ei ole hänen mukaansa varaa ajautua työmarkkinariitoihin ja lakkoihin.

Palautetta neuvottelijoille

SAK:n ehdotus palkankorotusten nollalinjasta kuulostaa Östmanin mukaan hyvältä, mutta hän epäilee, onko pitkäaikainen nollalinja lopulta hyvä, kun huomioidaan elinkustannusten nousu.

– Huomattavasti parempi olisi sopia esimerkiksi pekkaspäivistä ja lomaltapaluurahoista, Östman sanoo.

Östmanin mukaan Elinkeinoelämän keskusliitto EK ei ole omalla toiminnallaan edistänyt neuvotteluiden suotuisaa etenemistä. Östmanin mukaan EK ajaa vain suuryritysten ja pörssiyhtiöiden asiaa ja unohtaa pk-yritykset.

– EK:n ilmoitus vetäytymisestä keskitetyistä palkkasopimuksista kesken yhteiskuntasopimusneuvotteluiden oli ylimielinen ja osoitti todellista pelisilmän puutetta. Ymmärrän, että ihmiset ovat vihaisia suuryritysten johtajien korkeisiin palkkoihin ja bonusjärjestelmiin, Östman sanoo.

Prikaatikenraali Eskelinen ottaa vastaan Ilmavoimien komentajan tehtävät

Kuva: lehtikuva / kaisa siren

Prikaatikenraali Sampo Eskelinen ottaa vastaan Ilmavoimien komentajan tehtävät vaihtokatselmuksessa Jyväskylän Tikkakoskella maanantaina.

Väistyvä komentaja, kenraalimajuri Kim Jäämeri puolestaan siirtyy Puolustusvoimien strategiapäälliköksi kesäkuun alussa.

Prikaatikenraali Eskelinen, 53, on järjestyksessään 20. Ilmavoimien komentaja. Hän siirtyy tehtävään Puolustusvoimien suunnittelupäällikön virasta.

Aiemmin hän on toiminut muun muassa Satakunnan lennoston komentajana ja Ilmavoimien operaatiopäällikkönä.

Prikaatikenraaliksi Eskelinen ylennettiin itsenäisyyspäivänä 2015.

Kenraalimajuri Jäämeri, 52, on palvellut Ilmavoimien komentajana huhtikuusta 2014.

Manchesterin iskuun liittyen jälleen uusi pidätys – yhteensä 14 otettu kiinni

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Britanniassa poliisi on tehnyt jälleen pidätyksen Manchesterin maanantaiseen terrori-iskuun liittyen. Poliisi on pidättänyt 25-vuotiaan miehen, jota epäillään yhteyksistä iskuun.

Mies otettiin kiinni Old Traffordissa Manchesterin itäpuolella.

Eilen poliisi otti kiinni 20- ja 25-vuotiaat miehet Pohjois-Manchesterissa. Kaikkiaan iskuun liittyen on otettu kiinni 14 ihmistä.

Poliisi epäilee, että maanantaina itsensä Manchester Arenalla räjättänyt Salman Abedi kuului jihadistiverkostoon.

Britanniassa tehtyjen pidätysten lisäksi Libyan poliisi on pidättänyt Abedin isän ja veljen.

Amerikkalaisen poptähden Ariana Granden konserttiin tehdyssä iskussa kuoli 22 ja haavoittui yli sata henkeä.

Yhdysvaltojen ministeri väläyttää: ”Kannettavat kiellettävä ulkomaan lennoilla”

Kuva: LEHTIKUVA / Getty Images

Yhdysvallat voisi harkita kannettavien tietokoneiden kieltämistä kaikilla ulkomaan lennoilla, kotimaan turvallisuudesta vastaava ministeri John Kelly (kuvassa) sanoi sunnuntaina.

Hän totesi Fox Newsin haastattelussa, että terroriuhka matkustajakoneita vastaan on todellinen.

Eri lähteet kertoivat aiemmin tässä kuussa, että Yhdysvallat harkitsee läppärikiellon laajentamista Euroopan-lennoille.

Sen jälkeen EU:n ja Yhdysvaltojen edustajat ovat keskustelleet lentoliikenteen turvallisuudesta. Myös Kelly tapasi EU:n edustajia matkustaessaan presidentti Donald Trumpin mukana tämän lauantaina päättyneellä kiertomatkalla.

Yhdysvallat on jo kieltänyt kaikkien kännykkää suurempien laitteiden tuomisen matkustamoon lennoilla, jotka saapuvat kahdeksalta Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan lentokentältä.

Trump syyttää: ”Media keksii nimettömiä lähteitä”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump syyttää jälleen mediaa valehtelusta.

Trump tviittasi, että valheellinen media keksii nimettömiä lähteitä. Trumpin mukaan monet Valkoisesta talosta vuodetut tiedot ovat itse asiassa median kehittämiä valheita.

– Aina kun valeuutismedia kirjoittaa ”lähteet kertovat” eikä mainitse nimiä, on hyvin mahdollista, että lähteitä ei ole olemassakaan, vaan valeuutisten kirjoittajat ovat keksineet heidät, Trump tviittasi.

Trump ei nimeä mitään tiettyä mediaa tai uutisjuttua. Tviitit ovat kuitenkin todennäköisesti reaktio viime päivinä yhdysvaltalaismediassa olleisiin tietoihin, joiden mukaan Trumpin vävy ja neuvonantaja Jared Kushner oli ehdottanut Venäjälle salattua yhteydenpitokanavaa Valkoiseen taloon.

Eilen Valkoinen talo kieltäytyi kommentoimasta väitteitä.

Keskustelua aiheesta

Ammuskelu Mississipin osavaltiossa – kahdeksan ihmistä kuollut

Yhdysvalloissa kahdeksan ihmistä on saanut surmansa ampumisten sarjassa Mississippin osavaltiossa, amerikkalaismedia kertoo. Epäilty ampuja on otettu kiinni.

Tapahtumien tarkka kulku on vielä epäselvä. Paikallisen Daily Dealer -lehden mukaan poliisi oli hälytetty poistamaan mies asunnosta Lincolnin piirikunnassa eilen illalla. Mies avasi tulen ja ampui yhden poliisin ja kolme muuta ihmistä.

Uutistoimisto AP:n mukaan poliisi uskoo saman miehen ampuneen myös neljä muuta ihmistä kahdessa muussa osoitteessa. Joidenkin tietojen mukaan miehellä oli mukanaan panttivankina 16-vuotias poika, kun poliisi pidätti hänet.

Paikallisen median mukaan kiinniotettu mies on 35-vuotias ja hänellä on pitkä rikosrekisteri. Poliisi ei ole vielä kommentoinut miehen mahdollista motiivia. On myös edelleen epäselvää, tunsiko mies uhrejaan.