ehdokasmainos

KD:n Östman ehdottaa Ihalaista yhteiskuntasopimustyöryhmään – ”Mikäli viides neuvottelukierros ei tuota tulosta”

Kuva: Lehtikuva
ostmanpeterlehtikuva
Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman kommentoi yhteiskuntasopimusneuvotteluja.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman sanoo eduskuntaryhmän talvikokouksessa pitämässään puheenvuorossa haluavansa uskoa siihen, että yhteiskuntasopimus saadaan aikaan.

Östmanin mukaan se kuitenkin vaatii nöyryyttä ja tietoisuutta tilanteen vakavuudesta. Östman epäilee pääministeri Juha Sipilän (kesk.) arvioineen väärin sopimuksen aikaansaamisen vaikeusasteen.

– Helpottaakseni hänen työtään ehdotan ulkopuolisen neuvotteluryhmän perustamista, mikäli työmarkkinajärjestöjen viides neuvottelukierros ei tuota tulosta, Östman esittää.

Talouden ja työmarkkinakysymysten asiantuntijoista koostuvan ryhmän jäseniä voisivat Östmanin mukaan olla esimerkiksi professori Sixten Korkman, Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä, entinen valtiovarainministeriön ylijohtaja Jukka Pekkarinen sekä entinen työministeri, SDP:n kansanedustaja Lauri Ihalainen.

Östman pitää yhteiskuntasopimuksen aikaansaamista tärkeänä, sillä Suomella ei ole hänen mukaansa varaa ajautua työmarkkinariitoihin ja lakkoihin.

Palautetta neuvottelijoille

SAK:n ehdotus palkankorotusten nollalinjasta kuulostaa Östmanin mukaan hyvältä, mutta hän epäilee, onko pitkäaikainen nollalinja lopulta hyvä, kun huomioidaan elinkustannusten nousu.

– Huomattavasti parempi olisi sopia esimerkiksi pekkaspäivistä ja lomaltapaluurahoista, Östman sanoo.

Östmanin mukaan Elinkeinoelämän keskusliitto EK ei ole omalla toiminnallaan edistänyt neuvotteluiden suotuisaa etenemistä. Östmanin mukaan EK ajaa vain suuryritysten ja pörssiyhtiöiden asiaa ja unohtaa pk-yritykset.

– EK:n ilmoitus vetäytymisestä keskitetyistä palkkasopimuksista kesken yhteiskuntasopimusneuvotteluiden oli ylimielinen ja osoitti todellista pelisilmän puutetta. Ymmärrän, että ihmiset ovat vihaisia suuryritysten johtajien korkeisiin palkkoihin ja bonusjärjestelmiin, Östman sanoo.

Sopu häämöttää EU:n ja Kanadan vapaakauppafarssissa: ”Olen varovaisen optimistinen”

Kuva: Lehtikuva
belgia
Vallonian alueen hallituksen johtaja Paul Magnette oli iloinen, että sen vaatimuksia on kuultu.

Sitkeä solmu EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimuksen tiellä alkoi torstaina purkautua, kun Belgian aluehallintojen johtajat pääsivät sopuun sopimuksen hyväksymisestä. Ehtona on, että sopimukseen sisältyvä investointiriitojen ratkaisumalli menee EU:n tuomioistuimen arvioitavaksi.

Sopu otettiin EU:n ja Kanadan johdossa helpottuneena mutta hieman varauksella vastaan.

– Olen varovaisen optimistinen, sanoi Kanadan ulkoministeri Stephane Dion uutistoimisto AFP:n mukaan.

Sopu edellyttää vielä Belgian alueparlamenttien hyväksynnän. Muut EU-maat näyttivät jo alustavasti vihreää valoa Belgian vaatimuksille.

Belgian pääministeri Charles Michel vakuutti, että myös Belgian osalta asia on kunnossa.

– Kaikki parlamentit voivat nyt hyväksyä (sopimuksen) huomiseen puoleenyöhön mennessä, hän sanoi Twitterissä torstaina.

Pitkittynyt vääntö kyseenalaistaa EU:n kyvyn neuvotella kauppasopimuksia.

Vuosia neuvoteltu sopimus uhkasi romahtaa, kun Belgian ranskankielinen alue Vallonia kieltäytyi hyväksymästä sitä. Sopimus edellyttää jokaisen EU-maan hyväksynnän, ja Belgia tarvitsee liittovaltiona taakseen aluehallintojensa tuen.

Sopimukseen sisältyvä investointisuoja on ollut Vallonialle ja monille vapaakaupan vastustajille erityisen vaikea pala. Investointiriitojen ratkaisumenettelyn pelätään murentavan demokratiaa ja antavan liikaa valtaa suuryrityksille.

– Vallonia on erittäin iloinen siitä, että meidän vaatimuksiamme on kuultu, sanoi alueen hallituksen johtaja Paul Magnette.

Sopimus oli määrä allekirjoittaa Brysselissä torstaina, mutta sitä varten suunniteltu huippukokous ehdittiin perua pitkittyneen kiistan takia. Uusi allekirjoituspäivä jäi avoimeksi.

– Vasta kun kaikki EU:n menettelyt (sopimuksen) allekirjoittamiseksi ovat valmistuneet, otan yhteyttä (Kanadan) pääministeriin Justin Trudeau’hun, sanoi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk Twitterissä.

Myös Kanada joutuu arvioimaan Belgian vaatimusten vaikutuksia. Vaikka sopimus saataisiin lopulta allekirjoitettua, pitkittynyt vääntö kyseenalaistaa EU:n kyvyn neuvotella kauppasopimuksia jatkossa.

Lintilää äänestänyt Vanhanen: ”Minä en tuota jakoa tee”

Kuvassa keskustan ministerit, vasemmalla vuoden alussa Olli Rehnin tilalla aloittava elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Keskustan kansanedustaja Matti Vanhanen ei ainakaan suoralta käsin allekirjoita varapuhemies, kansanedustaja Mauri Pekkarisen hahmottelemaa jakoa, jonka mukaan keskustan eduskuntaryhmän selvä enemmistö olisi ollut ministeristä äänestettäessä Pekkarisen itsensä puolella, kun taas puoluehallitus olisi kallistunut Mika Lintilän puolelle.

– Sitä on mahdotonta sanoa. Kannatuspuheenvuorojen perusteella minä en tuota jakoa tee, mutta en minä tiedä. En ole kysellyt eikä meillä ole tapana, että kysellään kuka mitenkin äänestää, Vanhanen kommentoi Demokraatille.

Keskusta valitsi puheenjohtajansa Juha Sipilän esittämän Lintilän tänään elinkeinoministeriksi äänin 37–33. Lintilä aloittaa työssään vuoden alusta.

Vanhasen mielestä äänestys ei kerro siitä, etteikö keskustan eduskuntaryhmä olisi pääministeri Sipilän näpeissä.

– En minä usko, että siinä siitä on kyse. Siinä oli kaksi hyvää ehdokasta, jolla on pitkältä ajalta molemmilla kannattajia ja kavereita paljon ryhmässä ja puoluehallituksessa.

Kysyttäessä, ketä Vanhanen itse äänesti, hän toteaa alkuun äänestyksen olleen salainen.

– Minä olen kyllä tottunut puheenjohtajaa tukemaan ratkaisuissa eli kyllä minä ilman muuta tuin puheenjohtajan ratkaisua, mutta minä olen aikanaan ollut myös valitsemassa Pekkarista ministeriksi, Vanhanen kuitenkin paljastaa.

– Pekkarinen on erittäin hyvä ehdokas. Mutta kyllä se vaan niin on, että puheenjohtaja joutuu miettimään sen aika lailla yksikseen, että minkälaista tarvitaan, entinen keskustan puheenjohtaja Vanhanen jatkaa.

Ilmeisesti se, että Lintilä on Sipilän ministerivalinta, alkoi kunnolla valjeta keskustan eduskuntaryhmälle vasta eilispäivän aikana.

– Näin se vähän tämmöisissä asioissa on kaikissa puolueissa, että se ehdotus tuodaan sitten ja siitä ei spekuloida etukäteen kauheasti, Vanhanen toteaa.

– Kyllä me olemme tottuneet päättämään ja riittää, että ehdotus tulee siinä kokouksessa ja sen pohjalta päätös tehdään. Erittäin hyvät ehdokkaat molemmat ja Lintiläkin nyt saa ministerikokemusta ja vuosien päästä häntä on taas vaikea ohittaa.

Suomen pankkiin siirtyvä Olli Rehn (kesk.) jatkaa elinkeinoministerinä vuoden loppuun.

Keskusta jarruttelee perhevapaiden uudistusta: ”Tuskin ehtii valmiiksi tällä kaudella”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
sipi-jii

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) uskoo, että perhevapaauudistus toteutetaan vasta ensi vaalikaudella.

– Se tuskin enää ehtii tämän vaalikauden aikana valmiiksi, hän sanoi kyselytunnilla eduskunnassa torstaina.

Puolueet ovat innokkaasti esittäneet syksyn aikana omia ehdotuksiaan perhevapaajärjestelmän uudistamisesta. Työmarkkinajärjestöt ovat myös osoittaneet olevansa valmiita uudistamaan käytössä olevan tukipaketin. Hallituspuolue kokoomus haluaisi toteuttaa uudistuksen talven aikana.

Sipilästä nyt on järkevää käydä keskustelua eri perhevapaamalleista.

– Se on hyvää pohjustusta siihen, että ensi vaalikaudella uudistus voidaan tehdä.

Viimeksi perhevapaamallinsa julkisti RKP tiistaina vaihtoehtobudjetissaan.

Jostakin pitää löytyä taho, joka myös rahoittaa nämä hyvät muutokset.

Puolueen kansanedustaja Mikaela Nylander ihmetteli kyselytunnilla, miten hallitus voi olla aloittamatta uudistustyötä saman tien, kun nykymallilla tiedetään olevan kielteinen vaikutus muun muassa tasa-arvoon ja naisten palkka- ja eläkekehitykseen.

– Onko niin, että hallitus vain keskustelee eri malleista 2,5 vuotta eikä tee mitään uudistamistyötä? Nylander kysyi.

RKP:n uudistus muodostuisi 6+6+6-mallin mukaisista perhevapaista, lyhyemmästä kotihoidon tuesta ja siitä, että kaikilla yli 3-vuotiailla olisi oikeus maksuttomaan varhaiskasvatukseen 4 tuntia päivässä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) sanoi, että RKP:n malli ”ei ole ihan ilmainen”.

– Jostakin pitää löytyä taho, joka myös rahoittaa nämä hyvät muutokset.

Lisäksi hän säesti Sipilää korostamalla tarvetta valmistella uudistus huolella.

Myös vasemmistoliitto toivoi, että hallitus ottaisi tasa-arvon nimissä edes pieniä edistysaskeleita, kuten edellinen hallitus teki.

– Viime kaudella isälle tuli kaksi viikkoa lisää korvamerkittyä vanhempainvapaata ja järjestelmää joustavoitettiin niin, että vapaata voi käyttää siihen asti, kun lapsi on kaksivuotias. Tämä on lisännyt sitä, että isät käyttävät vanhempainvapaita, kansanedustaja Paavo Arhinmäki sanoi.

Rehula muistutti, että hallitus on jo muun muassa luvannut työnantajille 2 500 euron kertakorvauksen tasaamaan vanhemmuuden kustannusten eroja.

Aila Paloniemi: Pekkarinen pyysi minua esittämään itseään ministeriksi

paloniemiaila

Keskusta valitsi tänään uudeksi elinkeinoministeriksi kansanedustaja Mika Lintilän. Äänestyksessä hävinnyt osapuoli oli puhemies, kansanedustaja Mauri Pekkarinen.

Juha Sipilän esittämä ehdokas Lintilä voitti äänestyksen äänin 37–33. Vuoden alusta aloittava uusi elinkeinoministeri valittiin keskustan puoluehallituksen, keskustan eduskuntaryhmän ja keskustan MEP-ryhmän yhteiskokouksessa.

Sitä, että puheenjohtajan valitsemalle Lintilälle ehdotettiin vastaehdokasta, voitaneen pitää jonkinlaisena yllätyksenä. Tosin keskustassa on äänestetty ennenkin.

Vastaehdokasta aamuisessa kokouksessa esitti keskustan kansanedustaja Aila Paloniemi. Hän vastaa Demokraatin soittoon illansuussa junasta. Mitä varten esititte Mauri Pekkarista elinkeinoministeriksi?

– Sitä varten tein näin, että minua pyydettiin esittämään Pekkarista ja Pekkarinen sitä itse pyysi tänä aamuna kello 7, Paloniemi kertoo.

Hän sai tässä yhteydessä tiedon, että tätä ennen Pekkarisen halukkuutta oli kysellyt joukko muitakin keskustan kansanedustajia.

– Vastasin Pekkariselle, että voin esittää, totta kai minä oman maakunnan ministeriä voin esittää.

Paloniemi on Pekkarisen tapaan Keski-Suomesta.

”Kuvittelin, että Sipilä tekee esityksen ja se on siinä.”

Paloniemi perustelee esitystään myös sillä, että Pekkarisella on ministerikokemusta ja kokemusta elinkeinoministerin asioista runsaasti. Lisäksi ollaan miltei puolivälissä vaalikautta ja paljon asioita on ratkaisematta.

– Ajattelin, että hän olisi tässä hetkessä nyt ylivoimaisesti paras hoitamaan tätä hommaa. Tämä ei olut millään lailla Sipilää vastaan enkä usko että muillakaan oli, eikä myöskään Lintilää vastaan.

– Minä olen ollut tässä mukana ainoastaan aamuseitsemästä lähtien, kun Pekkarinen soitti ja kysyi, kun joukko kansanedustajia on häneen toistuvasti vedonnut.

Sitä Paloniemi ei tiedä, kuinka moni kansanedustaja oli Pekkariseen vedonnut.

– Mauri varmaan voisi itse kertoa paremmin, kuinka moni häneen vetosi. Eihän se varmaan kovin pieni joukko ollut, kun hän hävisi neljällä äänellä. Oli siellä varmaan paljon ihmisiä, jotka ajattelivat samalla tavalla kuin minäkin. En minä ole ollut siinä joukkueessa, joka on pyytänyt häntä vastaehtokkaaksi, Paloniemi sanoo.

– Kuvittelin, että Sipilä tekee esityksen ja se on siinä. Mutta kun syntyi tällainen tilanne, ei tarvinnyt kovin kauan miettiä, kun sanoin, että toki voin tehdä esityksen. Jos minä en olisi ollut sitä mieltä, että Mauri on tässä ajassa parempi kuin Lintilä, en olisi tehnyt esitystä.

”Monet olivat pähkineet ja pohtineet.”

Miksei kukaan muu tehnyt esitystä?

– Kun minua pyydettiin siihen, ei siihen muita pyydetty tekemään esitystä.

Paloniemen mukaan Keski-Suomen kansanedustajat ja monet muut käyttivät puheenvuoroja Pekkarisen puolesta.

– Toki käytettiin puheenvuoroja runsaasti sekä Maurin että Mikan puolesta.

Paloniemen mukaan äänestys ei kerro siitä, etteikö keskusta tai eduskuntaryhmä olisi Sipilän otteessa.

– En koe tätä millään lailla niin, että tässä jotenkin oltaisiin Sipilää arvostelemassa, ei se millään lailla tullut esille. Sipilä on ehdottomasti erinomainen johtaja ihan varmasti muidenkin kuin minunkin mielestä. Demokratiassa syntyy tilanteita. Meillä ainakin äänestetään silloin kuin on tarvetta. Monet olivat pähkineet ja pohtineet, kun he Mauria olivat pyytäneet. Iloitsen, että meidän kansanliike äänestää silloin, kun demokratiassa kuuluu äänestää.

Paloniemellä ei ole mielikuvaa sopimuksesta.

Mauri Pekkarinen kertoo Demokraatille saaneensa eilisillan aikana soittoja muilta kansanedustajilta, jotta hän lähtisi pyrkimään elinkeinoministeriksi.

Kuinka paljon pyytäjiä oli?

– En viitsi sanoa määriä, mutta aika paljon. Mutta minä en suostunut lähtemään vielä eilen illalla, Pekkarinen sanoo.

Hän kertoo halunneensa varmistaa Juha Sipilältä, että hänen ehdokkuutensa sopii tälle. Soitettuaan Sipilälle Pekkarinen kertoo soittaneensa Paloniemelle.

– Aila oli minulle sanonut kauan aikaa sitten, että jos tulee tilanne, niin hän haluaa tehdä ehdotuksen.

Nimenomaan tässä ministeriasiassa?

– Joo. Se oli tausta, Pekkarinen kertoo.

Aila Paloniemi ei kuitenkaan pysty muistamaan, että tällaisesta asiasta olisi sovittu Pekkarisen kanssa ministeriyteen liittyen tai yleisellä tasollakaan.

– Olin yllättynyt aamulla seitsemältä. Voin vilipttömästi sanoa, minulla ei ole kyllä muistikuvaa. Olipa niin tai näin, olisin kyllä joka tapauksessa tähän pyyntöön suostunut, Paloniemi sanoo.

Paloniemikin arvioi, että Pekkarisen ministeriehdokkaaksi suostuminen on ollut hyvin nopea prosessi.

– Varmaan minuakin olisi pyydetty aikaisemmin tehtävään (esittämään Pekkarista), jos tämä olisi ollut huomattavasti aikaisemmin tiedossa, hän toteaa ja viittaa siihen, että sai asiasta tiedon vasta tänä aamuna.

Nato-harjoituksia tyrkyllä Suomeenkin – Viron Kevätmyrskyyn osallistutaan ”todennäköisesti”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
niinistö-natoa

Suomi voi saada kutsun aiempaa useampiin Nato-harjoituksiin, kun sotilasliiton taisteluosastot Suomen lähialueilla kasvavat. Näin arvioi puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.), joka osallistui torstaina Nato-maiden puolustusministerikokoukseen Brysselissä.

Nato on kasvattamassa Baltian maiden ja Puolan taisteluosastoja noin 4 000 miehen vahvistuksella ensi vuonna. Tämä avaa Niinistön mukaan mahdollisuuden siihen, että harjoituksia voidaan kustannustehokkaasti järjestää myös Suomessa.

Niinistö kertoi keskustelleensa asiasta Viron ja Latvian ministerien sekä Naton uuden Eurooppa-joukkojen komentajan kanssa.

– Keskustelimme siitä, että kun (taisteluosastoja) nyt tulee Suomen lähialueille, löytyisikö siitä tällaista Suomelle merkityksellistä harjoitustoimintaa kahdenvälisesti tai monenkeskisesti.

Ensi vuoden harjoituksista ei ole vielä sovittu, mutta Suomi osallistuu hänen mukaansa todennäköisesti ensikin vuonna Viron vuotuiseen pääharjoitukseen Kevätmyrskyyn.

Nato-maiden puolustusministerit hahmottivat Brysselissä, mitä kesällä Varsovan kokouksessa sovittu Naton ja EU:n yhteistyön tiivistäminen voisi tarkoittaa käytännössä. Vielä konkretiaa ei juuri saatu, mutta pääsihteeri Jens Stoltenberg lupaili lisää tietoa joulukuulle.

Suomi tukee ajatusta yhteistyöstä, koska sen arvioidaan lisäävän turvallisuutta ja edistävän Suomen ja Naton kumppanuutta.

Myös EU:n puolustusyhteistyön tiivistämiselle on povattu uutta alkua Britannian EU-eron jälkeen. Rajoitteena on kuitenkin yhä, että sotilasliittoon kuuluvat EU-maat haluavat välttää päällekkäisiä rakenteita.

Nato-kokouksessa painotettiin nytkin, ettei EU:lle olla kokoamassa omaa armeijaa. EU:n ulkoministeri Federica Mogherini muistutti kuitenkin AFP:n mukaan kokoussalin ulkopuolella, että EU:n pitää parantaa muun muassa Välimerellä ja Afrikassa suoritettavien siviili- ja puolustusoperaatioiden johtamista.

– Mutta tämä voidaan tehdä … ilman minkäänlaista päällekkäisyyttä Naton kanssa, Mogherini sanoi.