KD:n Östman ehdottaa Ihalaista yhteiskuntasopimustyöryhmään – ”Mikäli viides neuvottelukierros ei tuota tulosta”

Lehtikuva
Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman kommentoi yhteiskuntasopimusneuvotteluja.
Lehtikuva
Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman kommentoi yhteiskuntasopimusneuvotteluja.
Lehtikuva
Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman kommentoi yhteiskuntasopimusneuvotteluja.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman sanoo eduskuntaryhmän talvikokouksessa pitämässään puheenvuorossa haluavansa uskoa siihen, että yhteiskuntasopimus saadaan aikaan.

Östmanin mukaan se kuitenkin vaatii nöyryyttä ja tietoisuutta tilanteen vakavuudesta. Östman epäilee pääministeri Juha Sipilän (kesk.) arvioineen väärin sopimuksen aikaansaamisen vaikeusasteen.

– Helpottaakseni hänen työtään ehdotan ulkopuolisen neuvotteluryhmän perustamista, mikäli työmarkkinajärjestöjen viides neuvottelukierros ei tuota tulosta, Östman esittää.

Talouden ja työmarkkinakysymysten asiantuntijoista koostuvan ryhmän jäseniä voisivat Östmanin mukaan olla esimerkiksi professori Sixten Korkman, Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä, entinen valtiovarainministeriön ylijohtaja Jukka Pekkarinen sekä entinen työministeri, SDP:n kansanedustaja Lauri Ihalainen.

Östman pitää yhteiskuntasopimuksen aikaansaamista tärkeänä, sillä Suomella ei ole hänen mukaansa varaa ajautua työmarkkinariitoihin ja lakkoihin.

Palautetta neuvottelijoille

SAK:n ehdotus palkankorotusten nollalinjasta kuulostaa Östmanin mukaan hyvältä, mutta hän epäilee, onko pitkäaikainen nollalinja lopulta hyvä, kun huomioidaan elinkustannusten nousu.

– Huomattavasti parempi olisi sopia esimerkiksi pekkaspäivistä ja lomaltapaluurahoista, Östman sanoo.

Östmanin mukaan Elinkeinoelämän keskusliitto EK ei ole omalla toiminnallaan edistänyt neuvotteluiden suotuisaa etenemistä. Östmanin mukaan EK ajaa vain suuryritysten ja pörssiyhtiöiden asiaa ja unohtaa pk-yritykset.

– EK:n ilmoitus vetäytymisestä keskitetyistä palkkasopimuksista kesken yhteiskuntasopimusneuvotteluiden oli ylimielinen ja osoitti todellista pelisilmän puutetta. Ymmärrän, että ihmiset ovat vihaisia suuryritysten johtajien korkeisiin palkkoihin ja bonusjärjestelmiin, Östman sanoo.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat