ehdokasmainos

KD:n Östman mielissään: ”Haluan uskoa, että myös SAK:n hallitus hyväksyy sopimuksen”

Kuva: Lehtikuva
ostmanpeterlehtikuva
Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman uskoo myös SAK:n hyväksyvän sopimuksen.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman on helpottunut siitä, että viides yritys yhteiskuntasopimuksen saavuttamiseksi näyttäisi onnistuvan.

– Haluan uskoa, että myös SAK:n hallitus hyväksyy sopimuksen, vaikka se vielä päättikin jättää lopullisen kantansa odottamaan omien liittojensa ja hallituksen kannanottoja, Östman sanoo tiedotteessaan.

Östman huomauttaa, että paljon jää ratkaistavaksi alakohtaisissa työehtosopimusneuvotteluissa. Se ei hänen mielestään ole hyvä mikro- ja pienyritysten näkökulmasta.

– EK ei edusta koko kenttää. Siinä ovat mukana vain järjestäytyneet työnantajat. Sopimus koskee kuitenkin myös mikro- ja pienyrityksiä, Östman toivoo.

– Toivottavasti selviytymis- eli kriisilausekkeen käyttöönotto todella antaa tarvittaessa joustoa myös niille mikro- ja pienyrityksille, jotka eivät kuulu mihinkään työnantajajärjestöön, hän jatkaa.

Östman pitää tärkeänä, että paikalliset sopimukset voisivat tulla voimaan ilman liittojen hyväksyntää, kun yrityksessä on löydetty sopu työnantajan ja työntekijöiden välillä.

AVAINSANAT

Perin eriskummallinen tilanne eduskunnassa: ”Minäkin äsken katselin ympärilleni ja tein sen havainnon”

Kuva: Johannes Ijäs
IMG_0367
Näkymä eduskunnan istuntosaliin Sibelius-Akatemian väistötiloissa. Aivan näin tyhjää keskiviikkona salissa ei ollut. SDP:n kansanedustajat esittivät kritiikkiä kiinteistöveron nostamisen vuoksi.

Eduskunnan täysistunnossa käsiteltiin keskiviikkona 1. käsittelyssä valiokuntamietinnön pohjalta hallituksen esitystä kiinteistöveron nostamiseksi.

Yleisen kiinteistöveroprosentin alarajaa ja vakituisten asuinrakennusten veroprosentin alarajaa korotetaan. Rakentamattoman rakennuspaikan kiinteistöveroprosentin vaihteluväli nousisi 1,00–4,00 prosentista 2,00–6,00 prosenttiin.

Eräiden pääkaupunkiseudun kuntien rakentamattomalle rakennuspaikalle määräämän veroprosentin olisi oltava vähintään 3,00 prosenttiyksikköä niiden soveltamaa yleistä kiinteistöveroprosenttia korkeampi.

Kun keskustelu asiasta alkoi, kysymys kuului, missä ovat hallituspuolueiden edustajat.

– Arvoisa herra puhemies! Taitaa käydä niin, että minä pidän tämän esittelypuheenvuoronkin valiokunnan mietinnöstä, mutta nyt täytyy huomioida, että tämä on sitten SDP:n puheenvuoro, kansanedustaja Pia Viitanen (sd.) aloitti puheenvuorojen käytön.

Hän totesi SDP:n jättäneen vastalauseen kiinteistöveron korotusesityksen, minkä jälkeen kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) huudahti penkistään:

– Hyväksytään yksimielisesti!

– Hyväksytään ilmeisesti tämän salin toimesta yksimielisesti, läsnä olevien toimesta, Viitanen jatkoi.

”Toivomme jatkoa peruutusten sarjalle.”

Viitanen muistutti hallituksen olevan jo toistamiseen, peräkkäisinä vuosina, olevan nostamassa kiinteistöveroa.

– Kyseessähän on siis pakkonosto, koska hallitus määrittää tämän kiinteistöveron alarajan, ja olemme huolissamme siitä, että tämä iskee hyvin vahvasti erityisesti moniin kasvukeskuksiin, laajat vaikutukset Helsinkiin, Espooseen.

– Tämä kiinteistöveron toinen pakkonostohan tuli sen seurauksena, että hallitus sinänsä teki hyvin eli peruutti hallituksen aikoman korotuksen, kohtuuttoman korotuksen päivähoitomaksuihin – tätähän me sosialidemokraatit vaadimme, ja oli hyvä, että hallitus sen peruutti – mutta sitten pyytämättä tuli kyllä se, että tilalle otettiin tämä monien lapsiperheidenkin talouteen vaikuttava kiinteistöveron korotus.

Viitanen iloitsi siitä, että hallitus peruutti sotiemme veteraanien rintamalisän indeksileikkauksen. SDP ajoi vahvasti leikkauksen perumista.

– Toivomme sitten, että tämä peruutusten sarja kenties saisi jatkoa myös tämän kiinteistöveron osalta.

Viitanen totesi, että kiinteistöveron korotuksilla on sosialidemokraattien mukaan ongelmallinen vaikutus asumisen hintaan mutta myös tulonjakoon. Se rokottaa pieni- ja keskituloisia kotitalouksia. Kiinteistöveron rakennetta pitäisi uudistaa niin, että se edistäisi paremmin pieni- ja keskituloisten asumista.

– Me haluamme kokonaisuudistuksen, ja hallitus on myös valmistelemassa sitä. Hallitus valmistelee sitä, sitä on kiirehdittävä, Viitanen totesi ja ilmoitti SDP:n esittävän käsittelyssä olevan lain hylkäämistä.

”Vaikuttaa hivenen rankaisulta”

Viitasen jälkeen puheenvuoron sai kansanedustaja Timo Harakka (sd.).

– Tänä iltana näyttää siltä, että asumisen kustannukset kiinnostavat ainoastaan sosialidemokraatteja, ja meitä ne kiinnostavatkin todella paljon.

– Ja nyt uusimpana haluan itsekin kiittää hallituspuolueiden valtiovarainvastaavien päätöstä olla leikkaamatta sotaveteraanien rintamalisää, kun pääministeri ei siihen kyennyt – eikä edes ministeri Soini, joka tässä salissa aika matalamielisesti kyseenalaisesti salin toisen laidan isänmaallista mielenlaatua, mutta ei sitten kuitenkaan veteraanien asiaa ottanut tässä omakseen, Harakka jatkoi.

Eero Heinäluoma totesi Harakan jälkeen pääkaupunkiseudulle tehdyn kiinteistöverotuksen korotuksen vaikuttavan hivenen rankaisulta siitä, että pääkaupunkiseudun kunnat eivät olleet valmiita lähtemään kohotettaviin päiväkotimaksuihin mukaan.

– Joten olisin toivonut, että täällä olisi ollut paikalla ministeri ja hallituspuolueiden edustajia, jotka olisivat voineet vastata tätä asiaa koskeviin kysymyksiin, Heinäluoma sanoi.

– Minäkin tuossa äsken juuri katselin ympärilleni ja tein sen havainnon, että täällä nyt ei ole yhtäkään hallituspuolueen edustajaa paikalla tuomassa edes jonkinlaisia perusteluja sille, miksi hallitus näkee tarpeelliseksi tässä vaiheessa jo toistamiseen pakkonostaa kiinteistöveron alarajaa, Pia Viitanen jatkoi.

”Hän katsoi saman tien aiheeksi lähteä pois.”

Timo Harakka kyseli, mikseivät  kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten Helsingin ja Uudenmaan edustajat eivät ole salissa kertomassa kansalaisille, ”miksi he haluavat erityisesti vahingoittaa omien vaalipiiriensä elämänedellytyksiä”.

– Kummallista on myös se, että kukaan ei halua esitellä tätä valtiovarainvaliokunnan mietintöä. Yleensä, kokemukseni mukaan, näistä esittelypuheenvuoroista taistellaan, ja edustajat, jotka ovat niistä vastuussa, käyvät huolella varmistamassa, että saavat esittelypuheenvuoron kärkeen, mutta nyt ei näy ketään, Eero Heinäluoma jatkoi.

Hän oletti asian kuuluvan valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtajan esiteltäväksi. Jaoston puheenjohtaja on kansanedustaja Mika Lintilä (kesk.), jota on pidetty vahvana ehdokkaana Suomen pankkiin siirtyvän elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) seuraajaksi.

– No, voihan olla niin, että edustaja Lintilä on nyt varautumassa huomisen suuriin uutisiin, niin että hänellä on hyväkin syy olla täältä poissa, Heinäluoma totesi.

Viitasen, Harakan ja Heinäluoman jatkaessa kiinteistöverokritiikkiään salissa piipahti varapuhemies Arto Satonen.

– Hetken aikaa ajattelin, että puheemme ei ole mennyt kuuroille korville, vaan että saamme lisävalaisua asiaan, kun kokoomuslainen varapuhemies Satonen tuli saliin. Mutta huomaan, että hän katsoi saman tien aiheeksi lähteä pois, enkä tiedä kuuluukokaan tämä nyt hänen tehtäviinsä, edustaja Heinäluoma totesi viimeisessä puheenvuorossaan.

Kun lakiesityksen ensimmäinen käsittely päättyi, puheenvuoroja oli käytetty vain SDP:n toimesta, yhteensä 14 kappaletta.

Kiinteistöveroa koskevan täysistunnon keskustelupöytäkirjan kohdan voi lukea tästä.

”Tämä loistaa poissaolollaan kärkihankkeista” – Ihalainen Ylellä: Rytminvaihdos tarpeen

Kuva: Kari Hulkko
ihalainen-late

Eduskunnan talousvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Lauri Ihalainen (sd.) kummeksuu, miksei palvelusektori ole kelvannut hallituksen kärkihankkeiden joukkoon.

– Sen merkitys viennistä on jo 30 prosenttia. Mutta silti se loistaa poissaolollaan hallituksen kärkihankkeiden joukosta, Ihalainen ihmetteli Ylen Politiikkaradiossa, jossa etsittiin talouspolitiikan punaista lankaa.

Ihalaisen mielestä tarvittaisiin kasvu- ja elinkeinopoliittinen strategia, joka tukisi palvelualojen kansainvälistymistä ja vientiä.

Hän patisti hallitusta rytminvaihdokseen jopa riskiäkin ottaen. Ihalaisen mukaan valtiovetoinen investointiohjelma tutkimukseen ja tuotekehitykseen olisi tarpeen, jotta kasvulle olisi edellytyksiä.

Ylipäänsä hallitus on Ihalaisen mielestä onnistunut kaatamaan politiikallaan ison kasvun kivijalkoja.

– Tuottavuuden nostaminen, investointien lisääminen, innovatiivisuuteen kannustaminen ja korkea osaaminen. Kaikkia näitä on pikemminkin leikattu kuin vahvistettu.

Huolestuttavaa on, että nyt on rikottu pitkäaikaistyöttömyyden ennätys.

Suomen ongelmaksi Ihalainen laski sen, että viennin jalusta on liian heiveröinen.

– Jos sitä ei laajenneta, kärventelemme hitaassa kasvussa ja työllisyydessä. Investoinnit Suomeen ovat liian verkkaisia valopilkkuja, hän arvioi.

Ihalainen pitää Suomea alisuoriutujana mitä tulee tuotekehitykseen satsaamiseen. Tekesin rahoituksen leikkaaminen ei auta yhtään tilannetta.

– Suomessa käytetään innovatiiviseen kasvuun vain viisi prosenttia, kun kilpailijamaissa siihen pistetään 50 prosenttia.

Tällä viikolla jotkut tahot ovat iloinneet, kuinka Suomen työttömyyden kasvu on pysähtynyt. Ihalainen ei riekkuisi vielä liikoja.

– Huolestuttavaa on, että nyt on rikottu pitkäaikaistyöttömyyden ennätys. Kohta 40 prosenttia kaikista työttömistä kuuluu pitkäaikaistyöttömien joukkoon ja luku vain kasvaa, Ihalainen muistutti Politiikkaradiossa.

”Meillä on vähän toinen käsitys” – Suomen ja Iranin suhde kehittyy, Syyriasta eri linjoilla

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander
iran-sale
Presidentit Sauli Niinistö ja Hassan Ruhani keskustelivat muun muassa Iranin ihmisoikeuksista.

Halu kehittää Iranin ja Suomen kahdenvälisiä suhteita oli perussävel Iranin ja Suomen presidenttien historiallisessa tapaamisessa Teheranissa keskiviikkona. Kaupan edistämisen ohella puhuttiin kuitenkin myös politiikkaa eikä vaikeistakaan asioista vaiettu.

Presidentti Sauli Niinistö piti myönteisenä sitä, että hän oli puhunut presidentti Hassan Ruhanin kanssa paljon myös ihmisoikeuksista. Niinistön mukaan Iran vaikuttaa olevan valmis jatkamaan vuoropuhelua asiasta EU:n kanssa.

– Silloin on tarkoitus ottaa esille kuolemanrangaistus, josta mekin puhuimme, Niinistö kertoi.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Iranissa teloitetaan vuosittain satoja ihmisiä, joista huomattava osa on tuomittu huumerikoksista. Amnesty Internationalin ja Human Rights Watchin arvostelun kohteena on myös ollut kidutus Iranin vankiloissa sekä etnisten ja uskonnollisten vähemmistöjen syrjintä.

Niinistön mukaan myös mediavapaus on tärkeä kysymys. Rajoitukset näkyvät tältä osin muun muassa siinä, että Iranissa käydessä on turha yrittää pyrkiä Facebookiin tai Twitteriin.

En epäile, etteikö vierailunne ole hyvä lähtökohta suhteiden kehittämiselle.

Toinen suuri teema keskusteluissa oli Lähi-idän kriisit ja erityisesti Iranin aktiivinen rooli niissä. Tilanne on ristiriitainen, sillä samalla kun Iran on lämmittänyt suhteita länteen, Syyriassa se on tukemassa eri osapuolta kuin esimerkiksi Eurooppa.

– Iran on todellakin tällä hetkellä tukemassa (presidentti Bashar al-) Assadin hallintoa. Heillä on täällä sitten oma käsityksensä siitä, mikä parasta olisi. Meillä on vähän toinen käsitys, Niinistö sanoi.

Toistaiseksi suojasää kuitenkin jatkuu, myös Suomen kanssa. Keskiviikon tapaamisessa allekirjoitettiin useita pöytäkirjoja yhteistyön kehittämisestä niin energia- kuin metsäalalla ja informaatioteknologiassa.

Erityisen tärkeä käytännön asia kaupan sujumiselle on molemminpuolinen sitoumus kehittää maksuliikennettä ja vientitakuita, joiden ongelmiin vierailun aikana toistuvasti palattiin.

Molemmat presidentit myös mainitsivat maiden välisten liikenneyhteyksien parantamisen. Joskus tulevaisuudessa Suomesta Iraniin ja takaisin pitäisi päästä niin Venäjän kautta junalla kuin myös suorilla lennoilla.

Ruhanin mukaan Suomen presidentin ja hänen mukanaan seuranneen liikemiesvaltuuskunnan vierailu on osoitus vahvasta tahdosta laajentaa kahden ystävällismielisen valtion välisiä suhteita.

– En epäile, etteikö vierailunne ole hyvä lähtökohta suhteiden kehittämiselle, Ruhani sanoi.

Ruhanin tapaamisen jälkeen Niinistö tapasi myös Suomessa hiljattain vierailleen ulkoministeri Mohammad Javad Zarifin. Kiireiseen iltapäivään oli mahdutettu käynnit myös parlamentin puhemiehen Ali Larijanin ja entisen presidentin Ali Akbar Hashemi Rafsanjanin luona.

Tapaamisia todistaneen paikallisen mediaväen määrästä päätellen Niinistön vierailu sai Iranissa hyvin laajan huomion.

Päivän kenties arvovaltaisin tapaaminen toteutui kuitenkin toimittajilta piilossa, kun Niinistö pistäytyi illansuussa Iranin korkeimman hengellisen johtajan ajatollah Ali Khamenein luona. Hänellä on käytännössä viimeinen sana maan asioissa.

”Tämä yleiskaava on ekologisesti kestävä” – Valtuusto ratkaisee Helsingin kehityksen suunnan

Kuva: Jukka-Pekka Flander

Helsingin kaupunginvaltuusto aloitti tänään iltakuudelta historiallisen yleiskaavan käsittelyn. Sen hyväksymisestä on määrä äänestää vielä tänään.

Kaupunginhallituksen esitys on Helsingin keskeisten poliittisten ryhmien välillä neuvoteltu kompromissi, joka ohjaa kaupungin kehittämistä pitkälle tulevaisuuteen.

Yleiskaava sisältää muun muassa kiisteltyjen Malmin lentokentän, kaupunkibulevardien ja keskuspuiston tulevaisuuden.

SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Osku Pajamäki korosti ryhmäpuheessa, että yleiskaava on Helsingin talous- ja työllisyyspolitiikan kova ydin. Hän muistutti, että muuttoliike on ollut selkeästi voimakkaampaa kuin edellisessä yleiskaavassa odotettiin: 600 000 asukkaan ennuste ylitetään noin 60 000:lla. Se vastaa Porin asukaslukua.

– En usko, että yleiskaavan olettamus, että Helsingissä on vuonna 2050 noin 860 000 asukasta, olevan ylimitoitettu, Pajamäki totesi.

Hänen mielestään kolmen elementin pitää toteutua tasapainoisesti, jotta Helsinki selviää rajusta väenlisäyksestä:

– Kaupungin on kyettävä ottamaan uusia isoja osayleiskaava-alueita asumisrakentamis- ja virkistyskäyttöön. Meidän on aloitettava viiveettä kaupunkiin johtavien moottoritiemäisten sisääntuloväylien bulevardisointi ja kolmantena elementtinä meidän on täydennysrakennettava, Pajamäki listasi.

Jos jokin elementti ei toteudu toivotusti, Pajamäki pelkää muiden elementtien kärsivän.

Hän arvioi, että täydennysrakentaminen on se vaikein asia.

– Se on periaatteessa helppoa ja kannatettavaa, mutta käytännössä raastavaa ja hidasta. Voi olla, että kaavassa on jo nyt epärealistisen paljon täydennysrakentamista.

Yleiskaava olettaa, että kaupungissa on 560 000 työpaikkaa vuonna 2050. Pajamäen mielestä yritysalueiden ja toimitilan säilyminen ja lisärakentamisen turvaaminen on  keskeistä helsinkiläisten työpaikkojen kannalta.

Hän muistuttaa, että yleiskaavatyön aikana on noussut usein esiin työpaikka-alueiden muuttaminen asumiseen.

– Sitä ei nyt tehdä. Tässä yleiskaavassa päädyttiin toiseen ratkaisuun ympäristösyistä.

Pajamäki korostaa, että yleiskaava on myös voimakkain väline pitämään asuntojen hinnat kohtuullisina.

– On varmistettava, että tänne on varaa tulla töihin. Ja samalla toki varmistetaan, että työvoimakustannukset ovat kohtuulliset yrityksille.

Työpaikkojen tulee olla hänen mukaansa myös helposti saavutettavissa joukkoliikenteellä – mitä nykyinen liikenneverkko ei mahdollista. Tarvitaan siis muutos liikennejärjestelmässä.

– SDP on myös ympäristöpuolue ja tämä on ehkä paras päivä todistaa se, Pajamäki viestitti.

Hän korosti, että yleiskaava tekee autokaupungista jalankulkijan ja joukkoliikenteen kaupungin. Poikittaiset joukkoliikenneyhteydet myös paranevat merkittävästi.

– SDP allekirjoittaa nämä tavoitteet. Tämä yleiskaava on ekologisesti kestävä. Epäkorrektisti voisi sanoa, että yleiskaavan ympäristökritiikki perustuu vanhanaikaiseen luontosuhteeseen, jossa lennetään tunturihuvilalle Saariselälle ja kuutamohiihdetään Laanilaan, Pajamäki vertasi.

Pajamäki vetosi: ”Tämän kaavan hyväksymisellä Helsinki osoittaa, että sillä on metropolijärkeä sopeutua ilmastonmuutokseen.”

Hänen mukaansa yleiskaava edistää myös sosiaalista kestävyyttä. Mikäli yleiskaavan toteutus onnistuu, Euroopan ikärakenteeltaan vanhin pääkaupunki on jälleen täynnä työikäisiä ihmisiä.

– Pystymme edelleen tarjoamaan laadukkaat koulu- päiväkoti ja vanhustenhoitopalvelut sekä puuttua köyhyyteen.

Pajamäki varoitti, ettei kaikkea hyvää valmistelua pitäisi tuhota siksi, että ”jostakin yksityiskohdasta halutaan tehdä oman erinomaisuuden monumentti”.

– Tämä on se hetki, jolloin Helsinki voi toivottaa uudet asukkaat tervetulleeksi – tai olla toivottamatta.

Jyrki Kasvi hallituksen uudesta digihankkeesta: ”Poliittinen zombi, joka nousee kuopastaan aina, kun joku unohtaa kiven”

Kuva: Kari Hulkko
tyolomalla-hulkko

Hallitus linjasi strategiaistunnossaan maanantaina, että Suomessa siirrytään sähköiseen äänestykseen perinteisen äänestyksen rinnalla kaikissa vaaleissa.

Oikeusministeriö käynnistää selvityksen nettiäänestyksen käyttöönotosta. Nettivaalin kerrotaan tukevan hallituksen kärkihanketta, jonka tavoitteena on julkisten palveluiden digitalisointi.

IT-alan asiantuntija, vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvi ei hallituksen kokeilulle lämpene.

– Se tuntuu olevan sellainen poliittinen zombi, joka nousee kuopastaan aina, kun joku unohtaa kiven päältä pois, hän sanoo.

Nykyisellä teknologialla nettiäänestyksen tekeminen luotettavaksi on Kasvin mukaan iso ongelma.

– Esimerkiksi Yhdysvalloissa vaaliviranomaisten järjestelmiin murtautumiset on katsottu turvallisuuspoliittisiksi kysymykseksi, hän huomauttaa.

”Tarvitaanko lamppua, kun aurinko paistaa?”

Ilmeisesti esimerkiksi blockchain- eli lohkoketjuteknologialla olisi mahdollista tehdä vaalijärjestelmä, joka olisi luotettava ja johon ihmiset pystyisivät uskomaan.

– Edellyttäen, että ihmiset ymmärtävä matematiikan blockchainin taustalla, koska ihmisten pitää ymmärtää, miten järjestelmä toimii, että he voivat luottaa siihen, hän kuitenkin huomauttaa.

– Tämä on legitimiteetti-kysymys, sitten on kaikki tietoturvakysymykset, käytettävyyskysymykset ja vaalisalaisuus-kysymykset sen päälle, hän jatkaa.

Kasvi ei tarkoita tällä, että nettiäänestys olisi tulevaisuudessa mahdottomuus, mikäli tekniikka ja ihmisten tekninen yleissivistys paranee. Hän toistaa edelleen, että ihmisten pitäisi ymmärtää enemmän tietotekniikan toiminnasta, jotta he voisivat luottaa siihen, että heidän äänensä kirjautuu järjestelmään ja että se lasketaan oikein. Nyt ei olla tällaisessa tilanteessa.

Niinpä Kasvin mielestä sähköisen äänestämisen selvittämiseen ei kannata tuhlata yhteiskunnan vähiä resursseja.

– Miksi tuhlata resursseja asioihin, jotka on aika moneen kertaan selvitetty maailmalla? Miksi selvittää itsestään selvää asiaa. Se on ihan sama kuin selvittäisi sitä, että tarvitaanko päivällä lamppuja, kun aurinko paistaa.

Kasvin mielestä sähköinen äänestäminen kuulostaa aina hirveän hyvältä idealta, muttei ole sitä. Hän on nykyisen äänestystavan kannalla.

– Tämä meidän vanha järjestelmä, niin vanhanaikainen kuin se onkin, se on nerokas. Se on luotu aikana, jolloin me emme luottaneet toisiimme, mutta meidän piti luottaa vaalitulokseen.