Kotimaa

Kehitysvammaisten hoitokodista kantelu: Nuoret tunteneet turvattomuutta

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa

Rovaniemeläisestä kehitysvammaisten hoitokodista on tehty kantelu sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviralle.

Kantelun tehneet Kevätportti-hoitokodin asukkaiden omaiset pyytävät Valviraa tutkimaan, ovatko Rovaniemi ja muut Kevätporttia käyttäneet kunnat toimineet siten kuin laki edellyttää. Omaiset haluavat Valviran selvittävän, onko hoitokodin tarjoamat palvelut suunniteltu ja järjestetty lain edellyttämällä tavalla ja ovatko kunnat valvoneet palveluntuottajan toimintaa.

Kevätportti tarjoaa nettisivujensa mukaan ympärivuorokautista palveluasumista aikuistumisen kynnyksellä oleville nuorille kehitysvammaisille. Lisäksi tarjolla on tilapäishoitoa lapsille ja nuorille.

Omaisten mielestä hoitokodissa on ollut liian vähän perehdytettyjä hoitotyöntekijöitä suhteessa asiakkaiden tarpeisiin, mikä on luonut turvattomuuden tunnetta nuorille asiakkaille. Lisäksi Kevätportissa on käytetty paljon keikkatyöntekijöitä, ja henkilöstövaihtuvuus on ollut suurta.

Omaisten mielestä koettujen epäkohtien taustalla on omistajanvaihdos toukokuussa 2016, jolloin hoitokodin omistajaksi tuli suuri hoivapalveluyritys. Omaisten mukaan asumispalvelujen laatu on ratkaisevasti heikentynyt vaihdoksen jälkeen.

”Vanhempien odotukset ovat erilaisia kuin tuottajan ja tilaajan.”

Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen pitää hyvänä, että Valvira käy läpi Rovaniemen kaupunginhallinnossa runsaasti esillä olleen Kevätportin tapauksen.

Lotvosen mukaan kaikkia asian osapuolia – Esperi-yhtiön Pohjois-Suomen johtoa, Kevätportin yksikön vetäjiä, Kevätportin asiakkaiden vanhempia ja kaupungin virkamiehiä – on kuultu viime kuukausina useasti.

Lotvonen uskoo, että sekä Kevätportissa että Rovaniemen kaupungin puolella asiassa on toimittu lain mukaisesti.

– Näiden kuulemisten perusteella tiedämme, että vanhempien odotukset ovat erilaisia kuin palvelun tuottajan ja palvelun tilaajan eli kaupungin odotukset. Siitä nämä näkemyserot johtuvat, Lotvonen sanoi STT:lle.

Lotvonen ymmärtää vanhempien näkemyksiä palvelutason laskusta, sillä hoitokodin aiempi omistaja tarjosi asiakkaille ylimääräisiä palveluja, joita uusi omistaja ei enää tarjoa.

STT–TUOMAS SAVONEN

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat